Verktøy
 
Sløse-kalkulator
Tør du sjekke?
 
Forbrukslån
Hva koster det egentlig?
 
Strømvalget
Finn billigste strøm
 (Foto: Per Ervland)
(Foto: Per Ervland)
Test:

Creative Zen Style 300

Billig spiller, men til hvilken pris?

Annonse
Nettkatalogen.no
Telefon- og bedriftskatalog

Henger pris og kvalitet sammen? Ja, det gjør dessverre gjerne det, og det merker vi ofte i markedet for MP3-spillere. Det er fullt mulig å finne spillere med flere gigabytes kapasitet til noen få hundrelapper, men det er svært sjelden de har noen positive egenskaper som er verdt å skrive hjem om.

Creative var tidligere blant pionerene i dette markedet, og spesielt de første årene av dette årtusenet lot vi oss begeistre over innovative og spennende spillere som ofte tok kapasitet og brukervennlighet til nye høyder. I dag er situasjonen dessverre en annen, Creative-spillerne vi har testet de siste årene har som oftest plassert seg i det kjedelige midtsjiktet.

Liten, funksjonsrik tass

 (Foto: Per Ervland)
(Foto: Per Ervland)
Creative Zen Style 300 ser imidlertid spennende nok ut, ikke minst takket den kjekke størrelsen (den er liten), og funksjonslisten er heller ikke til å kimse av:
 • Musikk-, video og bildeviser
 • 4, 8 og 16 GB kapasitet
 • 1,8" skjerm
 • FM-radio
 • Stemmeopptaker
 • 5-bånds equalizer med 8 forvalg + bassforsterker
 • Programmerbar snarveisknapp
 • Oppladbart batteri med 32 timers levetid (musikk)
 • Kan brukes som USB-minnelager
 • Klokke, alarm, kalender, PIM, kontakter
 • Mål: 79,5 x 40 x 13,6 mm
 • Vekt: 44 g
 • En ting som ikke kommer fram i listen over, er det faktum at spilleren benytter en standard USB-kabel med miniUSB-kontakt mot spilleren, og at du faktisk kan oppdatere innholdet på den ved å dra og slippe filer til den ved hjelp av Windows Utforsker. Ønsker du å bruke et program for å håndtere filoverføring, finnes det en rekke å velge mellom. Du kan for eksempel bruke Windows Media Player som alt er på plass i Windows, eller du kan bruke Creative Centrale som følger med, som blant annet kan brukes til å konvertere mellom formater.

  Det som ikke er fullt så hyggelig er at det er ganske begrenset formatstøtte. På lydsiden støtter den MP3, WMA og Audible, på videosiden kun AVI-filer som er konvertert til et spesialformat (etternavnet .CMV tipper vi står for Creative Media Video).

  Verdiløs funksjonalitet

  Og vi kan jo fortsette med mindre hyggelige ting når vi først er i sutremodus: De medfølgende ørepluggene er så dårlige at det nesten hadde vært bedre å ikke lagt ved noe i det hele tatt. Dette trekker totalopplevelsen ned. Bass boost-funksjonen er en fornærmende overdrivelse, det er som om verken diskant eller bass trenger inn forbi det ytre øret, og slikt blir man bare frustrert av, med mindre man lytter til fiskerimeldinger på NRK P1.

  Merk at spilleren også har en innebygd høyttaler som formidler lyd i mobiltelefon-klassen.

  Det trekker dessuten ned at navigering mellom, og visning av større bildefiler går svært tregt. Når vi legger til at oppløsningen på skjermen er meget begrenset, mener vi at funksjonen like gjerne kunne vært luket bort. Og da behøver vi vel ikke utbrodere hva vi mener om videokvaliteten?

   (Foto: Per Ervland)
  (Foto: Per Ervland)
  Ikke akkurat superoppløsning...

  Helt grei å bruke

  Navigasjon på spilleren kjenner vi igjen fra andre spillere i ZEN-serien, menyer fremstår i norsk språkdrakt, og det hele er forsåvidt helt OK - selv om brukervennligheten ikke helt når opp til Sony- og Apple-nivå, synes vi. Radio og stemmeopptaker fungerer greit, det samme gjør alarmen, som enten kan være et signal, radio, stemmeopptak eller musikk fra biblioteket. Merk at du ikke kan redigere kalender, PIM og kontakter, bare vise informasjonen.

  Overføring av filer er som nevnt tidligere enkel, hastigheten ligger på 3-4 MB i sekundet, noe som er helt midt på treet. Vi gir et pluss for at du kan kopiere filer til og fra enheten helt fritt, og på måten som måtte passe deg best.  Men for all del - dette er en billig spiller, og sammen med noen fornuftige hodetelefoner eller in-ear-ørepropper blir det ikke så ille. Langt derifra. Som musikkspiller fortjener den en svak firer på terningen, men totalopplevelsen sier tre. Prisen er lav, og du får det du betaler for.

  Les også vår ferske test av Creative Zen X-fi Style

  Testresultat

  Creative Zen Style 300 8GB

  Totalkarakter: terningkast 3
  Negativt

  Billig, pen å se på, funksjonsrik, enkel overføring, billig

  Negativt

  Svake øreplugger, lav skjermoppløsning, treg bildeviser, mangler særpreg.

  annonse
  Finn lignende produkter fra:
  Les mer om:

  Diskutér dette temaet

  Velkommen til diskusjon på DinSide. Meld gjerne fra hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Vi forventer en saklig tone, og at debattantene holder seg til temaet. Det er ingen selvfølge å få publisert innlegg her, og DinSide forbeholder seg retten til å slette/moderere innlegg uavhengig av innhold. Har du kommentarer til måten redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende, må du gjerne ta kontakt på tips@dinside.no. Mellom 23 og 07 vil debatten være stengt, og den stenger automatisk 14 dager etter publiseringsdato.

  Vær obs på at vi vil fjerne innlegg som inneholder:

  • Trakassering og utskjelling av meddebattanter, enkeltpersoner eller grupper
  • Rasistiske utsagn, bannskap, trusler eller generelt hatske meldinger

  Mer om vilkårene her

  Mest populære nå:

  Se alle bilder

  Silvia Papas

  Miami vice
  Miami vice
  • Galleripris:
   7 000,-

  Kjell Nupen

  Sentimental reise
  Sentimental reise
  • Galleripris:
   9 000,-

  Eva Langaas

  Gult lys
  Gult lys
  • Galleripris:
   5 500,-