Verktøy
 
Sløse-kalkulator
Tør du sjekke?
 
Forbrukslån
Hva koster det egentlig?
 
Strømvalget
Finn billigste strøm

"Verdens mest berømte bil" til salgs

Bilen Gizmag har kåret til verdens mest berømte, skal auksjoneres bort.

Annonse
Nettkatalogen.no
Telefon- og bedriftskatalog

DinSide Oppdatert: Estimatet for bilen ligger nå på godt over 30 millioner - men det kan bli mer.

De modererer riktignok utsagnet noe med å skrive "i hvertfall for de som er født før 1970", og det stemmer nok at for oss av denne noe eldre garde er James Bonds Aston Martin-biler fra de tidligste filmene noe i nærheten av mytiske. Især DB4/DB5-modellene fra filmer som Goldfinger (1964) og Thunderball (1965), der Sean Connery spilte Bond i begge.

FMP 7B

Bilen RM Auctions presenter for salg er den ene av bare to gjenværende originale 007-biler av typen DB5 som ble benyttet under innspillingene av de ovenfor nevnte filmer. Salget er 'Automobiles of London'-auksjonen som skal foregå den 27. oktober i år i lokalene Battersea Evolution i London. Bilen presenteres med følgende identifikasjon: Chassis: DB5/1486/R; Motor: 400/1469/V; Originalt registreringsnummer - Storbritannia: FMP 7B.

Spesialeffekter

I de to nevnte filmene ble to biler brukt, begge DB5. Den ene ble meldt stjålet i 1997 og man antar at den er ødelagt. Bilene var bygget om med det berømte "spesialutstyret" av John Stears, en ekspert på spesialeffekter som også var involvert i effekter for Star Wars og Chitty Chitty Bang Bang. FMP 7B har en viktig rolle i både Goldfinger og Thunderball, og spesialeffektene fra sistnevnte film er bevart intakte, hvilket overrasket auksjonshuset da eieren presenterte dem for bilen, som han ønsker solgt til inntekt for bekjempelse av kriminalitet på grunn av fattigdom.I god stand

Eieren, Jerry Lee, kjøpte bilen fra Aston Martinfabrikken i 1969. Frem til 1977 ble den ofte utstilt for publikum, til stor suksess. De neste tretti årene ble den bare vist to ganger offentlig, hvorav den ene på bilutstillingen i New York i 1981. Denne Aston Martin DB5 ble nylig restaurert og er i god stand. Den har tilbakelagt totalt 50.000 kilometer. Den er blitt lakkert om én gang.

Krefter og hemmelige våpen

Bilen er utstyrt med en sekssylindret motor med fire liter slagvolum og en maksimal effekt på 286 hestekrefter. Dreiemoment: 390 Nm. Toppfarten var 233 km/t og 0-100 tok under 7,5 sekunder. Dette var meget raskt midt på 60-tallet. Av gadgets den var utstyrt med kan nevnes utskytbart passasjersete, maskinpistoler i retningsviserne, skuddsikkert skjold, oljespreder, spikerspreder og røykskjerm. Den hadde også et sinnrikt navigasjonssystem (!) og nummerskiltet kunne rotere og dermed endres. Roterende dekkuttere kunne sprette ut fra hjulnavene og sette fiendens bil ut av spill. Det hele ble betjent med brytere i armlenet. I førerdøren skjulte det seg en telefon. Spesialutstyret skal visstnok fungere tilfredsstillende den dag i dag...

RM Auctions håper å få et sted mellom 1,5 og 2,5 millioner dollar for bilen. (10-17 millioner kroner).

Det skulle ikke forundre oss om den hentet inn enda mer.

Les mer her på auksjonshusets egne sider.

Nå har du bakgrunnskunnskap og kan bedømme selv. Hva tror du?
Les mer om:

Diskutér dette temaet

Velkommen til diskusjon på DinSide. Meld gjerne fra hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Vi forventer en saklig tone, og at debattantene holder seg til temaet. Det er ingen selvfølge å få publisert innlegg her, og DinSide forbeholder seg retten til å slette/moderere innlegg uavhengig av innhold. Har du kommentarer til måten redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende, må du gjerne ta kontakt på tips@dinside.no. Mellom 23 og 07 vil debatten være stengt, og den stenger automatisk 14 dager etter publiseringsdato.

Vær obs på at vi vil fjerne innlegg som inneholder:

  • Trakassering og utskjelling av meddebattanter, enkeltpersoner eller grupper
  • Rasistiske utsagn, bannskap, trusler eller generelt hatske meldinger

Mer om vilkårene her

Mest populære nå:

Se alle bilder

Damien Hirst

For the Love of God
For the Love of God
  • Galleripris:
    45 000,-

Nico Widerberg

Familie
Familie
  • Galleripris:
    6 500,-