Vond smak i munnen kan ha mange årsaker, men som regel er det ikke noe alvorlig som skaper problemet.  (Foto: Colourbox)

Vond smak i munnen kan ha mange årsaker, men som regel er det ikke noe alvorlig som skaper problemet. (Foto: Colourbox)

Har du vond smak i munnen?

Publisert: Torsdag 13. mai 2010 kl 06:00

Sjekk hva årsaken kan være.


Dinside Har du opplevd å ha en vedvarende vond smak i munnen - nesten som om du har suttet på metall, eller enda verre; tygd en løvetannstilk?

Problemet er slett ikke unikt, og mange har skrevet inn til Lommelegen.no for å få greie på hva plagen kan skyldes.

Les også: En million har munnsykdom

Klinisk ernæringsfysiolog Åse Andresen svarer en fortvilet kvinne slik:

- Jeg forstår godt at smaksendringene du beskriver kan være irriterende, men mest sannsynlig er det ikke noe farlig, og det vil nok gå over av seg selv.

Her er de hyppigste årsakene til endret smakssans:
  • Noen kan få smaksendringer i etterkant av virusinfeksjoner i luftveiene eller ved betennelser i nesens slimhinne eller bihulene.
  • Det samme gjelder soppinfeksjoner i munnen.
  • Har du vært syk i det siste er dette den mest sannsynlige forklaringen. Såkalte retensjonspropper (harde, gule propper fra matrester og bakterier) i mandlene, kan også føre til endret smak og gjerne gi dårlig ånde samtidig.

Vær tålmodig

Øre-nese-halslege Mads H. Moxness forteller at den vanligste årsaken til smaksreduksjon og smaksendring naturlig nok er lokale forhold i munnen, og i de øvre luftveier.

Det er ikke helt uvanlig at man kan få metallsmak, manglende smak, eller vond smak i etterkant av betennelser.

Vanligvis er dette forbigående, men plagene kan henge i over noen måneder. Dersom tilstanden er vedvarende utover tre måneder, bør du få gjort en grundig undersøkelse av dine øvre luftveier, også av nesekaviteten. Betennelser i den øvre del av nesen kan gi en forandring av luktefibre og dermed også av smakssansen.

Les også: Dette gir dårlig ånde

Mangelstoffer og medisiner

Klinisk ernæringsfysiolog Andresen forklarer videre at mangel på enkelte næringsstoffer, som for eksempel jern eller sink, kan gi forandringer og smerter i svelg og tunge, men det gir ikke hyppige smaksendringer.

Hvis problemet vedvarer kan det likevel være lurt å ta en blodprøve for å sjekke om du kan ha en mangel av disse næringsstoffene.

Les også: Har du noe hvitt på tunga?

Enkelte medikamenter også gi smaksendringer som bivirkning, så diskuter dette med legen din hvis du nylig har startet/avsluttet medikamentelle behandlinger.

Bruk av visse typer munnskyllemidler påvirker også smaksevnen, så hvis du bruker det kan det være verdt å kutte det ut i en periode for å se om det hjelper.

Lommelegen.no er i likhet med DinSide.no eid av Aller Internett.

dårlig ånde munnhygiene munnhelse Jobb og helse

Nye tester på Dinside

Fem DAB-radioer i budsjettklassen

TEST: Vi har testet fem høyaktuelle DAB-radioer til under 800 kroner.

Pølsa med 30 prosent grønnsaker

Pølsa med 30 prosent grønnsaker.

Samsung UE55KS7005, Sony Bravia KD-55XD8505 og LG 55UH850V

Vi har testet tre høyaktuelle TV-modeller i den populære mellomklassen, og kåret en vinner.

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Debatten er stengt mellom 23 og 07, og stenger automatisk 7 dager etter publisering. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til [email protected].

RSS RSS FEEDER:     Hele DinSide  |   DinSide Data  |   DinSide Motor  |   DinSide Reise  |   DinSide Økonomi  |   DinSide Jobb  |   DinSide Bolig  |   DinSide Mobil