Vet du hva du skal se etter når du velger olivenolje? (Foto: Colourbox)

Vet du hva du skal se etter når du velger olivenolje? (Foto: Colourbox)

1 av 3 olivenoljer strøk på testen

Publisert: Torsdag 6. mai 2010 kl 06:00

Det er ikke alltid det som står på flasken er sant.


Dinside Vi får stadig høre at det er viktig å velge sunt fett, og at olivenolje er et av de beste valgene her.

Hva kan du om fett? Test deg selv her!

Men hvor bra er egentlig oljen du får kjøpt i butikken?

Grundig oljesjekk

Forbrukernettstedet Tænk, som driftes av det danske Forbrukerrådet, har gjort en omfattende test av 15 olivenoljer av typen extra virgin/ekstra jomfru.

Av disse var det hele fem som falt igjennom i testen. Fire av oljene kunne ikke klassifiseres som extra virgin i det hele tatt, og én av oljene var så full av farlige ftalater at den faktisk ble trukket fra det danske markedet.

Med andre ord holdt én av tre oljer ikke mål når kvaliteten ble undersøkt.

Her er de farlige kjemikaliene

EXTRA VIRGIN OLIVENOLJE

Denne type olje skal leve opp til en rekke kjemiske krav.

Blant annet må den høyst inneholde 0,8 gram frie fettsyrer per 100 gram.

Videre må den ikke ha negative smaksdefekter og skal ha overlegen duft, smak og farge.

Hva med Norge?

Hva sier det norske Forbrukerrådet? Det interessante for oss som bor her er jo å vite om vi risikerer å få olivenolje av samme labre kvalitet i butikkene her, som den som selges i Danmark.

- Helse- og miljøskadelige kjemikaler finnes i mat på markedet i dag. Hver for seg er kjemikaliene i produktene ikke akutt farlige, men kombinasjonen av mange kjemikalier, den såkalte coctaileffekten, kan ha langsiktige konsekvenser vi nå ikke har oversikten over, sier Gro Tvedt Anderssen, underdirektør i Forbrukerrådet.

- Forbrukerrådet ønsker at myndigheter og bransje skal være føre var på dette feltet. Vi mener også at produkter som inneholder miljøgifter som ftalater, skal navngis, slik at norske forbrukere har anledning til unngå dem i butikken.

- All mat og drikke som omsettes skal være trygg. Forbrukerne skal også oppleve maten som trygg og ha tillit til produksjon, omsetning og kontroll av maten. Det er Mattilsynet, sammen med bransjen som har ansvaret for at matprodukter som selges i norske butikker er trygge, sier Anderssen.

Slik testet de:

Tænk har undersøkt om testproduktene oppfyller de kjemiske og sensoriske kravene som stilles til extra virgin olivenolje. Alle oljene ble solgt i supermarkeder og spesialbutikker under betegnelsen extra virgin olivenolje.

Bli mett med rett fett

Analysene ble gjort i laboratorium i henhold til de standarder som er definert av EU og det Internasjonale Olivenråd for Olivenolje.

Videre ble den kjemiske kvaliteten testet. Dette indikerte blant annet om olivenene ble presset rett etter innhøsting, om de hadde vært angrepet av fluer, og om oljen hadde blitt raffinert, oppvarmet eller oppbevart i lengre tid.

Fettsyresammensetningen ble også kontrollert, for å se om andre typer oljer var blandet inn i olivenoljen. Til slutt ble mengden ftalater i oljen målt.

Resultatet ble vektet slik:
Renhet og oppbevaring: 40 prosent
Sensorisk bedømmelse: 30 prosent
Kjemisk kvalitet: 20 prosent
Ftalater: 10 prosent

Siden oljene som ble testet ikke er tilgjengelige på det norske markedet anser vi det ikke hensiktmessig å ramse opp navnene på dem.

Er du spesielt interessert kan du selv sjekke ut dette på Tænks hjemmeside. Vær oppmerksom på at du må logge inn og betale 30 danske kroner for å få tilgang på testresultatene.

Tenk på dette når du handler olivenolje

Sjekk datomerkingen. Olivenolje begynner å tape seg fra det sekundet olivenene er blitt presset. Etter to år er som regel kvaliteten sterk forringet. Gå derfor for den ferskeste du finner.

Vær obs på hvilken måned det står at oljen er fremstilt. Oliven høstes og presses fra oktober til februar, så en dato utenom disse månedene er ikke fremstillingsdatoen, men tappedatoen.

Slik finner du en god olje

Oljens verste fiende er luft, lys og varme. Oljen på en glassklar flaske som har stått på en butikkhylle i nærheten av en varmekilde, som for eksempel lys eller en radiator, kan være sterkt forringet kvalitetsmessig.

Hvor er den produsert? Det skal stå på flasken hvor oljen er laget, men er det i Europa holder det å skrive EU. At flasken er tappet i Italia betyr ikke at olivenene er fra en italiensk olivenlund. Kanskje har de kjøpt inn et billig parti oliven fra Marokko og presset dem i Italia.

Produsentene kan søke om å få en beskyttet opprinnelsesbetegnelse, og det er denne du skal se etter.

Ekte italiensk olje er merket DOP, ekte fransk olje er merket AOC og ekte spansk olje er merket DO.

olivenolje extra virgin fett kolesterol Jobb og helse

Nye tester på Dinside

Fem DAB-radioer i budsjettklassen

TEST: Vi har testet fem høyaktuelle DAB-radioer til under 800 kroner.

Pølsa med 30 prosent grønnsaker

Pølsa med 30 prosent grønnsaker.

Samsung UE55KS7005, Sony Bravia KD-55XD8505 og LG 55UH850V

Vi har testet tre høyaktuelle TV-modeller i den populære mellomklassen, og kåret en vinner.

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Debatten er stengt mellom 23 og 07, og stenger automatisk 7 dager etter publisering. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til [email protected].

RSS RSS FEEDER:     Hele DinSide  |   DinSide Data  |   DinSide Motor  |   DinSide Reise  |   DinSide Økonomi  |   DinSide Jobb  |   DinSide Bolig  |   DinSide Mobil