Hvilken av disse maskinene du bør velge? Nummer to fra venstre, dersom økonomien tillater det. Er budsjettet stramt, gå for maskinen helt til høyre. (Foto/Montasje: Produsentene/DinSide)

Hvilken av disse maskinene du bør velge? Nummer to fra venstre, dersom økonomien tillater det. Er budsjettet stramt, gå for maskinen helt til høyre. (Foto/Montasje: Produsentene/DinSide)

Test av vaskemaskiner

Publisert: Tirsdag 20. april 2010 kl 06:00

Den dyreste maskinen var best, men den billigste var langt fra dårligst i fersk test.


Dinside Miele er for mange et klart førstevalg når de skal kjøpe støvsuger. Og skal vil tro resultatene fra en fersk test i regi av de europeiske forbrukerrådene, bør din neste vaskemaskin også komme fra Miele. Modellen W 1613 ble testens vinner, og den eneste maskinen som skåret over middels totalt sett, da forbrukerrådene testet ni vaskemaskiner.

Vask og tørk i ett?
Se hvorfor du bør tenke deg om to ganger før du velger en kombimaskin


Dette ble testet

Under tidligere tester har forbrukerrådene fulgt produsentenes anvisninger for testene, men denne gangen har forbrukerrådene testet maskinene på en måte som skal tilsvare daglig bruk i europeiske hjem.

Maskinene er testet på programmene 40 grader
 (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
Alle maskinene er testet i forhold til et ordinært europeisk vaskemønster. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
bomull og 40 grader syntetisk - og maskinene er kun fylt opp til 80 prosent av kapasiteten med skittentøy på bomullsprogrammet. Tøyet har fått flekker av blant annet olje, fett, blekk og sminke, og i tillegg til flekkfjerning har de vurdert hvor godt tøyet blir skylt, og hvor tørt tøyet er etter sentrifugering. Andre testkriterier er vann- og energiforbruk, brukervennlighet, støynivå og tidsforbruk.

Alle resultatene finner du på Forbrukerrådets nettsider.

Dyrt og bra - og dårlig

Testens beste maskin var også testens dyreste; Miele W 1613 koster omtrent 8.000 kroner, og fikk 62 poeng. Testens rimeligste maskin, Candy GO 166 DF, til 4.000 kroner, havner imidlertid bare tre hakk lenger ned på listen, med 53 poeng. Og vaskemaskinen som kom dårligst ut i testen, Gorenje WA72145BK er blant de nest dyreste, med en veiledende pris på omtrent 7.000 kroner. Dyrt er altså ikke ensbetydende med bra.

En støyende affære

Støy var et av testkriteriene vaskemaskinene ble målt på. Og resultatet var nedslående. De fleste skåret middels - eller dårligere. Den mest stillegående maskinen, Hotpoint Ariston havner imidlertid nesten helt på bunnen av tabellen - med 49 av 100 poeng, og her er det miljøaspektet, altså vann- og energiforbruk som trekker ned.


Test av vaskemaskiner

Produsent Modell Vaskeevne (av 5) Totalvurdering (poeng av 100) Cirkapris i kroner
Miele W 1613 3,5 62 8.000
Whirlpool AWOE 9650 3,5 58 6.000
Bosch WAA28162SN 3 54 6.000
Candy GO 166 DF 3 53 4.000
Siemens WM12A162DN 3 52 6.000
AEG LN69460L 3,5 52 7.000
Bauknecht WAK 4760 3 50 5.000
Hotpoint Ariston ARXD 149 3,5 49 5.000
Gorenje WA72145BK 3 46 7.000
Kilde: Forbrukerrådet / International Consumer Research & TestingHva bør du se etter når du skal velge vaskemaskin?

Hva som er viktigst når en skal kjøpe nye vaskemaskin vil variere litt fra person til person, men du bør tenke igjennom følgende:

  • Budsjett: Hvor mye har du anledning - eller lyst - til å bruke

  • Kapasitet: Vaskemaskiner tar stort sett fra 5 til 7 kg. Jo flere personer i husholdningen, jo viktigere er det med stor kapasitet.

  • Støy: Er det lytt der du bor eller er maskinen plassert i nærheten av allrom eller TV-rom, bør du gå for en så stille maskin som mulig. Er maskinen gjemt unna i kjelleren er kanskje ikke dette så viktig.

  • Ytelse: Hvor god vaskeevnen er kan være vanskelig å måle, dersom du ser på maskiner som ikke er med i denne eller andre tester - men du kan enkelt sjekke hvor effektiv sentrifugen er, som angis i antall omdreininger per minutt.

  • Ekstraprogrammer: Ullprogram er standard på alle maskiner i dag - men det finnes nye og smarte programmer, for eksempel "Oppfriskingsvask" eller hurtigprogrammer.

  • Tidsbruk: Spør forhandleren hvor lang tid maskinen bruker på de programmene du bruker oftest. Her kan det være store forskjeller.

  • Brukervennlighet: Symbolene er generiske, men ut over det er forskjellene store. Er det kun ferdiginnstilte programmer? Kan du hoppe inn i et program? Er det lett å veksle mellom programmene?

  • Miljø: Alle hvitevarer skal energimerkes, og det finnes knapt noen nye hvitevarer med dårligere karakter enn A (som er best). Nå er det antall pluss-tegn etter A-en som gjelder.


Hvor robuste er de?

Hvor lenge hvitevarer varer kan være vanskelig å måle, men det britiske forbrukermagasinet Which har gjort sitt beste, med hjelp av 35.000 britiske lesere. Også denne prøven vant Miele med glans. Men det er verdt å merke seg at det var gitt feedback på langt færre Miele-maskiner enn for Bosch, som havnet hakket under på listen.

Les mer: Så lenge varer hvitevarene

vaskemaskin vannsikring hvitevarer produkter test

Nye tester på Dinside

Fem DAB-radioer i budsjettklassen

TEST: Vi har testet fem høyaktuelle DAB-radioer til under 800 kroner.

Pølsa med 30 prosent grønnsaker

Pølsa med 30 prosent grønnsaker.

Samsung UE55KS7005, Sony Bravia KD-55XD8505 og LG 55UH850V

Vi har testet tre høyaktuelle TV-modeller i den populære mellomklassen, og kåret en vinner.

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Debatten er stengt mellom 23 og 07, og stenger automatisk 7 dager etter publisering. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til [email protected].

RSS RSS FEEDER:     Hele DinSide  |   DinSide Data  |   DinSide Motor  |   DinSide Reise  |   DinSide Økonomi  |   DinSide Jobb  |   DinSide Bolig  |   DinSide Mobil