Mye av olivenoljen som selges i butikker i Norge er av lite tilfredsstillende kvalitet, ifølge olivenekspert.  (Foto: Oliviers & Co.)

Mye av olivenoljen som selges i butikker i Norge er av lite tilfredsstillende kvalitet, ifølge olivenekspert. (Foto: Oliviers & Co.)

Dette bør du bry deg om

Publisert: Fredag 16. april 2010 kl 06:00

Extra virgin er ingen garanti.


Dinside Er du blant dem som går for den billigste olivenoljen i matbutikken, og tenker «det er da virkelig ikke så stor forskjell?» eller er du blant dem som bruker mye penger på dette, og foretrekker å kjøpe olivenolje i spesialforretninger?

Sjansen er nok stor for at du tilhører den første gruppen. Vi nordmenn bryr oss ikke så mye om olivenolje: For mens grekere forbruker 30 liter olivenolje per person i året, som tilsvarer 60 flasker, forbruker nordmenn under en halvliter hver i året.

Men det kan være verd å investere litt i gode oljer, både for helsas skyld og smakens skyld.

Les også: Olivenolje har uante egenskaper

Oljefakta

  • Extra virgin olivenolje er den fineste kvaliteten og kommer fra den første kaldpressingen og har mindre enn 1 % syreinnhold. Fargen er gul/grønn og er meget rik på smak og aroma. Brukes i salater og dressinger samt i varme retter helt på slutten av koketiden.
  • Virgin olivenolje har mellom 1 - 3 % syreinnhold, er noe skarpere i smaken og brukes til steking og koking.
  • Vanlig olivenolje er en blanding av kaldpresset og varmpresset olivenolje. Smaken er mindre fyldig og rund sammenlignet med extra virgin og virgin olivenolje. Brukes til steking og koking.
  • Kilde: Matportalen.no

Extra virgin er ingen garanti

- Dessverre er mye av den billige olivenoljen som kan kjøpes i dagligvarebutikker i Norge av lite tilfredsstillende kvalitet. Extra virgin-betegnelsen alene er ingen garanti, forklarer Aina Bidou, markedssjef i Oliviers & Co, i forbindelse med butikkens årlige lansering av nye oljer.

Hun forklarer at billige olivenoljer ofte kan være presset med oliven av dårlig kvalitet, og være iblandet andre komponenter for justering av lukt, smak og syrenivå.

Hva kan du om fett? Test deg selv her!

Men hva har nå dette å si?

Mindre sunn, dårligere smak

Er du i en matbutikk og velger en billig italiensk extra virgin olje, kan dette være et produkt som ikke er laget av ren olivenolje, men for eksempel av olivenolje og hasselnøttolje, forklarer Bidou.

Dette merkes ikke direkte på smaken, da olivenoljen sjeler mye av smaken, men denne oljen er ikke like sunn som en ren olivenolje, da den mister mye av det bra innholdet i olivenolje, som vitamin A og E, samt antioksidanter. Samtidig vil du ikke oppleve den samme fine aromasmaken som du gjør når de beste olivenene brukes.

- Dyr olivenolje er av langt høyere kvalitet. Her er olivenene håndplukket og presset innen 24 timer. Våre oljer blir omhyggelig testet, gjennom 17 ulike parametre, og skal tilfredsstille de absolutt strengeste kvalitetskrav.

Et kosthold basert på mye olivenolje er blant annet kjent for å redusere forekomsten av hjerte- og karsykdommer, allergier, diabetes type 2 og enkelte kreftformer. Olivenolje er også kjent for å bryte ned det farlige kolesterolet, bedre fordøyelsen, redusere faren for blodpropp, alvorlig fedme, magesår og hudskader ved UV-eksponering, og i tillegg vil de mange antioksidantene forminske forekomsten av frie radikaler.

Les mer: Maten som holder deg frisk

Aina Bidou, markedssjef i Oliviers & Co minner om at olivenolje er en ferskvare. (Foto: Elisabeth Dalseg)
Aina Bidou, markedssjef i Oliviers & Co minner om at olivenolje er en ferskvare. (Foto: Elisabeth Dalseg)

Slik finner du en god olje

Bidou minner om at det er mye svinn i olivenolje-verdenen, og har denne oppskriften på hvordan du skal finne fram til en olivenolje av god kvalitet.

- På flasken bør det være full opprinnelsesbetegnelse: Det bør stå hvilken olivenlund produktet kommer fra, navnet på produsenten, når olivenen ble høstet, fra hvilken olivengård, opprinnelsesland og hvor mange liter av produktet som er produsert, forklarer hun.

Inneholder produktet alt dette, kan du være trygg på at det er et bra produkt.

- En olje med full sporbarhet vil være en bra olje. Det finnes ingen videre regler når det gjelder olivenolje. Da er det bare å smake seg fram, og finne en man liker, forteller Bidou.

Les også: Så mye fett kan du spise

Og dette sier andre om billig versus dyr olivenolje:

- Billige og smakløse oljer ofte billige, raffinerte, ekstraherte og tappet på blanke plastflasker. De dyre oljene er kaldpresset, har mer smak og selges på fargete glassflasker, sier Sølvi Svendsen i Bioforsk, ifølge Matportalen.no.

Ekstrahert olje vil si at råstoffet varmes opp, tilsettes kjemikalier og presses for å få ut mest mulig olje. Her er det mindre vitaminer og plantesteroler, og lite smak. Plantesteroler er naturens eget kolesterol som har vist seg å ha en kolesterolsenkende effekt hos mennesker.

Nyttige tips om olivenolje:

  • «Du kan ikke bruke extra virgin olivenolje til å steke». Dette er en myte. Denne olivenoljen har faktisk et røykepunkt på 220 grader, i motsetning til de fleste andre matfettypene som er på rundt 160-170 grader (som smør, margarin, solsikkeolje, maisolje og soyaolje). Men ved 70 grader mister man mange av de fine aromaene i de gode olivenoljene, så det anbefales ikke å bruke de dyreste variantene, og de med de fineste aromaene til steking.
  • Olivenolje er ferskvare. Den blir ikke bedre med årene! Holdbarheten er på cirka 18-24 måneder. Det går likevel an å bruke olivenolje som er gått ut på dato, du vil merke om den har harsknet og ikke smaker godt!
  • Lagring av olivenolje. Oljen skal oppbevares mørkt, uten tilgang på luft og jevn temperatur. Den skal ikke stå i kjøleskapet. Oljer på grønne flasker kan fint så framme på kjøkkenbenken da glasset i seg selv beskytter mot lys. Eksponeres flasken for lys og luft vil oksideringsprosessen framskyndes.
  • Jo lavere syrenivå oljen har, jo høyere er innholdet av vitaminer og antioksidanter. Extra virgin olivenolje skal ha et syreinnhold under 0,8 prosent. Oljene til Oliviers & Co har syreinnhold på under 0,4 prosent.
  • Liker du sterke eller milde aromaer? Oliven høstes fra oktober til januar. Jo senere de høstes, jo mildere blir oljen. All oliven er grønn, også blir den sort/mørk når den modnes.

olivenolje olje fett kolesterol extra virgin Jobb og helse

DEL

Nye tester på Dinside

Kan den fange det norske folk?

Renault Captur er en stor suksess i Europa, så hvorfor ikke i Norge?

TEST: Samsungs 78-tommer UE78HU8500

Samsungs toppmodell ser kanskje ikke så stor ut i butikken, men i din egen stue kan den gjøre deg solbrent.

Prøvekjørt VW Passat

Du kan rett og slett ikke kjøpe en ny familiebil uten å vurdere nye VW Passat.

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Debatten er stengt mellom 23 og 07, og stenger automatisk 14 dager etter publisering. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til tips@dinside.no.

RSS RSS FEEDER:     Hele DinSide  |   DinSide Data  |   DinSide Motor  |   DinSide Reise  |   DinSide Økonomi  |   DinSide Jobb  |   DinSide Bolig  |   DinSide Mobil