Aspartam er et intenst søtstoff som søter 200 ganger mer enn sukker. (Foto: Colourbox.com)

Aspartam er et intenst søtstoff som søter 200 ganger mer enn sukker. (Foto: Colourbox.com)

Her er aspartam-dommen

Publisert: Onsdag 7. april 2010 kl 15:20

Ekspertene friskmelder søtstoffet.


Dinside Aspartam, som er mer enn 200 ganger søtere enn sukker, er et svært omdiskutert søtstoff.

Søtningsstoffet brukes ofte i lettprodukter, som i lettbrus og tyggegummi uten sukker. Det er publisert en rekke studier, for ikke å snakke om skremmende artikler i media, som har påstått at aspartam er farlig, og blant annet er kreftfremkallende.

Nå friskemelder imidlertid et eksperteteam fra EU aspartam, og sier det er ingen nye bevis for at EFSA (den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet – European Food Safety Authority) må revudere sin nåværende anbefaling om aspartam. Dette ifølge nettsiden Foodnavigator.com, som publiserer nyheter om kosthold. EFSA mener aspartam er et trygt stoff.

Les også: Har du orden på E-ene?

Hodepine, kreft og dårlig hukommelse

Aspartam kom først på markedet på 80-tallet. I tillegg til påstander om at søtningsstoffet kan føre til kreft, har andre ment at det kan gi hodepine, dårlige hukommelse, fordøyelsesplager og dårlige syn.

EFSA har tidligere gått gjennom en rekke studier der utfallet for aspartam har vært negativt, men organet anser likevel aspartam som et trygt alternativ til sukker.

Til tross for deres selvsikkerhet omkring dette, har EFSA nylig bedt en samlet ekspertgruppe fra forskjellige EU-land, om å gå gjennom alt som finnes av informasjon om aspartam.

Denne gruppen så blant annet på forholdet mellom inntak av aspartam og hjernefunksjon, metthet og appetitt, fordøyelse, diabetes, skader i arvematerialet (genotoksitet) og om inntak øker risikoen for kreft.

Les også: Myter og fakta om Coca-Cola

Ikke farlig

Ekspertene konkluderte i likhet med EFSA at inntak av aspartam er trygt, og konkluderer slik:

- Lite eller ingen data beviser at aspartam påvirker appetitten, sultfølelsen eller matinntaket. Det er ingen grunn til å forandre mening omkring dette, skriver Foodnavigator.com.

- Livet med og uten Pepsi Max

Samtidig identifiserte ekspertene noen områder hvor det kan være behov for mer forskning. Blant annet fant de at visse studier viser at aspartam kan påvirke enzymaktiviteten i hjernen. Det hadde vært interessant å se nærmere på dette, ifølge ekspertene.

- Jeg er redd for kreft på grunn av aspartam. Se hva Lommelegen svarer

Lavt inntak i Norge

Det etablerte akseptable daglige inntaket av aspartam (ADI) er på 40 mg per kilo kroppsvekt. Tidligere studier fra Norge viser at vårt gjennomsnittlige inntak er på 0,8 mg per kilo kroppsvekt per dag, noe som er lavt i forhold til det etablerte akseptable daglige inntaket, ifølge Matportalen.no.

- Dersom du veier 85 kg betyr det at du tåler 3400 mg aspartam per dag. I brus er det tillatt med 600 mg per kilo. Det betyr at ut i fra grenseverdien kan du drikke 5,6 liter brus om dagen uten risiko for helseskade fra aspartam, skriver Matportalen.no.

I en rapport fra Vitenskapskomiteen for mattrygghet til Mattilsynet og Sosial- og helsedirektoratet i mars 2007 opplyses det at de fleste kan redusere sitt sukkerinntak ved å drikke varer med andre søtstoffer enn sukker, uten at dette innebærer en helsefare.

aspartam søtningsstoffer tilsetningsstoffer lettbrus tyggegummi Jobb og helse

Nye tester på Dinside

Fem DAB-radioer i budsjettklassen

TEST: Vi har testet fem høyaktuelle DAB-radioer til under 800 kroner.

Pølsa med 30 prosent grønnsaker

Pølsa med 30 prosent grønnsaker.

Samsung UE55KS7005, Sony Bravia KD-55XD8505 og LG 55UH850V

Vi har testet tre høyaktuelle TV-modeller i den populære mellomklassen, og kåret en vinner.

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Debatten er stengt mellom 23 og 07, og stenger automatisk 7 dager etter publisering. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til [email protected].

RSS RSS FEEDER:     Hele DinSide  |   DinSide Data  |   DinSide Motor  |   DinSide Reise  |   DinSide Økonomi  |   DinSide Jobb  |   DinSide Bolig  |   DinSide Mobil