Leukoplaki er heldigvis som regel ufarlig. (Foto: commons.wikimedia.org)

Leukoplaki er heldigvis som regel ufarlig. (Foto: commons.wikimedia.org)

Vondt i munnen?

Publisert: Onsdag 3. mars 2010 kl 06:00

Sjekk om også du lider av dette.


Dinside Er ikke alt helt på stell i munnen? Nettstedet WebMD har satt opp en liste over de 16 vanligste munnproblemene man kan ha. Kanskje finner du ut hva nettopp ditt problem kan skyldes her?

1. After

Ingen vet hva som forårsaker disse små, smertefulle blemmene man får på innsiden av munnen, men de kan utløses av blant annet allergi, betennelse, hormoner, stress og vitaminmangel. After oppstår på tungen, i kinnet og til og med på tannkjøttet, og varer som regel en uke eller to. Hardnakkede, alvorlige after kan behandles med bedøvende kremer og behandlinger som fåes på resept.

Les også: En million har munnsykdom

2. Munnsår

 (Foto: commons.wikimedia.org)
De fleste av oss får munnsår innimellom. (Foto: commons.wikimedia.org)
Et munnsår ser ut som en liten, væskefylt blemme på leppen eller rett utenfor leppekanten. Det kalles også forkjølelsessår, men har ingenting med forkjølelse eller sykdom å gjøre. Man blir vanligvis smittet av andre, for eksempel via et kyss eller et glass som noen andre har drukket av.

Munnsåret forsvinner som regel av seg selv i løpet av noen dager, men mange vil likevel ha noe for å lindre plagen i mellomtiden. På apoteket får du kjøpt reseptfrie kremer og salver som hjelper. Hvis du ofte er plaget med munnsår kan det også være lurt å ta en tur til legen for å få resept på sterkere saker.

Les mer: Munnsår kan behandles


3. Trøske

 (Foto: commons.wikimedia.org)
Nei, det er ikke matrester - det er trøske. (Foto: commons.wikimedia.org)
Trøske forårsakes av gjærsoppen Candida albicans. Denne infeksjonen er mest vanlig hos spedbarn og eldre voksne, men dårlig immunforsvar, antibiotika, diabetes eller visse medisiner kan få soppen til å vokse vilt. Det å forsøke å tørke bort «flekkene» fører bare til sårhet, så ta deg en tur til legen hvis du tror at du er rammet.

Les også: Har du noe hvitt på tunga?


4. Leukoplaki

Leukoplaki er heldigvis som regel ufarlig. (Foto: commons.wikimedia.org)
Leukoplaki er heldigvis som regel ufarlig. (Foto: commons.wikimedia.org)
Leukoplaki er munnens reaksjon på et irritasjonsmoment, som for eksempel ujevne tenner, et dårlig tilpasset gebiss, kronisk røyking eller til og med lepper som har blitt utsatt for sollys. Det er vanligvis smertefritt, men det kan være følsomt for berøring eller varme. Leukoplaki er som regel ufarlig, og forsvinner noen uker etter at du fjerner irritasjonsmomentet.

Noen ganger kan leukoplaki imidlertid være et forstadium til kreft, og det ser da ut som hvite flekker eller plakk i munnen. Hvis du har standhaftige flekker av denne typen kan det være lurt å få en tannlege til å se på dem.

Les også: Ikke gå i plakkfellene


5. Svart, hårete tunge

 (Foto: commons.wikimedia.org)
Svart tunge ser lite delikat ut, men er heldigvis lett å bli kvitt. (Foto: commons.wikimedia.org)
Denne smertefrie tilstanden får man når de små kulene på tungen vokser seg lange og sperrer inne bakteriene som lever i munnen. Dette kan ha mange årsaker, blant annet antibiotikabruk, dårlig munnhygiene, røyking, mye te- eller kaffedrikking og for liten spyttproduksjon.

For å bli kvitt det trenger du vanligvis ikke å gjøre noe annet enn å pusse tungen og bruke en tungeskrape, men enkelte ganger kan medisiner være nødvendig.

Les mer: Er tunga di hårete?


6. Lichen planus

Ingen vet hva som forårsaker det, men et tynt utslett i form av blondelignende, hvite flekker eller røde, blanke ujevnheter på innsiden av kinnene og/eller tungen kan være lichen planus.

En mild lichen planus må vanligvis ikke behandles, men hvis det er smertefullt eller forårsaker sår kan det behandles medikamentelt. Lichen planus i munnen kan bli kronisk, og det øker risikoen for munnkreft. Lichen planus kan også ramme huden, hodebunnen, neglene og kjønnsorganene.

Les også: Tannlegeskrekk?


7. Geografisk tunge

 (Foto: commons.wikimedia.org)
Sliter du også med kart på tunga? (Foto: commons.wikimedia.org)
Når deler av tungen mangler noen av de små kulene (papillene), får du forhøyede og nedsenkede flekker på tungen, noe som får tungen din til å se ut som et kart. Flekkene kan endre plassering, mønster og størrelse på alt fra noen minutter til en time.

Geografisk tunge er helt ufarlig, og kan komme og gå over tid. Det må vanligvis ikke behandles, men hvis det skulle gjøre vondt kan reseptfrie smertestillende og antiinflammatoriske medisiner hjelpe.

Les også: Munnen avslører deg


8. Munnkreft

Munnsår som ikke forsvinner selv om det har gått flere uker, uforklarlige lammelser i ansiktet, munnen eller halsen og problemer med å tygge, snakke eller svelge er blant symptomene som kan tyde på munnkreft. Årsakene kan blant annet være røyking, snusing, høyt alkoholforbruk, for mye sol og munnkreft i familien. Og ikke vær redd for å gå til legen – munnkreft som oppdages tidlig kan både behandles og kureres.

Les også: Pass munnen din!


9. Tannkjøttbetennelse

Rødt, oppsvulmet eller blødende tannkjøtt kan skyldes gingivitt, som kan føre til at tennene løsner og faller ut. Gingivitt er en form for periodontitt, og kan oppstå når sykdom, medisin eller plakk gjør tannkjøttet sårbart for bakterieinfeksjoner.

Den beste strategien er forebygging. Det betyr å pusse tennene og bruke tanntråd hver dag, i tillegg til å gå til tannlegen med jevne mellomrom. Alvorlig gingivitt må noen ganger behandles med antibiotika.


10. Periodontitt

 (Foto: commons.wikimedia.org)
Her ser man klart et betydelig beintap mellom de to røttene av en tann. (Foto: commons.wikimedia.org)
Akkurat som ved gingivitt kan bakterier i plakk her føre til at tannkjøttet trekker seg tilbake. Man får fordypninger som blir infisert, og dette kan føre til beintap. God munnhygiene kan forebygge periodontitt, mens røyking, dårlig kosthold og stress kan gjøre det verre. Gå til tannlegen hvis tannkjøttet ditt begynner å trekke seg tilbake.

Les også: Tannlegen koster


11. Hull i tennene, verkebyller og misfarging

 (Foto: Ian Hooton/Science Photo Library)
Tannverk er ikke bare vondt - det kan også være direkte farlig. (Foto: Ian Hooton/Science Photo Library)
Slike problemer kan forebygges, og tannlegen din kan få øye på dem før de begynner å bli smertefulle. Du bør ikke tulle med tannverk. Tanninfeksjoner kan spre seg til ansiktet, kraniet og til og med ut i blodstrømmen. Hvis du får tannverk bør du derfor gå til tannlegen så raskt som mulig hvis den varer i mer enn en dag eller to, eller hvis du i tillegg til tannverken også har feber, øreverk eller smerter når du åpner munnen helt opp.

Les også: Dette bør du vite om hull i tennene


12. Hakk i tennene

 (Foto: commons.wikimedia.org)
Skallfasetter kan brukes for å reparere skadede tenner. (Foto: commons.wikimedia.org)
Det å gumle på isbiter eller hardt godteri, skjære tenner eller bare det å utsette tennene for varme og kulde kan føre til hakk, sprekker og brudd i tennene. Bitte små hakk og sprekker er det gjerne ikke så farlig med, men blir de større kan de føre til smerter eller permanent skade på tennene.

Men selv hardt skadede tenner kan repareres – tannlegen din kan for eksempel lime dem sammen, konturere dem eller sette på kroner eller skallfasetter av porselen.

Les også: Tennene våre smuldrer bort


13. Dårlig ånde

 (Foto: Colourbox)
Dårlig ånde er vanligvis lett å bli kvitt, men det kan også være et symptom på underliggende sykdom. (Foto: Colourbox)
Rundt tenner som ikke blir pusset ligger det små matfnugg som øker bakterieveksten og fører til dårlig ånde. Hvis du har problemer med å bli kvitt den dårlige ånden eller har en vond smak i munnen kan årsaken være at du alltid puster gjennom munnen eller har munntørrhet, eller det kan være et tegn på tannkjøttbetennelse eller diabetes.

Les mer: Dette gir dårlig ånde

Du kan ta knekken på den dårlige ånden ved å pusse tennene og tungen, drikke vann og unngå mat som gir dårlig ånde. Gå til tannlegen hvis den dårlige ånden ikke forsvinner.


14. Aspirinsår

Svelg den - ikke bare legg den der. (Foto: colourbox.com)
Svelg den - ikke bare legg den der. (Foto: colourbox.com)
Har du noen gang plassert en aspirin i nærheten av en verkende tann for å dempe smerten? Det er ikke særlig lurt – aspirinen lager nemlig et hvitt, ujevnt sår i tannkjøttet eller kinnet ditt. Men løsningen er heldigvis enkel – svelg aspirinen i stedet. Hvis du allerede har pådratt deg et aspirinsår er også løsningen enkel, nemlig tid. Ukompliserte sår leges på et par uker.

Les også: Sju helsemyter du kan droppe


15. Amalgamtatovering

Har du noen gang fått en liten blågrå flekk i munnen etter at du har vært hos tannlegen? Dette kalles en amalgamtatovering, og forekommer når en liten del av en amalgamfylling blir innstøpt i tannkjøttet eller kinnet ditt som følge av at sølvet i amalgamet har lekket inn i bløtvevet i munnen.

Les også: Tannlegeboret er snart historie

Amalgamtatoveringer er ikke farlige, men hvis den blågrå flekken vokser eller endrer farge er det ikke en amalgamtatovering, og da bør du få tannlegen din til å sjekke den ut.

Amalgam ble i praksis for øvrig forbudt som tannfyllingsmateriale i Norge 1. januar 2008.


16. TMJ

TMJ (kjevespenninger) kan forårsake store smerter i kjeven, ansiktet, øret eller nakken. Både skader eller det å skjære tenner kan forårsake betennelsen, men symptomene er ofte de samme likevel: smerte, hodepine, svimmelhet og svelgproblemer. Tilstanden behandles med hvile, tannbeskytter, medisiner eller kirurgi.

Les også: Stress sliter på tennene

Kilder: WebMD, Miljøverndepartementet

munn og tannhelse munnhygiene munnsår after trøske leukoplaki tunge munnkreft tannkjøtt periodontitt hull i tennene dårlig ånde aspirin amalgam tmj Jobb og helse

Nye tester på Dinside

Fem DAB-radioer i budsjettklassen

TEST: Vi har testet fem høyaktuelle DAB-radioer til under 800 kroner.

Pølsa med 30 prosent grønnsaker

Pølsa med 30 prosent grønnsaker.

Samsung UE55KS7005, Sony Bravia KD-55XD8505 og LG 55UH850V

Vi har testet tre høyaktuelle TV-modeller i den populære mellomklassen, og kåret en vinner.

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Debatten er stengt mellom 23 og 07, og stenger automatisk 7 dager etter publisering. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til [email protected].

RSS RSS FEEDER:     Hele DinSide  |   DinSide Data  |   DinSide Motor  |   DinSide Reise  |   DinSide Økonomi  |   DinSide Jobb  |   DinSide Bolig  |   DinSide Mobil