Hvis man utsettes for passiv røyking over lang tid, øker risikoen for å få lungekreft med 20–30 prosent. (Foto: Colourbox)

Hvis man utsettes for passiv røyking over lang tid, øker risikoen for å få lungekreft med 20–30 prosent. (Foto: Colourbox)

Røykere er også passive røykere

Publisert: Søndag 31. januar 2010 kl 09:00

Enda større helserisiko.


Dinside Alle vet at røykere ødelegger helsa si når de inhalerer den skadelige sigarettrøyken. Nå viser imidlertid ny forskning at de utsettes for ytterligere skade: Og den kommer fra å puste inn luft som passive røykere - som jo røykere også er.

Tidligere har man trodd at denne risikoen har vært ubetydelig sammenliknet med den skaden som selve røykingen forårsaker, men nå har forskerne imidlertid forandret meningen om dette.

Les også: Selv lukta er skadelig

Fakta om passiv røyking

 
 • Passiv røyking øker risikoen for akutt hjertesykdom (som hjerteinfarkt) med 25–30 prosent.
 • Passiv røyking kan føre til utløsning av hjertekrampe (angina pectoris) hos hjertesyke.
 • Hvis man utsettes for passiv røyking over lang tid, øker risikoen for å få lungekreft med 20–30 prosent.
 • Mange føler ubehag ved passiv røyking. Vanlige symptomer er irritasjon i øynene, hoste, sår eller tørr hals, hodepine, tetthetsfølelse i brystet og tung pust.
 • Hvis man utsettes for passiv røyking over lang tid, øker risikoen for å få lungekreft med 20–30 prosent.
 • Passiv røyking er spesielt skadelig for små barn. Tobakksrøyk gjør at lungene fungerer dårligere og at slimhinnene i luftveiene blir mer mottakelige for infeksjoner.
 • Gravide som røyker, utsetter fosteret for passiv røyking. Det medfører at fosteret får i seg de samme stoffene som mor. Røyking under svangerskapet øker risikoen for spontanabort, komplikasjoner i svangerskapet, dødfødsel og for tidlig fødsel.
 • Barn av røykende mødre har gjennomsnittlig lavere fødselsvekt, større risiko for krybbedød og økt risiko for å utvikle astma.
 • Kilde: Helsedirektoratet

  Testet på avisselgere

  Forskerne utførte studiene sine på avisselgere, og målte til hvilken grad de ble eksponert for sigarettrøyk.

  - Vi valgte avisselgere siden de jobber alene i små kiosker, hvilket betyr at alle former for røyk som de puster inn henger nøye sammen med antall sigaretter som avisselgerne røyker, sier Maria Teresa Piccardo, som jobbet sammen forskere ved et italiensk kreftforskningssenter.

  Hva kan du om nikotin? Test deg her!

  Nesten tre ekstra røyk

  Resultatene viser at passiv røyking kan ha en stor innvirkning på helsa til røykere. Hvis en person røyker 14 sigaretter om dagen, vil den passive røyken som en røyker utsetter seg selv for tilsvare 2,6 ekstra røyk.

  - Både aktiv og passiv røyking bør vurderes i studier der man ser på helsen til røykere, sier Piccardo.

  Passiv røyking koster milliarder

  Over 50 kreftfremkallende stoffer

  Helsedirektoratet bekrefter også det samme som studien:

  - Røykere som også utsettes for passiv røyking, har enda større helserisiko enn ikke-røykere som utsettes for passiv røyking, står det på Helsedirektoratet.no.

  Tobakksrøyk består av en kompleks blanding av mer enn 4 000 forskjellige kjemiske stoffer, og over 50 av disse er potensielt kreftfremkallende.

  Studien er publisert i tidsskriftet Environmental Health.

  passiv røyking røyking kreft nikotin nikotinavhengig Jobb og helse

  Nye tester på Dinside

  Samsung UE55KS7005, Sony Bravia KD-55XD8505 og LG 55UH850V

  Vi har testet tre høyaktuelle TV-modeller i den populære mellomklassen, og kåret en vinner.

  Spar stort på butikkenes egne merkevarer

  Så mye billigere er det å kjøpe butikkenes egne merkevarer.

  Ikke velg den dyreste pakken

  Mat på tube og ferdig skivet kan være enklere - men det er som oftest mye dyrere enn å kjøpe på boks eller i større pakker. Se prisforskjellene!

  Har du noe å tilføye?

  Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Debatten er stengt mellom 23 og 07, og stenger automatisk 7 dager etter publisering. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til tips@dinside.no.

  RSS RSS FEEDER:     Hele DinSide  |   DinSide Data  |   DinSide Motor  |   DinSide Reise  |   DinSide Økonomi  |   DinSide Jobb  |   DinSide Bolig  |   DinSide Mobil