Verktøy
 
Sløse-kalkulator
Tør du sjekke?
 
Forbrukslån
Hva koster det egentlig?
 
Strømvalget
Finn billigste strøm
I de fleste tilfeller vil belegget gå bort av seg selv. (Foto: Colourbox.com)
I de fleste tilfeller vil belegget gå bort av seg selv. (Foto: Colourbox.com)

Har du noe hvitt på tunga?

Hvitt belegg på tunga kan skyldes flere ting. Sjekk legens forklaring.

Annonse
Nettkatalogen.no
Telefon- og bedriftskatalog

DinSide - Jeg har hatt et hvitt belegg på innsiden av kinnene og diverse fargeforandringer og belegg på tungen i mange måneder, skriver mannen til Lommelegen.

Ifølge han trodde både legen og tannlegen at det dreide seg om sopp, og ga mannen medisiner mot dette, men ingenting hjalp. Senere prøver har vist at alt er normalt i munnen hans, og at bakteriefloraen er normal.

- Jeg synes at tungen varierer mye; den kan være nesten bra i perioder, og så blir den fæl igjen... Dette får meg til å tenke på ting jeg spiser eller drikker. Jeg har også mye spytt, virker det som - eller; jeg harker og spytter mye, men samtidig føler jeg meg hele tiden tørr i munnen, forklarer mannen.

Nå lurer han på om han bør bekymre seg for dette, og utdyper til Lommelegen at han har familie med kreft i halsen, og at han har vært under stort fysisk og psykisk stress over flere år, men at det nå har roet seg.

Er tunga di hårete?
Munnen din avslører deg

Trolig soppinfeksjon

Mads H. Moxness, som er øre-nese-halslege i Lommelegen, sier at en soppinfeksjon nok er nærliggende. Videre sier han:

- Bakterieprøver vil ikke vise noen større forandringer, heller ikke blodprøver. Soppinfeksjon, eller trøske som det også kalles, kan være noe gjenstridig, og kan kreve gjentatt og lengre behandling, akkurat som når man får sopp andre steder på kroppen (underliv/øregang/føtter), sier legen.

Han legger til at mange må bruke mikstur i fire til seks uker, og eventuelt gå over til sugetabletter, sier han og presiserer at kreft i halsen kan utgjøres av en rekke krefttyper, og det er lite holdepunkter for arvelighet med hensyn til dette.

- Jeg tror ikke du skal være bekymret over dette. Lykke til videre!

Les også: Dette gir dårlig ånde

Vanlig med belegg

Til en annen innsender, som også spør om hvitt belegg på tungen, svarer mikrobiolog Andreas Christensen at dette er ganske vanlig, og kan i mange tilfeller ansees som et normalt fenomen – særlig blant røykere.

Vorter på tunga eller tannlegeskrekk?

- Uansett årsak vil belegget i de fleste tilfeller gå bort av seg selv. I enkelte tilfeller vil en soppinfeksjon på tunga være mer gjenstridig (munntrøske). Tungen blir da ofte rød og irritert, og det hvite belegget vil karakteristisk kunne skrapes av. Da bør man oppsøke lege for undersøkelse og prøvetakning, sier Christensen.
Les mer om:

Diskutér dette temaet

Velkommen til diskusjon på DinSide. Meld gjerne fra hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Vi forventer en saklig tone, og at debattantene holder seg til temaet. Det er ingen selvfølge å få publisert innlegg her, og DinSide forbeholder seg retten til å slette/moderere innlegg uavhengig av innhold. Har du kommentarer til måten redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende, må du gjerne ta kontakt på tips@dinside.no. Mellom 23 og 07 vil debatten være stengt, og den stenger automatisk 14 dager etter publiseringsdato.

Vær obs på at vi vil fjerne innlegg som inneholder:

 • Trakassering og utskjelling av meddebattanter, enkeltpersoner eller grupper
 • Rasistiske utsagn, bannskap, trusler eller generelt hatske meldinger

Mer om vilkårene her

Mest populære nå:

Se alle bilder

Eva Langaas

Gult lys
Gult lys
 • Galleripris:
  5 500,-

Kjell Nupen

Sentimental reise
Sentimental reise
 • Galleripris:
  9 000,-

Silvia Papas

Miami vice
Miami vice
 • Galleripris:
  7 000,-