Verktøy
 
Sløse-kalkulator
Tør du sjekke?
 
Forbrukslån
Hva koster det egentlig?
 
Strømvalget
Finn billigste strøm
De tidligere Nigeria-brevene kommer nå på e-post, og dette er et typisk eksempel.
De tidligere Nigeria-brevene kommer nå på e-post, og dette er et typisk eksempel.

Her blir svindlerne selv lurt

Et nettsted arkiverer svindelforsøk og henger ut bakmennene. Slikt blir det god underholdning av.

Annonse
Nettkatalogen.no
Telefon- og bedriftskatalog

DinSide Nettstedet 419 Eater har tatt tak i problemet med pengesvindel på e-post og Internett. Ikke bare deler de e-poster fra svindlerne, de publiserer også bilder av dem, og noen går så langt som å faktisk lure dem som prøver å lure deg.

Er du fast DinSide-leser, vet du at vi fra tid til annen går ut og advarer mot svindelforsøk som kommer på e-post. Bakmennene blir stadig mer kreative, og vi får mange tips fra lesere som har mottatt mistenkelige henvendelser fra utenlandske avsendere.

Her ser du typiske eksempler på moderne Nigeria-brev

Henger ut svindlerne

Det amerikanske nettstedet 419 Eater er, ifølge Wikipedia, grunnlagt av Michael Berry, som skriver under aliaset Shiver Metimbers. Inne på nettstedet finner du blant annet en stor mengde brev og e-post sendt av svindlere, samt informasjon om hvem de er og hvor og hvordan de opererer. Hvis du ønsker det, kan du selv bidra og "henge ut" kjeltringer.

Ken, også kjent som Jani, får gjennomgå per mail på det amerikanske nettstedet. (Faksimile: 419 Eater)
Ken, også kjent som Jani, får gjennomgå per mail på det amerikanske nettstedet. (Faksimile: 419 Eater)
Navnet på nettsiden stammer fra "419 fraud" (419 svindel), som er den formelle klassifiseringen av kriminalitet fra Nigeria. I Norge kalles denne typen svindel for Nigeria-brev, eller Nigeria-svindel, men mens henvendelsene tidligere kom per post, har fenomenet nå forflyttet seg til e-post.

DinSide-journalist svindles av ID-tyver

Svindlerne blir selv lurt

De ivrigste brukerne av nettstedet avslører ikke bare nettsvindlerne, men de går langt i å forsøke å lure dem til å sende fra seg penger eller gjenstander. Noen har også klart å lure dem til å sende bilder hvor de, uten å vite det, reklamerer for nettstedet de selv blir lurt av. En person hevder til og med at han har fått en svindler til å reise med fly for å møte han.

Eget mentorprogram

Før du selv begir deg ut på noe som kan være farlig, tilbyr 419 Eater et eget mentorprogram slik at du kan få gode råd om hva du bør gjøre og ikke bør gjøre hvis du vil forsøke å avsløre eller lure svindlerne. Nettstedet har også en egen side med tips, spørsmål og svar.

For eksempel får leserne tips om hvordan man kan kontakte svindlerne uten å bruke egen mailadresse, eller hvordan man sender over falsk identifikasjon som fremstår som ekte. Og hva om svindlerne vil snakke på telefon? Du får uansett gode råd og svar hos 419 Eater.

Årets Nigeria-svindel?

Også norske nettsteder

Det finnes også norske nettsteder som jakter på kriminelle. En av dem er nettstedet Ettersøkt, som per i dag er Norges største tyveriregister. Alt tyvegods som registreres på ettersøkt, vil vere søkbart/sportbart for alle som har tilgang til Internett, og tjenesten er gratis å bruke.

Se selv: Her er tyvenes skrekkside!

Denne artikkelen ble første gang publisert 22. oktober 2009.
Les mer om:

Diskutér dette temaet

Velkommen til diskusjon på DinSide. Meld gjerne fra hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Vi forventer en saklig tone, og at debattantene holder seg til temaet. Det er ingen selvfølge å få publisert innlegg her, og DinSide forbeholder seg retten til å slette/moderere innlegg uavhengig av innhold. Har du kommentarer til måten redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende, må du gjerne ta kontakt på tips@dinside.no. Mellom 23 og 07 vil debatten være stengt, og den stenger automatisk 14 dager etter publiseringsdato.

Vær obs på at vi vil fjerne innlegg som inneholder:

 • Trakassering og utskjelling av meddebattanter, enkeltpersoner eller grupper
 • Rasistiske utsagn, bannskap, trusler eller generelt hatske meldinger

Mer om vilkårene her

Mest populære nå:

Se alle bilder

Silvia Papas

Miami vice
Miami vice
 • Galleripris:
  7 000,-

Nico Widerberg

Samstemt
Samstemt
 • Galleripris:
  4 700,-

Pushwagner

Sitting down
Sitting down
 • Galleripris:
  12 000,-