(Foto: Frithjof Fure/Innovasjon Norge)

(Foto: Frithjof Fure/Innovasjon Norge)

Fjordene på topp - igjen

Publisert: Torsdag 22. oktober 2009 kl 12:20

National Geographic Travelers eksperter er klare i sin tale.


Dinside Det er sjette gang reisemagasinet National Geographic Traveler har bedt Natrional Geographic Society velge sine topp reisedestinasjoner. For andre gang kommer de norske fjordene på topp - sist gang var under første kåring i 2004.

Det er den "vakre naturen og det velbevarte landsbylivet" som gjør at panelet velger fjordene på topp - og denne gangen med enda flere poeng enn sist (85 av 100 mulige poeng).

De 437 reiselivsekspertene har vurdert 133 destinasjoner, og vurdert miljømessig og økologisk kvalitet, sosial og kulturell integritet, hvor godt historiske bygninger og arkeologiske steder er bevart, estetikk, kvaliteten og forvaltningen av turisttilbudet, og framtidsutsikter.

Her er noen kommentarer fra medlemmer av panelet:

 (Foto: Visit Norway)
Det er nettopp fjellgårdene som smykker fjordene som gjør de norske fjordene så spesielle. (Foto: Visit Norway)
- Å besøke denne regionen er dyrt, noe som gjør at besøkstallene er lave, og dermed får ikke turismen store negative virkninger på omrpdet. Lokale turistoperatører og hoteller er opptatte av lokale tradisjoner og å videreformidle disse til turistene.

- Landskapet er fantastisk og estetisk noe av det vakreste i verden. Den lokale kulturen kan oppleves ved fjordkanten og oppe i fjellene. Fjordene gir et flott innblikk i norsk landsbyliv.

- Den korte turistsesongen, det vanskelige terrenget og en spredt og liten befolkning som er opptatt av miljøet er store pluss for fjordregionen i Norge.

- En unik og minneverdig opplevelse, særlig på slutten av våren når snøen smelter og fossene kommer brusende ut fra skyene!

Advarer mot økende cruiseturisme

Likevel - panelet advarer mot den voksende cruisetrafikken. Dette er også flere i den norske turistbransjen er bekymret over. Andre jubler over at flere cruiseskip vil bringe tusenvis av flere turister til fjordene. Les mer om konflikten i denne reportasjen i D2.


Costa del Sol på bunn

De norske fjordene ligger altså i toppen på listen over flotte og miljøvennlige turistmål. På bunn ligger en av nordmenns store feriefavoritter - Costa del Sol. Mens fjordene fikk 85 av 100 mulige poeng, ble det bare 31 poeng på Costa del Sol, som dermed havnet på 133. plass. "Costa del Concrete", eller "Betongkysten", kaller panelet regionen.

Her er topp fem-destinasjonene:

1. Fjordregionen i Norge - 85 poeng
2. Kootenay/Yoho National Parks, British Columbia, Canada - 81 poeng
3. Gaspé Peninsula, Quebec, Canada - 80 poeng
3. Sørøya, New Zealand - 80 poeng
4. Det gamle Kyoto, Japan - 79 poeng
5. Vermont, USA - 78 poeng
5. Slovenia - 78 poeng
5. Kakadu National Park, Australia - 78 poeng
5. Det middelalderske Granada og Alhambra, Spania - 78 poeng

fjordene fjord norge reisemål norden ferietema natur

Nye tester på Dinside

Fem DAB-radioer i budsjettklassen

TEST: Vi har testet fem høyaktuelle DAB-radioer til under 800 kroner.

Pølsa med 30 prosent grønnsaker

Pølsa med 30 prosent grønnsaker.

Samsung UE55KS7005, Sony Bravia KD-55XD8505 og LG 55UH850V

Vi har testet tre høyaktuelle TV-modeller i den populære mellomklassen, og kåret en vinner.

Mest kommentert

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Debatten er stengt mellom 23 og 07, og stenger automatisk 7 dager etter publisering. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til [email protected].

RSS RSS FEEDER:     Hele DinSide  |   DinSide Data  |   DinSide Motor  |   DinSide Reise  |   DinSide Økonomi  |   DinSide Jobb  |   DinSide Bolig  |   DinSide Mobil