Finnene vil kutte røyken i bil der barn er med. (Foto: Colourbox.com)

Finnene vil kutte røyken i bil der barn er med. (Foto: Colourbox.com)

Her blir det forbudt

Publisert: Onsdag 16. september 2009 kl 19:00

Finnene vil forby røyking i bil, om det er mindreårige passasjerer med.


Dinside Blir dette det neste røykeforbudet som brer seg i verden? Finnene foreslår nå, som første land i Europa, å forby røyking i bil. Vel og merke i bil som har mindreårige passasjerer med.

Men ikke straff ...


Lovforslaget skal behandles i det finske parlamentet om to uker, og er forventet å få flertall, skriver den finske avisen ess.fi. Men selv om røykingen blir forbudt, blir det i første omgang ikke innført straff for brudd på loven. Myndighetene i Finland håper loven vil virke til en moralendring blant sjåfører i landet.

Men selv om europeere har vært trege på dette, finnes det land og områder der røyking i biler med mindreårige ikke er lov. Dette er innført både i Sør-Afrika, Puerto Rico, deler av USA, Canada og Australia, skriver den finske avisen.

Ikke bare helsefarlig

Det er ikke bare helsehensyn som tilsier forsiktighet med røyking i bil. I 2007 gikk tyske politikere ut i media og advarte om sikkerhetsaspektene ved røyking i bil.

Til det tyske bilmagasinet Auto Bild uttalte SPD-politiker Peter Danckert: "Røyking mens man kjører øker ulykkesrisikoen drastisk", og Katarina Reiche (CDU), sa til bladet: "Sigaretter mens man kjører distraherer like mye som å snakke i mobiltelefon".

Mer om dette: Vil forby røyking i bilen

I en avstemning på DinSide i 2007 var nær halvparten for, og nær halvparten mot lovregulering av røyking i bil. Blir resultatet det samme nå?

- Farligere enn røyking på utesteder

Den britiske organisasjonen Action on Smoking and Health (Ash) gikk i fjor ut og hevdet at røyken fra en sigarett inne i en bil er like farlig som en hel pub fylt av sigarettrøyk. Organisasjonen jobber for å forby røyking i bil, og med å dokumentere sine påstander om farlig bilrøyking. Håpet er ifølge organisasjonen at undersøkelsene vil føre til totalforbud mot røyking i bil.

- Vi må få folk til å forstå hvorfor det er farlig å røyke i bilen. Dette er ikke bare skadelig for barna, det er like ille for de voksne, sier Aenott.

Og her er maten som skaper trafikkfarlige situasjoner

finland røyking norden reise helse legemidler reisemål samferdsel/trafikk diverse Jobb og helse

Nye tester på Dinside

Fem DAB-radioer i budsjettklassen

TEST: Vi har testet fem høyaktuelle DAB-radioer til under 800 kroner.

Pølsa med 30 prosent grønnsaker

Pølsa med 30 prosent grønnsaker.

Samsung UE55KS7005, Sony Bravia KD-55XD8505 og LG 55UH850V

Vi har testet tre høyaktuelle TV-modeller i den populære mellomklassen, og kåret en vinner.

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Debatten er stengt mellom 23 og 07, og stenger automatisk 7 dager etter publisering. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til [email protected].

RSS RSS FEEDER:     Hele DinSide  |   DinSide Data  |   DinSide Motor  |   DinSide Reise  |   DinSide Økonomi  |   DinSide Jobb  |   DinSide Bolig  |   DinSide Mobil