Verktøy
 
Sløse-kalkulator
Tør du sjekke?
 
Forbrukslån
Hva koster det egentlig?
 
Strømvalget
Finn billigste strøm
Finnene vil kutte røyken i bil der barn er med. (Foto: Colourbox.com)
Finnene vil kutte røyken i bil der barn er med. (Foto: Colourbox.com)

Her blir det forbudt

Finnene vil forby røyking i bil, om det er mindreårige passasjerer med.

Annonse
Nettkatalogen.no
Telefon- og bedriftskatalog

DinSide Blir dette det neste røykeforbudet som brer seg i verden? Finnene foreslår nå, som første land i Europa, å forby røyking i bil. Vel og merke i bil som har mindreårige passasjerer med.

Men ikke straff ...


Lovforslaget skal behandles i det finske parlamentet om to uker, og er forventet å få flertall, skriver den finske avisen ess.fi. Men selv om røykingen blir forbudt, blir det i første omgang ikke innført straff for brudd på loven. Myndighetene i Finland håper loven vil virke til en moralendring blant sjåfører i landet.

Men selv om europeere har vært trege på dette, finnes det land og områder der røyking i biler med mindreårige ikke er lov. Dette er innført både i Sør-Afrika, Puerto Rico, deler av USA, Canada og Australia, skriver den finske avisen.

Ikke bare helsefarlig

Det er ikke bare helsehensyn som tilsier forsiktighet med røyking i bil. I 2007 gikk tyske politikere ut i media og advarte om sikkerhetsaspektene ved røyking i bil.

Til det tyske bilmagasinet Auto Bild uttalte SPD-politiker Peter Danckert: "Røyking mens man kjører øker ulykkesrisikoen drastisk", og Katarina Reiche (CDU), sa til bladet: "Sigaretter mens man kjører distraherer like mye som å snakke i mobiltelefon".

Mer om dette: Vil forby røyking i bilen

I en avstemning på DinSide i 2007 var nær halvparten for, og nær halvparten mot lovregulering av røyking i bil. Blir resultatet det samme nå?

- Farligere enn røyking på utesteder

Den britiske organisasjonen Action on Smoking and Health (Ash) gikk i fjor ut og hevdet at røyken fra en sigarett inne i en bil er like farlig som en hel pub fylt av sigarettrøyk. Organisasjonen jobber for å forby røyking i bil, og med å dokumentere sine påstander om farlig bilrøyking. Håpet er ifølge organisasjonen at undersøkelsene vil føre til totalforbud mot røyking i bil.

- Vi må få folk til å forstå hvorfor det er farlig å røyke i bilen. Dette er ikke bare skadelig for barna, det er like ille for de voksne, sier Aenott.

Og her er maten som skaper trafikkfarlige situasjoner
Les mer om:

Diskutér dette temaet

Velkommen til diskusjon på DinSide. Meld gjerne fra hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Vi forventer en saklig tone, og at debattantene holder seg til temaet. Det er ingen selvfølge å få publisert innlegg her, og DinSide forbeholder seg retten til å slette/moderere innlegg uavhengig av innhold. Har du kommentarer til måten redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende, må du gjerne ta kontakt på tips@dinside.no. Mellom 23 og 07 vil debatten være stengt, og den stenger automatisk 14 dager etter publiseringsdato.

Vær obs på at vi vil fjerne innlegg som inneholder:

  • Trakassering og utskjelling av meddebattanter, enkeltpersoner eller grupper
  • Rasistiske utsagn, bannskap, trusler eller generelt hatske meldinger

Mer om vilkårene her

Mest populære nå:

Se alle bilder

Odd Nerdrum

Ettårsdagen
Ettårsdagen
  • Galleripris:
    20 000,-

Silvia Papas

Miami vice
Miami vice
  • Galleripris:
    7 000,-