Verktøy
 
Sløse-kalkulator
Tør du sjekke?
 
Forbrukslån
Hva koster det egentlig?
 
Strømvalget
Finn billigste strøm
 (Foto: Colourbox)
(Foto: Colourbox)

Ny boliglånskalkulator

DinSide har laget en raskere og enklere boliglånskalkulator.

Annonse
Nettkatalogen.no
Telefon- og bedriftskatalog

DinSide Prisen på boliglån synker stadig, og man skal svært langt ned på listen før man finner noen banker som tilbyr boliglån med flytende rente over fire prosent (når sikkerheten er innenfor 60% av boligverdien). Likevel har vi en sterk følelse av at svært mange betaler mer enn dette, og vi bestyrkes i troen når vi går inn i vår egen nettbank.

Noen unnlater å bytte bank fordi de synes det er litt pinlig overfor de greie folkene i banken. Men i banken driver de business. Synes du synd på dem, er det resultat av kalkulert markedsføring, som en gatetigger forsøker å påkalle medlidenhet.

Ny versjon av pionér-applikasjon

Boliglånskalkulatoren var blant applikasjonene som var ferdige til DinSides lansering i 1998. Det var den gangen noen nettsteder som publiserte lister over boliglån, men ingen steder du kunne filtrere ut akkurat de lånene som passet ditt krav til løpetid, sikkherhet og bindingstid. Og det var også bare hos DinSide du kunne regne ut nøyaktig hva effektiv rente og månedsbeløp ble for ditt lån.


Den nye boliglånskalkulatoren


Hemmelighetsfulle banker

Vi tenkte det skulle bli lett å få tak i data. Samtidig med lanseringen, hadde vi klar en datadesk hvor bankene og forsikringsselskapene kunne få brukernavn og passord og selv vedlikeholde sine rentesatser.

Bare en håndfull banker orket dette, skulle det vise seg. Og mens disse kunne være raske til å rette i datadesken når de satte ned rentene, var de veldig glemsomme når de satte prisene opp. De dyreste bankene ville ikke være med på prissammenlikningen i det hele tatt. Da vi fortalte dem at alle bankene i Norge var med, enten de ville eller ikke, ble det taust i andre enden av telefonlinjen. Hva skulle man svare til en slik frekkhet?

Agenter og staten

Datainnsamlingen ble derfor veldig krevende. Vi bygde raskt en "agent", et program som slår opp og leser internettsider automatisk, som hentet inn renter fra bankenes nettsider. Men det var slettes ikke alt den fikk tak i. Vi måtte inn og lese manuelt, og noen ganger måtte vi stadig ringe bankene. Noen få banker brukte også faktisk datadesken.

Staten var ikke fornøyd med vår innsats, for det er nå startet et eget nettsted for denne typen prissammenlikninger, Finansportalen, hvor tidligere DinSide-journalist Elisabeth Realfsen er redaktør. Staten gidder ikke å mase og purre på bankene om å gi dem prisene, de har rett og slett laget en statlig forskrift som tvinger bankene til å rapportere.

Til å ha kommet igang ti år etter, har de slettes ikke gjort det så verst, synes vi. Og de deler også dataene med oss, slik at vi slipper å samle dem inn selv.

Ny boliglånskalkulator

Dataene du finner i vår boliglånskalkulator er derfor identiske med Finansportalens. Vi kan kanskje konkurrere på brukergrensesnitt, kjapphet og presentasjon. Det får du vurdere selv.

Den nye boliglånskalkulatoren


Vår forrige boliglånskalkulator var programmert i Java. Den tok litt tid å starte, og det viser seg at oppbygningen dens ikke lenger passer så bra til dagens boliglån. Dessuten er det nokså mange som ikke installerer javamotor i nettleserne sine. Den nye kalkulatoren er i javascript, som alle nettlesere støtter om du ikke bevisst har gått inn og skrudd det av.

Les mer om:

Diskutér dette temaet

Velkommen til diskusjon på DinSide. Meld gjerne fra hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Vi forventer en saklig tone, og at debattantene holder seg til temaet. Det er ingen selvfølge å få publisert innlegg her, og DinSide forbeholder seg retten til å slette/moderere innlegg uavhengig av innhold. Har du kommentarer til måten redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende, må du gjerne ta kontakt på tips@dinside.no. Mellom 23 og 07 vil debatten være stengt, og den stenger automatisk 14 dager etter publiseringsdato.

Vær obs på at vi vil fjerne innlegg som inneholder:

  • Trakassering og utskjelling av meddebattanter, enkeltpersoner eller grupper
  • Rasistiske utsagn, bannskap, trusler eller generelt hatske meldinger

Mer om vilkårene her

Mest populære nå:

Se alle bilder

Damien Hirst

For the Love of God
For the Love of God
  • Galleripris:
    45 000,-

Odd Nerdrum

Ettårsdagen
Ettårsdagen
  • Galleripris:
    20 000,-