Hvilke kort bør du ha i lommeboka? (Foto: Per Ervland)

Hvilke kort bør du ha i lommeboka? (Foto: Per Ervland)

Her er det beste kredittkortet

Publisert: Torsdag 18. juni 2009 kl 13:23

Vær litt kritisk til hvilket kort du betaler med i sommer.


Dinside Kredittkortverdenen kan virke kaotisk. Det er ikke lenger bare å velge mellom Visa og MasterCard. Et MasterCard er ikke nødvendigvis det samme som et MasterCard, og Visa kommer i mange forkledninger. For eksempel kan et MasterCard ha fullstendig ulike rentebetingelser, avhengig av om du har fått det hos DnB NOR, Nordea, eller Sparebank 1.

Det er enkelt å velge kredittkort gjennom din vanlige bank, men burde du ikke ta en titt på betingelsene? Og hva gjør et kort bedre enn et annet?

Testen og vinneren

I vår test av kredittkort har vi tatt for oss kortene fra de største bankene, samt noen nykommere på markedet, totalt 15 stykker. Tilleggsytelser gjør det vanskeligere å sammenligne både for kunder og journalister. Vi har derfor sett bort fra tilleggsytelser, og valgt utelukkende å fokusere på kjernetjenesten, nemlig renter på kredittkjøp. Bruker du kortet mye i utlandet, kan du lese våre tips lengre ned i artikkelen.

Noe blir seks ganger så dyrt på krita!

Skandiabanken har suverent mye bedre rente enn andre på sitt kredittkort.

Skandiabanken er den suverene vinneren i vår test. Selv om kortet har et lite årsgebyr, er bankens kredittkort overlegent best på renter på kredittkjøp. For å få kredittkort fra Skandiabanken, må du opprette et kundeforhold i nettbanken, men utover dette stiller ikke banken krav. Selv om Skandiabanken opererer med en liten årsavgift på sitt kredittkort, er den nominelle renta så mye lavere enn konkurrentenes, at dette får liten betydning selv på mindre kjøp.

Pristest norske kredittkort

Navn Type Årsgebyr Maks kreditt Nominell rente Effektiv rente (se forutsetninger)*
Skandiabanken Visa 50 100000 12.20 13.76
Ya kredittkort Visa 0 50000 18.00 19.25
Cresco Active Visa 0 75000 18.60 19.94
Gebyrfri Visa Visa 0 75000 20.42 22.04
Sparebank 1 Gold MasterCard 0 100000 20.64 22.29
Terra MasterCard 0 100000 20.64 22.29
365 Privat Fokus Bank MasterCard 0 50000 19.92 21.46
re:member MasterCard 0 125000 21.60 23.41
Bank Norwegian Visa 0 100000 21.72 23.55
Postbanken MasterCard 100 100000 19.80 23.60
DnB NOR MasterCard MasterCard 250 100000 19.80 27.16
Storebrand MasterCard Black MasterCard 390 50000 19.20 29.85
Nordea Privat MasterCard MasterCard 390 50000 19.50 30.25
Diners Club Diners Club 695 100000 19.80 38.83
Eurocard Gold MasterCard 645 100000 19.80 37.43
*10.000 kroner i kreditt i ett år, nedbetalt over fire perioder


For å sammenlikne epler og bananer på en så rettferdig måte som mulig, har vi beregnet effektiv rente ved en kreditt på 10.000 kroner i ett år dersom du ikke betaler til første forfall. Vi forutsetter at kreditten nedbetales i like store beløp over fire perioder. Årsavgiften på kortet er inkludert i den effektive renten.

Den effektive renten er beregnet med vår rentekalkulator

Hva er et kredittkort?

Et kredittkort gir deg muligheten til å handle opptil en viss sum for så å betale senere. De aller fleste kredittkort har en periode med rentefrie dager, og betaler du hele beløpet du har handlet for når regningen forfaller, slipper du å betale renter på beløpet. Alle kortene i testen har en rentefri periode på mellom 40 og 52 dager. Velger du derimot å utsette hele eller deler av betalingen til senere, løper rentene. Ofte krever kortselskapet at du betaler et minimumsbeløp ved forfall, men så er resten opp til deg.

Vær oppmerksom på at noen kredittkort beregner renter for hele beløpet helt fra kjøpsdato dersom du velger å ikke betale hele saldoen ved forfall.

American Express er ikke med i vår pristest fordi det rett og slett ikke regnes som et kredittkort. Bruker du et AmEx-kort, må du betale hele fakturaen til forfall.

Se også: Verdens råeste kredittkort

Visa eller kredittkort?

For nybegynnere er det verdt å merke seg at Visa-kort ikke alltid er kredittkort. I Norge er de aller fleste Visa-kort et såkalt debetkort som trekker penger direkte av saldoen på kontoen din.

Trond C. Brekke, pressekoordinator for Visa Europe i Norge, forklarer at de fleste som betaler med Visa-kort i Norge, egentlig betaler med bankaxept-løsningen. Visa-funksjonaliteten slår først i såkalte CNP-løsninger (card not present, altså når du ikke trekker kortet i en terminal), for eksempel ved netthandel. Den slår også inn når bankaxept- løsningen av en eller annen grunn ikke fungerer, og Visa-funksjonaliteten er den som sørger for at du får brukt bankkortet ditt i utlandet.

Men du kan også bestille kredittkort fra Visa. Da er det tilbyder som bestemmer betingelsene som vist i prislisten ovenfor.

Rabatt når du handler

Et fenomen som nå har nådd Norge, er såkalt cashback, eller kreditt når du handler. Flere kort tilbyr nå dette. Trumf Visa fra DnB NOR og NorgesGruppen gir deg 3 prosent rabatt på alle dagligvarer i butikker tilknyttet Trumf, og 1 prosent på alt du handler hos andre bransjer, bortsett fra dagligvarekjeder som ikke er tilknyttet Trumf.

365 Privat (MasterCard) er et annet kort av denne typen. Kortet gir deg 3,65 prosent rabatt på nye møbler, drivstoff og klær. I tillegg får du rabatt hos Avis Bilutleie.

Hvis du ønsker å bruke disse kortene smart, bruker du dem som vanlige betalingskort og sørger for å betale hele beløpet innen fristen for de rentefrie dagene. Ønsker du derimot å bruke disse kortene som kredittkort, skal du være klar over at de langt fra er best på rente.

Bruker du kort i taxi?

For utenlandsfarere

Hvilket kredittkort du skal velge, avhenger også litt av dine behov. Bruker du kredittkort mye utenlands, er det noen forhold du skal merke deg:

 • Valutapåslag: Flere kort kaller seg gebyrfrie, til tross for at de har et valutapåslag på mellom 1,5-2,0 prosent hvis du bruker kortet i utlandet.
 • Reiseforsikring: Mange kredittkort kommer med reiseforsikring hvis du har betalt turen med kortet.
 • Dyre kontantuttak: Hold tunga rett i munnen når du velger hvilket kort du setter inn i minibanken i utlandet. De fleste kortselskapene tar seg nemlig klekkelig betalt hvis du bruker dem til å ta ut kontanter. Vi har nylig foretatt en egen pristest for kontantuttak i utlandet: Se hvor dyrt det blir!

 • Bruk av kredittkort i utlandet kan imidlertid være en god løsning for deg som er redd for kortsvindel. Fordi pengene ikke tappes direkte av kontoen din, slik det gjør på et debetkort, vil du slippe å få likviditetsproblemer når du kommer hjem hvis uhellet skal være ute. Flere banker anbefaler at du bruker kredittkort når du handler i utlandet.

  Merk at Norwegians kredittkort gir inntil 20 prosent opptjening av CashPoints på flyreiser hos Norwegian.

  pristest kortbruk kredittkort mastercard visa nordea dnb nor

  Nye tester på Dinside

  Fem DAB-radioer i budsjettklassen

  TEST: Vi har testet fem høyaktuelle DAB-radioer til under 800 kroner.

  Pølsa med 30 prosent grønnsaker

  Pølsa med 30 prosent grønnsaker.

  Samsung UE55KS7005, Sony Bravia KD-55XD8505 og LG 55UH850V

  Vi har testet tre høyaktuelle TV-modeller i den populære mellomklassen, og kåret en vinner.

  Har du noe å tilføye?

  Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Debatten er stengt mellom 23 og 07, og stenger automatisk 7 dager etter publisering. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til [email protected].

  RSS RSS FEEDER:     Hele DinSide  |   DinSide Data  |   DinSide Motor  |   DinSide Reise  |   DinSide Økonomi  |   DinSide Jobb  |   DinSide Bolig  |   DinSide Mobil