Fotomontasje av produktbildene, originalbildene er fra Terapia.no

Fotomontasje av produktbildene, originalbildene er fra Terapia.no

Beskyttelse mot mobilstråling

Publisert: Onsdag 15. april 2009 kl 17:14

Redd for stråling fra mobilen? Denne dingsen lover å gjøre noe med det, men ekspertene er kritiske.


Dinside Det er mange av leserne våre som er bekymret for stråling fra mobiltelefoner, og nå har også produktene som sier de skal hindre strålingen begynt å komme.

Slik skades du av mobilen
Mobilen kan svekke hukommelsen
Mobilen kan skade fosteret

Et kjapt søk på nettet viser at utvalget er spesielt stort i utenlandske nettbutikker (bla. her), men også i norske nettbutikker begynner utvalget å ta seg opp.

Terapia.no selger for eksempel en Bio-guard EMF beskyttelse for mobil. I praksis består beskyttelsen i en liten dings, formet som en marihøne, som du limer til antennen på mobilen.

Det store spørsmålet er selvsagt om produktet holder vann.

- Avleder strålingen

Vi sakser fra nettbutikken: "Mange av oss er utsatt for elektromagnetisk stråling av mobilbruk som kan gi hodepine og tretthet. Med Bio-Guard er det nå endelig mulig å avlede denne strålingen ved å putte Bio-Guard på din mobiltelefon.

Dette produktet er testet ut på Utah universitetet i USA, Oakfield forskningslaboratorium, universitetet i Milano (Italia) og universitetet i Lille (Frankrike) om absorberingsnivået.
"

Les også:
Barn mobber med SMS
Mobilen som personlig trener

Skeptiske eksperter

- Joda, vi er klar over at det finnes mange ulike remedier som sier at de skal redusere stråling, sier Lars Klæboe, forsker ved Statens strålevern.

- Problemet er at ingen av disse produsentene, så langt vi har kunnet se, har klart å dokumentere at produktene virker slik de skal. I dette tilfellet prøvde jeg for eksempel å søke på produktet og de oppgitte testlaboratoriene, men det viste seg vanskelig å finne noe som helst dokumentasjon.

- Og det er altså her problemet med slike produkter ligger. Vi i Statens strålevern kan ikke forholde oss til ting som ikke kan dokumenteres, og så langt har vi ennå ikke sett en slik dokumentasjon, fortsetter Klæboe.

- Vi er selvsagt klar over at det er fullt mulig å hindre stråling fra en mobiltelefon. Men dette vil jo også gjøre at mobilens dekning bli svekket, og en mobiltelefon uten dekning har jo ikke så mye mening. Husk også at de fleste mobiler faktisk vil svare med å øke sendingseffekten sin under ugunstige forhold - i håp om å oppnå tilstrekklig dekning. Og da forsvinner jo hele poenget, sier Klæboe.

Og hva sier Terapia.no?

- Dette er en spennende produktgruppe vi nettopp har begynt med, sier Daniel Stephanek fra Terapia.no; og ut fra den informasjonen vi har fått skal dette produktet holde det det lover.

Men har dere noen dokumentasjon å vise til fra de oppgitte testene?

- Nei, så langt har vi kun stolt på vår Sør-Koreanske produsent som vi opplever som svært seriøs. Men jeg skal kontakte dem og be om å få oversendt nødvendig dokumentasjon, fortsetter Stephanek. Og når vi får svar skal dere selvsagt få det oversendt, dette er jo viktig for oss også, avslutter Stephanek.

DinSide kommer til å følge opp denne saken når Terapia oversender dokumentasjonen - så følg med! Inntil videre kan du si hva du mener om slike produkter i debatten nederst.

Jobb og helse

Nye tester på Dinside

Test av håndsåper: Her er de beste og verste såpene

Men det er ingenting i såpene som er ulovlig!

Acer Aspire S13

Acer sparte ikke på kruttet da de lanserte Aspire S13.

Nå får du fjorårsmodellene til sterkt reduserte priser

Enkelte har falt mer enn 50 prosent i pris siden i fjor.

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Debatten er stengt mellom 23 og 07, og stenger automatisk 7 dager etter publisering. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til tips@dinside.no.

RSS RSS FEEDER:     Hele DinSide  |   DinSide Data  |   DinSide Motor  |   DinSide Reise  |   DinSide Økonomi  |   DinSide Jobb  |   DinSide Bolig  |   DinSide Mobil