(Foto: Palle Peter Skov)

(Foto: Palle Peter Skov)

Boligprisene der du bor

Publisert: Onsdag 1. april 2009 kl 14:44

Her kan du sjekke om din bolig har falt i verdi.


Dinside Marstallene for boligmarkedet er klare: Den siste måneden har gjennomsnittsprisen på landets boliger steget med 0,1 prosent. Det er mindre enn prisene statistisk sett har steget i mars måned de siste årene, og justert for denne faktoren falt prisene med 0,2 prosent i snitt.

De ferske pristallene ble presentert av Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF) i dag.

Hvor mye er boligen din verdt?

Sjekk her!


Lav kvadratmeterpris betyr prisoppgang

Naturlig nok er ikke landsgjennomsnittet representativt for alle boligmarkedene. Den siste måneden har likevel hatt en svært jevn utvikling i prisene, der de fleste områder har hatt en nullutvikling, mens andre steder har beveget seg i intervallet pluss/minus 1 prosent.

Derfor er det mer interessant å se hvordan gjennomsnittsprisene i 2009 har utviklet seg i forhold til gjennomsnittsprisene i fjor. Da er forskjellene store, og det er en gjennomgående konklusjon vi kan trekke når vi ser på prisbildet.

BOLIGMARKEDET I MARS 2009

  • Prisene var 0,1 prosent høyere i mars enn februar
  • Korrigert for sesongvariasjoner falt prisene med 0,2 prosent
  • Gjennomsnittlig kvadratmeterpris er nå 23.100 kroner
Kilde: NEF, EFF, Finn.no og Econ Pöyry
- Det er stedene med lavest kvadratmeterpriser som har hatt den mest positive prisutviklingen så langt i 2009, sier direktør Finn Tveter i NEF.

Og det stemmer. Larvik er det området i landet med størst gjennomsnittlig prisstigning det siste året. Der har prisene steget med 4 prosent fra 2008 til 2009. Gjennomsnittlig kvadratmeterpris i Larvik er 16.600 kroner, altså godt under landsgjennomsnittet på 23.100 kroner.

Telemark har hatt en prisoppgang på 3 prosent fra i fjor til i år, og der er kvadratmeterprisen i snitt bare 13.300.

Se vårt regnestykke: Lønner det seg å kjøpe for å leie ut?

Byene faller

Mange av de største byene, der kvadratmeterprisene er høye, har gått på noen store smeller. Prisene i landets nest største by, Bergen, har stupt 5 prosent det siste året. Det betyr at gjennomsnittlig kvadratmeterpris har sunket fra 25.600 til 24.200 kroner det siste året.

Nedturen er heller ikke over for Tromsø, der prisene også har falt med 5 prosent i snitt. Oslo og Trondheim har hatt et prisfall på 3 prosent i snitt. Gjennomsnittlig kvadratmeterpriser i 2009 er 31.800 kroner i Oslo og 23.100 kroner i Trondheim.

Prisene i ditt område

Lurer du på hvordan prisene har utviklet seg der du bor? Under kan du se hvordan prisene har endret seg i de fleste av landets fylker og områder. Grafen viser gjennomsnittsprisene i 2008, sammenliknet emd snittpirsene hittil i 2009.

Siden Sogn og Fjordane ikke er med i meglerbransjens statistikk, er fylket heller ikke med i grafen under.

Du kan også sjekke hva takstnivået i ditt boligområde ligger på akkurat nå. Sjekk vår boligverdikalkulator!

Kilde: NEF, EFF, Finn.no og Econ Pöyry

priser norges eiendomsmeglerforbund eiendomsmeglerforetakenes forening finn tveter kjøpe bolig selge bolig boligpriser nef eff boligmarked IFA 2009

Nye tester på Dinside

Fem DAB-radioer i budsjettklassen

TEST: Vi har testet fem høyaktuelle DAB-radioer til under 800 kroner.

Pølsa med 30 prosent grønnsaker

Pølsa med 30 prosent grønnsaker.

Samsung UE55KS7005, Sony Bravia KD-55XD8505 og LG 55UH850V

Vi har testet tre høyaktuelle TV-modeller i den populære mellomklassen, og kåret en vinner.

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Debatten er stengt mellom 23 og 07, og stenger automatisk 7 dager etter publisering. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til [email protected].

RSS RSS FEEDER:     Hele DinSide  |   DinSide Data  |   DinSide Motor  |   DinSide Reise  |   DinSide Økonomi  |   DinSide Jobb  |   DinSide Bolig  |   DinSide Mobil