Drømmer du om sommer og sol? Se hva som er trenden i sommer. (Foto: Sofia Henriques)

Drømmer du om sommer og sol? Se hva som er trenden i sommer. (Foto: Sofia Henriques)

I år velger vi traust

Publisert: Fredag 13. mars 2009 kl 10:00

Heller femstjerners på Kanariøyene enn ferie på Maldivene.


Dinside Finanskrisen er her, og vi snur mer på krona før vi bestemmer oss for å bruke den på noe. Og det til tross for at de fleste av oss som har jobben i behold har mer penger å rutte med enn i høst, fordi boligrenten har gått ned.

Så hvordan går det med salget av sydenturer? I vinter har det gått så det suser. Mye snø og kaldt vær har fristet mange til å slenge seg på en tur til varmere strøk. Men hva så med sommersalget? Ikke verst, skal vi tro to av de største charterselskapene. Men noen endringer i adferd har de merket seg.

- Nå blir det kjøttkaker til middag, turer til hytta og ferie på Mallorca, sier Lena Petersson, kommunikasjonsdirektør i Star Tour.

Og hvis det ikke blir Mallorca, så blir det gode gamle Kanariøyene, Kreta eller en annen slager på sydenkartet.

Les også: Hit reiser vi ikke

Fire stjerner til prisen av to

Star Tour merker dessuten at de rimeligere ferielandene som Tyrkia og Bulgaria er mer etterspurt enn før. I Apollo merker de en større interesse for Tunisia.

- I Tunisia får du en ferie på firestjernershotell til samme prisen som en ferie i Hellas på tostjernershotell, sier Helen Begby, informasjonssjef i Apollo.

For er det noe vi tviholder på, så er det sydenferien. Og vi vil også helst bo på fine hoteller.

- Det er de dyreste hotellene som går først, sier Begby.

Og de dyre hotellene kan mer enn gjerne være all-inclusive. Det passer kostnadsbevisste nordmenn bra. Interessen for all-inclusive er et resultat av dette.

- Nordmenn er blitt mer prisbevisste, og vil gjerne ha oversikt over reisekostnadene, sier Begby.

Dette er de skjulte feriekostnadene

Slutt på eksotisk sydenferie

Traust, kjent, billig. Det er altså nøkkelordene for årets sydenturister. Så hva da med mer eksotiske reisemål som Maldivene og Seychellene.

- Det er mye mindre etterspørsel etter luksusdestinasjonene som Maldivene, Seychellene og Mauritius. Eksperimentenes tid er forbi. Folk velger heller femstjerners på Kanariøyene, sier Petersson.

Fortsatt kjempesalg i mai

Både Star Tour og Apollo har redusert antall reiser i år. Star Tour har kuttet med så mye som 10-15 prosent av sine turer, mens Apollo har nedjustert med rundt to prosent.

Betyr dette at vi ikke får de fantastiske restplassalgene i år?

- Joda, mai blir grusom - det er definitivt måneden for priskupp, sier Petersson.

Apollos Helen Begby stemmer i. Hun sier at den tradisjonelle prisdumpingen på sydenturer i mai vil komme i år også. Det samme gjelder for så vidt slutten av august og september, også. Så vil du skaffe deg en sydentur til dumpingpris, tar du deg en ferieuke i mai eller på sensommeren, og har is i magen og bestiller like før.

Billig sydentur? Her er tipsene:
  • Ta ferien utenom skoleferien - altså i mai og begynnelsen av juni, eller i slutten av august og september.
  • Ha is i magen og vent til nærme avreise før du bestiller. Husk at du kan kjøpe restplasstur med spesifisert bosted. Da vet du hva du får.
  • Eurokursen er høy, og vil mest sannsynligholde seg slik frem til sommeren. Det gjenspeiles ikke i prisene på pakketuren, men betyr at ferien blir dyrere fordi mat, drikke og annen moro blir dyrere. Kanskje du heller skal velge et av landene som ikke har euro? Bulgaria, Tyrkia, Egypt, Marokko og Tunisia er alternativer.
  • Sjekk flere charterselskaper før du bestemmer deg. Det kan være mye å spare ved å velge riktig charterselskap. Sjekk bare vår pristest på pakketur til Kreta, Mallorca og Tyrkia.

reisetrender star tour bulgaria ferie hellas mallorca tyrkia kanariøyene marokko tunisia vinter charter syden

Nye tester på Dinside

Fem DAB-radioer i budsjettklassen

TEST: Vi har testet fem høyaktuelle DAB-radioer til under 800 kroner.

Pølsa med 30 prosent grønnsaker

Pølsa med 30 prosent grønnsaker.

Samsung UE55KS7005, Sony Bravia KD-55XD8505 og LG 55UH850V

Vi har testet tre høyaktuelle TV-modeller i den populære mellomklassen, og kåret en vinner.

Mest kommentert

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Debatten er stengt mellom 23 og 07, og stenger automatisk 7 dager etter publisering. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til [email protected].

RSS RSS FEEDER:     Hele DinSide  |   DinSide Data  |   DinSide Motor  |   DinSide Reise  |   DinSide Økonomi  |   DinSide Jobb  |   DinSide Bolig  |   DinSide Mobil