Ole Larmerud, svarer på dine spørsmål fra klokken 12 fredag 28. november.  (Foto: NRL)

Ole Larmerud, svarer på dine spørsmål fra klokken 12 fredag 28. november. (Foto: NRL)

Spør rørleggeren!

Publisert: Torsdag 27. november 2008 kl 10:15

- Vi forholder oss til 130.000 deler.


Dinside Debatten har gått heftig siden i sommer: Hva kan man gjøre selv hjemme, når det kommer til vvs- og elektriske reparasjoner?

Les artikkelen: Hobbyhåndverk kan gå på helsa løs

Hvorfor boikotter en rekke rørleggere Ikea? Er det virkelig dårlig kvalitet på utstyret, eller er det fordi de ønsker avanse på produkter de selger selv?

Fredag 28. november klokken tolv deltok Ole Larmerud, teknisk direktør i NRL, i nettmøte her på DinSide, kanskje får du svar på ting du har lurt på selv om nettmøtet nå er avsluttet.
Nettmøtet er nå avsluttet.

Følg med fremover for flere spennende nettmøter i tiden som kommer!

Dusjvegger
Sendt inn av: Christoffer N-A (12:50 28.11.08)
Hei,

Jeg har et rørleggerfirma som har montert opp dusjvegger på badet mitt.

Etter nå snart 2 år så sliter jeg fortsatt med at dusjveggene hviler på gulvfilsene og det er stor fare for at dusjveggene kan eksplodere. Importøren av dusjveggene har vært hos meg og konstatert at det er dårlig håndverk og feil montering som er årsaken.

Rørleggeren har sikkert vært hos meg 10-15 ganger siden februar 2007. De påstar at det er veggen som ikke holder mål ( Gipsvegg). De mener at det kun er 1 lag med gips, men jeg har vært i kontakt med byggherren av badet ( nyprosjekt) og de sier det 2 lag med gips. Hva bør jeg gjøre ? Tålmodigheten min er nå slutt, og jeg føler at rørleggerfirmaet prøver å skyve skylden på andre enn seg selv. De har nå sluttet å svare på mine henvendelser. Er vi tjent med slike useriøse firmaer ?

Mvh
Hei

Jeg synes egentlig at du bør innkalle leverandør, rørlegger og entreprenør sammen.

Jeg skjønner rørleggeren, det kan være en svakhet i veggen. men jeg tror uansett at man ikke løser slike saker på noen annen måte enn å innkalle alle som er involvert. Ellers blir det bare frem og tilbake slik du sier.

Mvh,
Ole Larmerud (Besvart 12:54 28.11.08)
Prisjustering
Sendt inn av: Donald (12:38 28.11.08)
Hei!
Vi har akkurat sluttført et prosjekt med husbygging, der vi gikk ut og innhentet priser på bl.a rørleggerdelen på prosjektet. Vi fikk da et skriftlig pristilbud på i underkant av 190.000 fra et firma som vi aksepterte. I ettertid har de kalkulert med prisstigning på rundt 10.000 kroner, noe som i og for seg er greit nok, men burde ikke dette stått i det skriftlige pristilbudet vi fikk fra de? Har de plikt om å opplyse i tilbudet om at prisen vil bli justert i henhold til prisstigning?
Hei

Paragraf 41 i bustadoppføringsloven, siste setning: Entreprenøren har ikke krav på tillegg på prisstigning uten at det er avklart skriftlig.

Dette vil si at dersom det ikke står noe i kontrakt eller tilbud om dette, så har han ikke krav på å få tillegg som følge av prisstigning. Det skal være oppgitt.

Mvh,
Ole Larmerud. (Besvart 12:51 28.11.08)
Avtaler
Sendt inn av: Junior (17:08 27.11.08)
Hva er det egentlig som er galt med Ikea-produkter?
Hei

Det er ingen verdens ting i veien med Ikea-produkter, bare de er godkjent.

De var ikke godkjent i begynnelsen, men nå tror jeg at det er greit.

Det som kan være problemer med armatur som ikke er godkjent, er at de kan inneholde tungmetaller og bly som er giftig. Romerriket gikk under fordi de hadde blyrør og blytallerkner.

Men jeg er ikke noe redd for Ikea. (Besvart 12:45 28.11.08)
Varmekabler over belegg
Sendt inn av: Andreas (12:28 28.11.08)
Jeg har et tett og fint våtromsbelegg + våtromstapet, men ønsker fliser med varmekabler. Du har svart på dette med membran før ser jeg, men hva kreves av underlag over belegget for å kunne legge varmekabler?

Må det være fall mot sluket i hele belegget for å støpe over, eller er det nok å ha fall i dusj-sonen?

Er det krav til dørstokk-høyde på våtrom?
Hei

De varmekablene skal ligge brannsikkert, på et underlag som ikke kan ta fyr. Det vil si at det må ligge omtrent en cm støp eller avrettingsmasse.

Det er krav om fall mot sluket 80 cm rundt sluket. Dessuten må det heller ikke være såkalt motfall i rommet, det vil si at det heller vekk fra sluket i andre deler av rommet.

Fra overkant på terskel til overkant på sluket skal det være en høydeforskjell på 2,5 cm. Altså sluket skal være minst 2,5 cm lavere enn toppen på dørtelskelen.

Mvh,
Ole Larmerud (Besvart 12:43 28.11.08)
Hva har man lov til å gjøre selv?
Sendt inn av: Tor (12:35 28.11.08)
Skal pusse opp kjøkkenet med blant annet ny benkeplate. I den forbindelse må blant annet blandebatteri og avløp fra vask demonteres og monteres igjenn.

Hva har jeg lov til å gjøre selv av rørleggerarbeid?
Hei

Jeg kan ikke svare nei på det - men ifølge plan- og bygningsloven skal du være fagkyndig. Det vil si: Har du ikke gjort det før, bør du ikke gå i gang alene. Det går jo an å få hjelp av noen som har gjort det før.

Men jeg vil ikke anbefale det dersom du for eksempel kjøper nytt armatur. Da er det fare for at delene ikke passer sammen.

Mvh,
Ole Larmerud (Besvart 12:38 28.11.08)
Oppvaskmaskin
Sendt inn av: jon r (15:38 27.11.08)
Lurer litt på hvordan det er med montering av oppvaskmaskin. kan jeg gjøre selv?
Hei

Du kan gjerne montere den selv, dersom det er satt av kraner og tilkobling. Da er det snakk om å skru til slangeklemmer og det klarer de fleste.

Men hvis det ikke er satt av, må du ikke gjøre det, da bør du tilkalle en rørlegger.

Mvh,
Ole Larmerud (Besvart 12:36 28.11.08)
Gule flekker?
Sendt inn av: Tommy Y (12:26 28.11.08)
Hei!
Har 2 spm til deg. Akkurat kjøpt meg en ny leilighet med 2 fulle bad. Det ene badet har fått "gule" flekker i taket. Her er det en elektrisk vifte som står på 24/7... Hva kan dette skyldes?

2. På det andre badet er det en merkelig lukt... Fått mange rare svar og unnskyldninger fra utbygger på dette. Jeg tror det kommer fra vifta, da det tydligvis ikke kommer fra sluk, vask eller toalett. Hva tror du? Evt tips til hvordan jeg kan ta dette bedre med utbygger?

Takk for hjelpen og god helg.
Hei

Når det gjelder det første: Hvis du ikke klarer å vaske bort de gule flekkene må det være noe spesielt som har satt seg, enten i treverket, eller fuktgjennomgang. Det kan være avhengig av hva taket grenser mot - feks: er det et kaldt loft? Kan det være noe galt med fuktsperren?

Det skal være tett plastikk i taket dersom det grenser mot et kaldt rom, for å forhindre fuktgjennomgang.

Har du tre i taket, kan gule flekker skyldes at man ikke har malt med kvistlakk. Kvister har den egenskapen at de utvikler kvae lenge etter at treverket er i bruk. Dette kan smitte gjennom malingen.

2: Jeg tror ikek det kan komme til viften. Jeg tror det kan være mest sannsynlig at det kommer fra manglende lufting av kloakksystem.

Ethvert kloakksystem skal ha lufting over tak. Dersom dette ikke er gjort over tak er det sannsynligvis satt på en vakumventil, enten på loftet eller høyt oppe i rommet, oppunder taket. Det er kloakkluftingen som svært ofte er årsak til at det gir vond lukt.

Dersom den er ført for kort over taket, og for nærme romluftingen, kan det hende at du får kloakkluftingen inn igjen i rommet.

Det heter seg at kloakkluftingen skal føres ut minst 30-40 cm over romluften.

Det har ikke noe å gjøre med selve viften i baderommet. Den skal skifte ut luften. Trekke ut gammel luft.


Mvh,
Ole Larmerud (Besvart 12:35 28.11.08)
Grådig?
Sendt inn av: Larsern (15:35 27.11.08)
Hvorfor er det sånn, at håndverkere alltid mangler et verktøy, og at kunden må betale for den tiden det tar håndverkeren å kjøre og hente det?
HEi

Her kommer vi tilbake til deg jeg sa i sted. Vi jobber med 130.000 komponenter. Det at vi mangler verktøy, tror jeg er sjelden. Men det at vi mangler en del, er nok mer vanlig.

Det skyldes nok også en liten kommunikasjonssvikt når kunden bestiller oppdrag. Man bør beskrive jobben så godt som mulig - og send for eksempel gjerne bilde på mobiltelefon av de ulike rørdelene.

Det er vanskelig å forklare, så jeg tror det med å ta et bilde, er nyttig. Da får rørleggeren litt mer bakgrunn og kan stille relevante spørsmål tilbake til kunden.

Man kan ikke forlange at alle rørleggere til enhver tid skal ha 130.000 deler i bilen. Men hvis rørleggeren har fått ordentlig beskjed, og da mangler mange deler, og det blir ekstra dyrt av den grunn, er det rørleggerens feil og ikke kundens.

Mvh,
Ole Larmerud (Besvart 12:29 28.11.08)
Timepris
Sendt inn av: Linn (16:15 27.11.08)
Hvor mye er det vanlig å betale rørleggere?
Hei

Hei, dette varierer voldsomt, men vanlig timepris er cirka 600 kroner pluss moms.

Mvh,
Ole Larmerud (Besvart 12:26 28.11.08)
Vaskemaskin på badet
Sendt inn av: Kjell G (12:16 28.11.08)
Hei,

Vi skal få en liten vaskemaskin inn på badet, vi har avløp, men ikke vann. Hvor mye burde dette ca koste, er vel bare å sette på en "deler" på opprinnelig vannuttak? Hørte noen som hadde fått regning på 6300 kr for akkaurat samme, virket VELDIG dyrt for det jeg hørt var 30 minutters arbeid.

Kjell G
Hei

Det synes jeg høres dyrt ut for 30 mins arbeid, da må det ha vært noe spesielt.

Men spørsmålet ditt er dessverre helt umulig å svare på før man har sett badet - er det vannopplegg som passer, må det skiftes, eller er det enkelt å koble på?

Jeg vil anbefale deg å ta kontakt med rørleggerforbindelsen din, og be ham om et prisoverslag.

Mvh,
Ole Larmerud (Besvart 12:25 28.11.08)
tror du denne greia er noe
Sendt inn av: nina (12:19 28.11.08)
Skal erstatter vannkoker:

http://quooker.com/07_no/site.html

Hei

Denne kjenner jeg godt. Vi har hatt den på test.

Jeg tror på den, dersom man bruker mye instant-saker. Te, kaffe, et cetera. Jeg tror faktisk du sparer energiutgifter dersom du installerer en slik, den er mye raskere enn en vannkoker eller en plate.

Poenget er rett og slett: hvor mye bruker du det? Du må bruke mye kokende vann for å tjene inn kjøps- og installasjonskostnader.

Mvh,
Ole Larmerud (Besvart 12:23 28.11.08)
Oppvaskkum fra Ikea
Sendt inn av: Trygve (12:18 28.11.08)
Har kjøpt en kum til kjøkkenet fra Ikea. Det følger med vannlås mv. Har tenkt å få en rørlegger til å koble den til. Tror du han vil godta det?
Ja det tror jeg.

Det beste når du kontakter en rørlegger er å avtale forhåndspris.

Rørleggere tjener penger på to ting: Materialfortjeneste og arbeidsfortjeneste. Når materialfortjenesten går ned, vil arbeidsfortjenesten gå opp. Det er enkel matematikk.

Mvh,
Ole Larmerud (Besvart 12:20 28.11.08)
flislegging
Sendt inn av: fattiglusa (20:46 27.11.08)
Hei.

Jeg vil gjerne pusse opp badet mitt, dvs. flislegge. På mitt nåværende bad har jeg gipsvegger med tapet og på gulvet er det et belegg. Kan det flislegges rett oppå belegget på gulvet? Og hvordan ser jeg om gipsplatene må byttes ut? Kan jeg gjøre jobben selv eller må jeg få inn fagpersoner?
Hei

Er membran i orden, må du gjerne flislegge selv. (Se spørsmål "våtromsbelegg på gulv".

Du kan også gjerne fliselegge på tapetet, dersom det er en våtromstapet, en vannfast vinyltapet, og det er tett. Du må få et lim som er tilpasset fliser og våtromstapetet. Hør med fagmann i butikken, og følg monteringsanvisning nøye.

Du må ha en fagperson til å legge membran. Det vil jeg ikke anbefale amatører å gjøre. Dette er for at det skal være tett - spesielt i alle hjørner og rundt sluket. Fliseleggingen oppå må man gjerne gjøre selv. Der er det bare estetikken.

Det er ikke enkelt å legge fliser, men det har ikke med krav og lovverk å gjøre. Flisene skal ikek være tette. Det er membranen som skal være tett.

Mvh,
Ole Larmerud. (Besvart 12:19 28.11.08)
Uhyre komplisert og farlig...
Sendt inn av: klikk (09:12 28.11.08)
Hvorfor er det slik at det bestandig er de laveste utdannede(håndtverkere) som prøver å overbevise folk om at det de jobber med er ufattelig komplisert og at de er de eneste som bør ha lov til å gjøre jobben? Alle som setter seg ned og leser litt kan gjøre rørleggerarbeidet selv. Dette er ikke rakettforskning!
Kanskje du burde bli rørlegger så du ser hva det går ut på?

Yrkesutdanningen er gjerne litt nedgradert i folks øyne. Men det er jo sånn at man har 4,5 års utdanning etter ungdomsskolen. 2 av disse årene er på videregående skole, og 2,5 år er praksis ute i bedrift, samtidig som man lærer teori.

Det er en grov undervurdering av yrkesfagene å kalle det lavutdannet. Når du skriver at hvem som helst kan gjøre det selv, må du være klar over at vi opererer med mer enn 130.000 forskjellige deler. Så det er ganske store sjanser for at en amatør gjør en feil uten denne utdanningen.

Mvh,
Ole Larmerud (Besvart 12:15 28.11.08)
Avløpsvannet kommer opp i vasken
Sendt inn av: SN (12:06 28.11.08)
Hei,

Jeg har nylig flyttet inn i en ny leilighet. Når vi vasker klær, så kommer avløpsvannet fra vaskemaskinen litt opp i vasken før det renner ned igjen. Dette er vel ikke slik det skal være? Ifølge forrige eier har det hele tiden vært slik hos han også.

Når jeg bruker vasken, så hører jeg det surkler fra avløpet fra dusjen, kan det være her det er litt tett som gjør at avløpsvannet fra vaskemaskinen kommer opp i vasken?
Hei

Rørene fra vask og vaskemaskin er nok koblet sammen i en forgrening. Ifra dette grenrøret og til sluket er det sannsynligvis tett. Du må nok stake opp denne ledningen.

Dette må du gjerne gjøre selv.

Det lønner seg å ta det fra sluket. Ta vekk slukristen og stak derfra.

For å stake bruker du en "stakefjær". Dette fås kjøpt på Jernia, etc. Det er viktig at den er passe stor, at den ikke er for liten for røret.

Det går også an å bruke med en hageslange. Stikk den ned i røret som kommer ned i sluket og sett på trykk.

Når du åpner eller tar bort slukristen, så hender det at rørleggeren har satt på et bend, et rørkne. Det må fjernes før man begynner å stake. Det kan godt hende det sitter noe i bendet.

Når du er ferdig med å stake, er det smart å sette bendet tilbake.

Mvh,
Ole Larmerud (Besvart 12:12 28.11.08)
Farlig
Sendt inn av: Julenissen (17:10 27.11.08)
Hva er det dummeste man kan gjøre som amatør?
Gjør du noe du ikke kan (som amatør) bryter du med lovverket. Men når det er sagt: Det er ikke lurt å gå inn i trykkledningene (varmt og kaldt) uten å vite hva du gjør.

Det aller dummeste du gjør som amatør er å ikke søke hjelp hos profesjonelle.

Mvh,
Ole Larmerud
(Besvart 12:08 28.11.08)
Våtromsbelegg på gulv
Sendt inn av: Øystein (10:43 28.11.08)
Har våtromsbelegg på gulv, men ønsker flislagt med varmekabler. Noen rørleggere påstår at belegget fungerer som membran andre ikke. Hva er riktig?

Vil et våtromsbelegg føre til at støpen over "svømmer" i vann? Kan dette i kombinasjon med varmekabler føre til "kjellerlukt"?
Hei Øystein

Somregel fungerer gulvbelegg bra som membran - dersom det er vanntett slik det ligger. Det er faktisk den beste membranen man kan få. Har du dusjet rett på gulvet tidligere og det ikke har vært lekkasjer, så er membranen i orden.

Ja - støpet vil bli fuktig. Men det betyr ikke at det er noe feil i det. Og når man da kommer til varmekablene, det pleier ikke å føre til feil, men det er noen varmekabler som er mer sensible overfor fuktighet enn andre. Ta kontakt med elektriker eller dem som fører varmekabler for å høre nærmere. Det har vært noen klager på dette. Lukt har jeg aldri hørt om. Det blir ikke så mye vann at det fører til luktproblemer. Da må det være andre årsaker. Vannet vil renne ut.

NB! Dette er selvfølgelig avhengig av at det er fall i belegget ned mot støpet.

Det er ikke så enkelt at du kan støpe med fall over - det er membranen som må ha fall. Er membranbelegget flatt må man ta det opp, støpe under, slik at det blir fall.

Det man ikke må gjøre er å la det gamle belegget ligge, støpe nytt og legge ny membran på toppen. Da lukker man fuktigheten inn mellom to membraner. Da kan det fort bli lukt.

Det skal kun være en membran i gulvet.

Mvh,
Ole Larmerud.

(Besvart 12:06 28.11.08)
Baderomsmøbel
Sendt inn av: Fredrik (11:53 28.11.08)
Jeg skal sette opp et nytt baderomsmøbel (veggoppheng med vask og kran), røropplegget ligger jo alt murt ned i gulvet og stoppekranen er på veggen. Kan jeg koble opp dette selv eller bør jeg få en rørlegger til å ta jobben? Jeg anser meg selv som en smule nevenyttig, men har aldri gjort det før... Prisanslagene jeg har fått på denne jobben har vært til dels stive...
Hei Fredrik

Jeg vil ikke anbefale deg å gjøre den jobben selv, fordi du skal gå på et vannledningsnett som du ikke vet hvordan du skal gjøre (du skriver at du ikke har noe erfaring). Da kan det bli problemer med å vite hvilke deler du trenger for at det skal gå i orden.

Les gjerne mer i paragraf 106 i plan og bygningsloven: Installasjoner og vedlikehold skal utføres av fagkyndig personell.

Hvis du da aldri har gjort dette før, er du ikke fagkyndig.

Mvh,
Ole Larmerud (Besvart 12:01 28.11.08)

oppussing

Nye tester på Dinside

Fem DAB-radioer i budsjettklassen

TEST: Vi har testet fem høyaktuelle DAB-radioer til under 800 kroner.

Pølsa med 30 prosent grønnsaker

Pølsa med 30 prosent grønnsaker.

Samsung UE55KS7005, Sony Bravia KD-55XD8505 og LG 55UH850V

Vi har testet tre høyaktuelle TV-modeller i den populære mellomklassen, og kåret en vinner.

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Debatten er stengt mellom 23 og 07, og stenger automatisk 7 dager etter publisering. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til [email protected].

RSS RSS FEEDER:     Hele DinSide  |   DinSide Data  |   DinSide Motor  |   DinSide Reise  |   DinSide Økonomi  |   DinSide Jobb  |   DinSide Bolig  |   DinSide Mobil