Styr varmen og spar penger

Publisert: Torsdag 30. oktober 2008 kl 06:00

Det er flere løsninger for varmestyring, her er en kort innføring.


Dinside Den billige vannkraften vi har hatt i Norge har sørget for at svært mange boliger er bygget med elektrisk oppvarming som eneste alternativ. Om det er bra eller dårlig i en større sammenheng kan diskuteres, infrastrukturen er ihvertfall på plass og "brenselet" krever ikke fysisk transport med rullende materiell.

Ser vi på det privatøkonomiske inneholder strømregningene om vinteren stadig bedre argumenter for å styre resursbruken. Da er det nærliggende å sjekke ut løsninger for å styre varmeovnene. For de fleste av oss er det jo disse som utgjør størstedelen av strømforbruket. Lys og komfyr bidrar til oppvarmingen, vaskemaskiner og oppvaskmaskiner bidrar også litt, det samme med PC, TV og musikkanlegg. Allt dette avlaster ovnene, men totalt ikke stort mer enn et par panelovner, i en gjennomsnittlig bolig.

Men hvilke metoder finnes for å ta styringen?

De enkle og billige

Har du panelovner med eller uten termotstat som har ledning som står i stikkontakt, kan du styre disse ved hjelp av rimelige programmerbare tidsbrytere. Er panelovnen koblet fast til strømnettet må du gjøre større inngrep, og det kan være like greit å kjøpe en ny ovn.

Tidsbrytere får du i elektrohandelen og på mekkebutikker som Biltema og Clas Ohlson. Prisen ligger helt nede på under 50-lappen hos Biltema.

Du må ha en for hver ovn, eller maks to mindre ovner hvis de er ved siden av hverandre i samme rom. Vanligvis klarer tidsbryteren 16A som er en vanlig strømkurs i dag.

Programmeringen går ganske enkelt ut på å stille inn når strømmen til ovnen skal være på og når den skal slås av. Står huset tomt på dagtid kan flere av ovnene slås av noen timer og settes på igjen litt før folk kommer hjem, og huset er varmet opp igjen. Dette kan gjøres gjeldene bare for ukedagene mens folk er på jobb/skole.

Løsningen er ikke elegant, og krever at du må stille inn alle tidsbryterne hver for seg. Men det krever ingen installasjon og er veldig billig.

Du får også kjøpt nye panelovner med innebygd styring for dag og nattsenking. De koster noen hundrelapper mer enn ovner med vanlig termostat.

Radiostyrt termostat

En mer avansert løsning er radiostyrt, hvor alle ovner har en mottaker. Med fjernkontrollen styrer du hele systemet og kan sette opp avanserte mønstre for hvilke temperaturer som skal holdes når og hvor.

Glamox har sin Harmony-løsning som består av moduler til panelovnene, separate følere til gulvvarmeopplegg, og moduler med relékontakter og stikkontakter for styring av andre enheter.

Du kan ha opptil 16 soner med ovner/termostater og 8 med reléer, som kan slås av/på og reguleres individuelt.

Siemens har sitt digiheat system som fungerer tilsvarende, men selvsagt med egne ovner og styringsmoduler.

Produsentlinker:

Glamox Harmony

Siemens Digiheat

Ta kontakt med produsentene for informasjon om forhandlere og priser.

Både styring og sparing

Men panelovner er ikke alltid den smarteste løsningen for oppvarming av hus. Har du en åpen husløsning, med store rom og god sirkulasjon gjennom etasjene, vil en varmepumpe gi deg langt mer varme i forhold til strømforbruket.

Det er en dyrere løsning i anskaffelse, men det finnes også støtteordninger hvis du skifter ut annen fyring (parafin, vedovn) til fordel for varmepumpe.

strøm clas ohlson

Nye tester på Dinside

Samsung UE55KS7005, Sony Bravia KD-55XD8505 og LG 55UH850V

Vi har testet tre høyaktuelle TV-modeller i den populære mellomklassen, og kåret en vinner.

Spar stort på butikkenes egne merkevarer

Så mye billigere er det å kjøpe butikkenes egne merkevarer.

Ikke velg den dyreste pakken

Mat på tube og ferdig skivet kan være enklere - men det er som oftest mye dyrere enn å kjøpe på boks eller i større pakker. Se prisforskjellene!

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Debatten er stengt mellom 23 og 07, og stenger automatisk 7 dager etter publisering. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til tips@dinside.no.

RSS RSS FEEDER:     Hele DinSide  |   DinSide Data  |   DinSide Motor  |   DinSide Reise  |   DinSide Økonomi  |   DinSide Jobb  |   DinSide Bolig  |   DinSide Mobil