Verktøy
 
Sløse-kalkulator
Tør du sjekke?

Styr varmen og spar penger

Det er flere løsninger for varmestyring, her er en kort innføring.

Annonse
Nettkatalogen.no
Telefon- og bedriftskatalog

DinSide Den billige vannkraften vi har hatt i Norge har sørget for at svært mange boliger er bygget med elektrisk oppvarming som eneste alternativ. Om det er bra eller dårlig i en større sammenheng kan diskuteres, infrastrukturen er ihvertfall på plass og "brenselet" krever ikke fysisk transport med rullende materiell.

Ser vi på det privatøkonomiske inneholder strømregningene om vinteren stadig bedre argumenter for å styre resursbruken. Da er det nærliggende å sjekke ut løsninger for å styre varmeovnene. For de fleste av oss er det jo disse som utgjør størstedelen av strømforbruket. Lys og komfyr bidrar til oppvarmingen, vaskemaskiner og oppvaskmaskiner bidrar også litt, det samme med PC, TV og musikkanlegg. Allt dette avlaster ovnene, men totalt ikke stort mer enn et par panelovner, i en gjennomsnittlig bolig.

Men hvilke metoder finnes for å ta styringen?

De enkle og billige

Har du panelovner med eller uten termotstat som har ledning som står i stikkontakt, kan du styre disse ved hjelp av rimelige programmerbare tidsbrytere. Er panelovnen koblet fast til strømnettet må du gjøre større inngrep, og det kan være like greit å kjøpe en ny ovn.

Tidsbrytere får du i elektrohandelen og på mekkebutikker som Biltema og Clas Ohlson. Prisen ligger helt nede på under 50-lappen hos Biltema.

Du må ha en for hver ovn, eller maks to mindre ovner hvis de er ved siden av hverandre i samme rom. Vanligvis klarer tidsbryteren 16A som er en vanlig strømkurs i dag.

Programmeringen går ganske enkelt ut på å stille inn når strømmen til ovnen skal være på og når den skal slås av. Står huset tomt på dagtid kan flere av ovnene slås av noen timer og settes på igjen litt før folk kommer hjem, og huset er varmet opp igjen. Dette kan gjøres gjeldene bare for ukedagene mens folk er på jobb/skole.

Løsningen er ikke elegant, og krever at du må stille inn alle tidsbryterne hver for seg. Men det krever ingen installasjon og er veldig billig.

Du får også kjøpt nye panelovner med innebygd styring for dag og nattsenking. De koster noen hundrelapper mer enn ovner med vanlig termostat.

Radiostyrt termostat

En mer avansert løsning er radiostyrt, hvor alle ovner har en mottaker. Med fjernkontrollen styrer du hele systemet og kan sette opp avanserte mønstre for hvilke temperaturer som skal holdes når og hvor.

Glamox har sin Harmony-løsning som består av moduler til panelovnene, separate følere til gulvvarmeopplegg, og moduler med relékontakter og stikkontakter for styring av andre enheter.

Du kan ha opptil 16 soner med ovner/termostater og 8 med reléer, som kan slås av/på og reguleres individuelt.

Siemens har sitt digiheat system som fungerer tilsvarende, men selvsagt med egne ovner og styringsmoduler.

Produsentlinker:

Glamox Harmony

Siemens Digiheat

Ta kontakt med produsentene for informasjon om forhandlere og priser.

Både styring og sparing

Men panelovner er ikke alltid den smarteste løsningen for oppvarming av hus. Har du en åpen husløsning, med store rom og god sirkulasjon gjennom etasjene, vil en varmepumpe gi deg langt mer varme i forhold til strømforbruket.

Det er en dyrere løsning i anskaffelse, men det finnes også støtteordninger hvis du skifter ut annen fyring (parafin, vedovn) til fordel for varmepumpe.

Les mer om:

Diskutér dette temaet

Velkommen til diskusjon på DinSide. Meld gjerne fra hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Vi forventer en saklig tone, og at debattantene holder seg til temaet. Det er ingen selvfølge å få publisert innlegg her, og DinSide forbeholder seg retten til å slette/moderere innlegg uavhengig av innhold. Har du kommentarer til måten redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende, må du gjerne ta kontakt på tips@dinside.no. Mellom 23 og 07 vil debatten være stengt, og den stenger automatisk 14 dager etter publiseringsdato.

Vær obs på at vi vil fjerne innlegg som inneholder:

  • Trakassering og utskjelling av meddebattanter, enkeltpersoner eller grupper
  • Rasistiske utsagn, bannskap, trusler eller generelt hatske meldinger

Mer om vilkårene her

Mest populære nå:

Se alle bilder

Runi Langum

Lilje
Lilje
  • Galleripris:
    3 600,-

Nico Widerberg

Familie
Familie
  • Galleripris:
    6 500,-