Google Chrome

Publisert: Onsdag 3. september 2008 kl 01:03

TEST: Googles minimalistiske nettleser imponerer. Kan den gi Internet Explorer, Firefox og Opera konkurranse? Det tror vi.


Dinside Tirsdag kveld var det duket for en stor nyhet fra Google-leiren, nemlig en flunkende, ny Google-nettleser. Det har riktig nok vært spekulert i lang tid om en slik lansering, og nå er altså Google Chrome omsider tilgjengelig, riktig nok i en svært tidlig betaversjon (0.2).

Microsoft dominerer fortsatt nettlesermarkedet stort med sin Internet Explorer, utrolig nok vil mange si, mens Firefox, Safari og Opera kjemper en beintøff kamp i hælene. Er det virkelig så smart å lansere nok et alternativ, vil mange spørre seg. Men når verdens mektigste nettaktør tar saken i sine egne hender, er det definitivt grunn til å se seg over skulderen for både den ene og den andre.

Enkelhet

Vi har nettopp publisert en større artikkel som tar for seg alle de viktigste funksjonene i Chrome. Du finner den her, og skal vi oppsummere det hele i ett ord, måtte det bli enkelhet. Chrome er nemlig en nettleser som er fri for tunge meny- og knapperader. Her vies nettsidene og tjenestene mer plass enn i noen annen nettleser, mens Googles egne søkeverktøy lurer i bakgrunnen og hjelper deg med å finne det du er på leting etter. I tillegg skal nettleseren allerede nå være godt rustet hva sikkerhet, antifisking etc angår.

Nettleseren lastes ned og installeres på en blunk, og ved første gangs oppstart får du spørsmål om du vil importere innstillinger og historikk fra andre nettlesere du måtte ha installert på PCen din.

Dette fant vi spesielt nyttig

Grensesnittet er som allerede nevnt enkelt. Sidene er organsiert i faner, og alle kjører i separate prosesser. Krasjer en side, er det bare å lukke fanen, og de andre fanene kjører pent og pyntelig videre.

Når du taster inn en nettadresse kommer Google med forslag mens du skriver. Og i motsetning til andre nettlesere henter ikke Google forslagene bare i historikken, men går aktivt ut og leter opp adresser og populære søk basert på det du taster inn. Slik fikk vi blant annet forslag om www.dinside.no allerede da vi hadde tastet "dins", selv om historikken var tom. Det tok ikke mange minuttene testing før vi definitivt så nytten av en slik utvidelse.

Favorittnettstedene ditt er alltid bare et klikk unna.
Favorittnettstedene ditt er alltid bare et klikk unna.


Åpner du en ny fane vises miniatyrer av de sidene du besøker oftest. Det er jo ikke så helt usannsynlig at du sjekker for eksempel DinSide.no flere ganger daglig, og da er det bare å klikke på miniatyren, og siden lastes på nytt. Nok en detalj som vi så nytten av. umiddelbart.

Googles søkemotor er sømløst integrert over alt. Du kan for eksempel søke i loggen (historikken), og jammen vises ikke små miniatyrer av sidene i søkeresultatet også, noe som gjør det enkelt å finne tilbake til vinduene du lukket i forgårs.

Her søker vi i loggen. Legg merke til miniatyrene som ofte kan fortelle mer enn tørre ord.


Også i nedlastingsvinduet er søket innbakt, for at du raskt skal finne tilbake til filer du har lastet ned - eller trenger å laste ned på nytt.

I tillegg til dette er det to andre smarte funksjoner vi vil trekke fram. Den første er "Inkognito"; muligheten til å surfe uten å etterlate seg spor på PCen:

Inkognito-surfing - for deg som er redd for å etterlate surfespor på PCen.


Den andre er muligheten til å lage snarveier til nettsider og tjenester på skrivebordet, på en måte som får dem til å framstå som lokale programinstallasjoner - uten adressefelt og andre vedheng som avslører at det egentlig bare er snakk om et nettleservindu:

Her har vi laget en snarvei på skrivebordet til Gmail. Dobbelklikker vi dukker Gmail opp som en applikasjon. Slik er Google på vei til å viske bort skillet mellom lokale- og nettbaserte programmer.


Overraskende

Etter å ha lekt oss en stund med funksjonene, tok vi turen rundt til nettjenester vi vet er optimalisert for Internet Explorer og Windows Media Player, deriblant NRK.no og TV2 Sumo. Til vår store begeistring fungerte begge 100% uten noe behov for plugins eller konfigurasjon. Hørte dere det, Firefox og Opera-tilhengere?

TV2 sin webtv-løsning fungerte udmerket uten noen form for konfigurasjon eller plugin. Det er jo slik det bør være, synes du ikke?


Med JAVA var det imidlertid verre. Vi kom ikke forbi Sparebank 1 sin JAVA-baserte innloggingsløsning til nettbanken, for eksempel, og vi har i kveld lest flere steder at JAVA pr nå er et uløst problem for Google Chrome.

JAVA-støtte er ikke ordentlig implementert ennå.


Videre er grensesnittet ikke helt polert ennå, og vi vil nok se en del forandringer før den endelige versjonen er ute. Men med lanseringen av Safari for Windows friskt i minne, er vi rett og slett imponert over stabiliteten - og hastigheten. Det gjenstår likevel helt klart en del under skallet, vi opplevde blant annet at sider med enkelte Flash-animasjoner beslagla svært mye av maskinressursene, noe skjermbildet under demonstrerer:Vi savner også muligheten til å stille to nettsider side om side, og muligheten til å forhåndsvise utskrifter, noe vi regner med at Google allerede har tenkt på.

Foreløpig konklusjon

Første beta til tross, Google viser nok en gang at de har noen av nettsfærens klokeste hoder i sine rekker. En svært stor andel av produktene og tjenestene på nett som har blitt en suksess, har blitt det nettopp fordi noen kloke hoder har tenkt enkelt.

Det blir veldig spennende å følge Chrome videre. En gang blir nettleseren kanskje en sentral del av et Google-operativsystem, og da kan hva som helst skje med markedsandelene.

Enn så lenge finnes Google Chrome kun i Windows-utgave (XP og Vista), men Linux- og Mac-versjoner skal være like rundt hjørnet. Gledelig for oss norske Windows-brukere er det Chrome allerede fra dag én finnes i norsk språkdrakt.

Google Chrome (beta) kan lastes ned fra denne siden

internett programvare

Nye tester på Dinside

Fem DAB-radioer i budsjettklassen

TEST: Vi har testet fem høyaktuelle DAB-radioer til under 800 kroner.

Pølsa med 30 prosent grønnsaker

Pølsa med 30 prosent grønnsaker.

Samsung UE55KS7005, Sony Bravia KD-55XD8505 og LG 55UH850V

Vi har testet tre høyaktuelle TV-modeller i den populære mellomklassen, og kåret en vinner.

Mest kommentert

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Debatten er stengt mellom 23 og 07, og stenger automatisk 7 dager etter publisering. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til [email protected].

RSS RSS FEEDER:     Hele DinSide  |   DinSide Data  |   DinSide Motor  |   DinSide Reise  |   DinSide Økonomi  |   DinSide Jobb  |   DinSide Bolig  |   DinSide Mobil