Få glatte skjorter og rent hus med god samvittighet med vår veileder. Illustrasjonsfoto: iStockphoto.com (Foto: iStockphoto)

Få glatte skjorter og rent hus med god samvittighet med vår veileder. Illustrasjonsfoto: iStockphoto.com (Foto: iStockphoto)

Slik blir vasken hvit

Publisert: Onsdag 9. april 2008 kl 06:00

Fritaket for arbeidsgiveravgift for inntil 50.000 kroner i året, gjør at det ikke er så vanskelig å få hvit husvask.


Dinside Høyrekvinnenes forslag til skattefradrag for utgifter til arbeid i hjemmet er, enn så lenge, kun et forslag.

Men mens du venter på en eventuell slik ordning kan du bruke vår enkle veileder, slik at samvittigheten din blir like ren som boligen.

Fritaket for arbeidsgiveravgift for inntil 50.000 kroner i året per husstand, gjør det lettere å hyre inn hjelp i hjemmet - enten det er til husvask, barnepass eller små oppussings- eller vedlikeholdsjobber.

Hvordan du får hvit
(Foto: iStockphoto)
vaskehjelp, trinn for trinn, kan du lese nederst i artikkelen.


Fordelene med hvit hjelp i huset er mange. Ser vi bortifra at du får god samvittighet, rent hus - og slipper å bryte loven, er hovedpoenget å sørge for at lavtlønnet hjelp kommer seg ut av den svarte økonomien og kan delta og bidra i velferdssamfunnet.

Koster mer

Selv om du slipper arbeidsgiveravgift, må du likevel regne med at det koster ekstra å ha lovlig hjelp i huset.

Såvidt DinSide kjenner til, ligger timeprisen på svart hjelp i hjemmet gjerne rundt 200 kroner i timen. Dersom arbeidet blir gjort hvitt, ligger timeprisen 50 prosent over, på rundt 300 kroner timen.

Dagens Næringsliv har tidligere fått advokat i Skattebetalerforeningen, Gry Nilsen, til å regne på hvor mye en må tjene for at det skal lønne seg med vaskehjelp til denne timeprisen.

- Hvis vi går ut fra at vaskehjelpen tar 300 kroner timen inklusiv moms, og at hjelpen betales med den øvre delen av inntekten din, må du ha en lønn langt over millionen for å forsvare utgiften, sa Nilsen til Dagens Næringsliv.

For mange går imidlertid verdien av vaskehjelp langt utover det som kan måles i kroner og øre.

Les mer: Så mye må du tjene for at det lønner seg med vaskehjelp

- Umulig å finne

Slik gjør du, trinn for trinn

Trinn 1: Skaff oppgaven
Ditt første skritt er å skaffe deg den forenklede oppgjørsblanketten RF-1049, enten ved å ta kontakt med kommunekassereren der du bor, eller ved å laste ned fra Skatteetaten.no. Blanketten gjelder både skattetrekk og lønns- og trekkoppgave. Samtidig som lønnen utbetales skal skatten trekkes, og betales inn med betalingsgiroen som følger den forenklede oppgjørsblanketten. Har du noen spørsmål rundt dette, anbefaler vi at du ringer til kommunekassereren i din kommune.

Trinn 2: Fyll den ut riktig
Nå du fyller ut blanketten, må du bruke ditt eget fødselsnummer. Det fungerer som "arbeidsgivernummer" (organisasjonsnummer), og brukes i kontakten med likningsmyndighetene og trygdekontoret. Har du fått tildelt et organisasjonsnummer som næringsdrivende arbeidsgiver, må du ikke bruke dette nummeret i den forenklede ordningen.

Trinn 3: Betal lønn og skatt
Samtidig som du betaler ut lønnen, trekker du skatten og betaler inn beløpet med betalingsgiroen som følger den forenklede oppgjørsblanketten (forskuddstrekk). Skattetrekket går fram av skattekortet til arbeidstakeren. Du kan lese mer om detaljene i ordningen på Skatteetatens nettside. Du kan også lese deg opp i paragraf 23 i Lovdatas oppdaterte versjon av Folketrygdloven.

Kilde: Elisabeth Realfsen/DinSide
Det er heller ikke bare gjerrige som står til hinder for at småjobbene som utføres i de tusen hjem skal vaskes blendahvite. En Oslo-mann i 30-årene DinSide har vært i kontakt med, som ville være anonym grunnet sakens natur, forteller at han forgjeves har prøvd å få fatt i hvit vaskehjelp.

- Det var vanskelig nok å finne en pålitelig vaskehjelp, sier han til DinSide. - Å få fatt i en lovlig vaskehjelp synes nærmest umulig.

Han forklarer at han har prøvd gjennom en rekke ulike kanaler, annonse i avisen, og gjennom venner og bekjente.

- Flere ganger jeg svarte på annonser, opplevde jeg at de likevel kun ville jobbe svart, sier han.

DinSide: Har du vurdert å bruke byrå?

- For meg er det viktig at det er en jeg stoler på som skal komme hjem til meg, sier den travle Oslo-mannen. - Det er ikke pengene som er problemet, men rett og slett å finne en person som er villig til å ta jobben hvitt.

Vilkårene:

Både arbeidsgiveren og den som utfører oppdraget må være privatpersoner. Lønnen som utbetales kan ikke være fradragsberettiget, verken direkte eller gjennom avskrivninger.

Arbeidstakeren må ikke utføre lignende arbeid som ledd i sin egen næringsvirksomhet. Videre må slike arbeidsoppdrag ikke utføres i et omfang som innebærer at aktiviteten av denne grunn må regnes som næringsvirksomhet.

Beløpsgrensen på 50.000 kroner omfatter samlede utbetalinger fra en husstand. Feriepenger, fri kost og losji osv. skal også regnes med. Det samme skal utbetalinger på under kr 1.000 til en arbeidstaker, som jo er skattefrie for mottaker.

Lønnsutbetalinger som gjelder privat pass av barn under 12 år skal ikke regnes med. Slike lønnsutbetalinger er fritatt for arbeidsgiveravgift uten hensyn til størrelsen på lønnsutbetalingen.


skatt dagens næringsliv gry nilsen familieøkonomi oppussing lønn lønn & ferie svart arbeid

Nye tester på Dinside

Fem DAB-radioer i budsjettklassen

TEST: Vi har testet fem høyaktuelle DAB-radioer til under 800 kroner.

Pølsa med 30 prosent grønnsaker

Pølsa med 30 prosent grønnsaker.

Samsung UE55KS7005, Sony Bravia KD-55XD8505 og LG 55UH850V

Vi har testet tre høyaktuelle TV-modeller i den populære mellomklassen, og kåret en vinner.

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Debatten er stengt mellom 23 og 07, og stenger automatisk 7 dager etter publisering. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til [email protected].

RSS RSS FEEDER:     Hele DinSide  |   DinSide Data  |   DinSide Motor  |   DinSide Reise  |   DinSide Økonomi  |   DinSide Jobb  |   DinSide Bolig  |   DinSide Mobil