Colourbox.com:Illustrasjonsfoto (Foto: PHOTOPQR/OUEST FRANCE)

Colourbox.com:Illustrasjonsfoto (Foto: PHOTOPQR/OUEST FRANCE)

Bli kvitt plagene uten medisiner

Publisert: Torsdag 3. april 2008 kl 15:32

Tåfis, hemoroider og tannpine? Slik kan kjerringråd ta knekken på plagene dine.


- Jeg synes man skal ha respekt for gode kjerringråd.

Helene Moxheim, Balderklinikken
Dinside Det finnes kjerringråd mot de aller fleste problemer. Kjennetegnet på et kjerringråd er at det er knep basert på personlig erfaring og ofte ting du kan gjøre hjemme med enkle hjelpemidler.

- Det finnes mange gode kjerringråd som virker, og de som brukes ofte og er kjente, er også de folk har best erfaring med. Enkelte urter og matvarer kan gi god effekt mot ulike plager, sier homoeopat Helene Moxheim ved Balderklinikken til DinSide Helse.

- Det er selvfølgelig annerledes å få råd eller urtemedisin fra en homeopat enn et råd fra en gammel tante, men likevel synes jeg man skal ha respekt for gode kjerringråd, understreker hun.

Les også : Varme lindrer smerte

Moxheim bruker selv hvitløk, kjerringrokk, kastanjenøtter og lunken olivenolje i sin behandling.

Vi har her laget en liste med ulike kjerringråd. De er ikke vitenskapelig bevist og må prøves ut på eget ansvar.

Tåfis
Huff, kjenner du lukten av kjærestens utslitte joggesko? Den ubehagelig lukten kommer av bakterier som spiser fotsvette. Når de fortærer fotsvetten, skiller de ut et sterkt luktstoff, og det er dette vi kjenner som tåfislukt.

Et kjerringråd mot tåfis er å strø talkum på føttene før man tar på seg sokkene. Dette vil til en viss grad holde føttene tørre og man slipper at de svetter for mye.

Andre tips som kan være nyttige, er:

 • Skift sokkene ofte (flere ganger om dagen om nødvendig).
 • Bruk bakteriedrepende såpe på føttene.
 • Ikke bruk samme sko hele tiden, la dem få lufte ut i 24 timer mellom hver gang.
 • Bruk lette og godt ventilerte sko.
 • Bruk ullsokker, de suger lettere opp fuktigheten.
 • Bruk en fot-deodorant.

 • Hemoroider
  Klør du i rumpen? Eller er det ubehagelig å gå på do? Hemoroider er utvidede blodårer i eller rundt endetarmsåpningen. Dette kan gi plager som for eksempel blødninger, svie eller kløe. Årsaken er stort sett at det blir for mye press over endetarmen. Hemoroider forsvinner som oftest av seg selv, men man kan jo også hjelpe dem på vei.
  Det anbefales å prøve å unngå forstoppelse. Prøv i størst mulig grad å holde avføringen myk. Drikk ofte og spis masse fiber. Dette finner man i frukt, grønnsaker og grovt brød, og særlig knekkebrød.

  Hvis du har fått hemoroider kan det være vanskelig å holde seg ren bak. Vask jevnlig med vann som har kroppstemperatur.

  Tannpine
  Nellikspiker skal ha en lindrende og desinfiserende effekt mot tannpine. Ta en nellikspiker og bløt den opp i vann, og tygg på den der tannen verker. Den skal virke bedøvende og desinfiserende.
  Kvalme
  Kvalme, enten den skyldes reisesyke, omgangssyke eller kirurgiske inngrep, kan enkelt dempes ved at man legger en kald klut i nakken. La den ligge der til den er blitt varm, og kjøl den ned flere ganger slik at den hele tiden er kald.
  Kløe
  Vannet fra springen kan være årsaken til kløe i huden. Et kjerringråd er å koke vannet slik at det blir rent, for så å drikke store mengder av det. Vannet blir noe dødt så det bør settes i kjøleskap før man drikker det. Kokt vann kan også hjelpe mot kvalme.

  Tørre og sprukne lepper
  Føles leppene som sandpapir? Har du fått tørre og sprukne lepper så kan det hjelpe å bruke gammeldags Kløver vaselin. Legg det på om kvelden slik at du sover med vaselinen hele natta gjennom. Om morgenen skal leppene ha bedre fuktighet.

  Hodepine, gnagsår eller dårlig ånde? Her er flere gode råd:


  Kilde:kjerringrad.com, homeopat Helene Moxheim ved Balderklinikken

  urtemedisin alternativ medisin Jobb og helse

  Nye tester på Dinside

  Test: Mercedes GLC 350e ladbar hybrid

  Lekker og potensielt rimelig.

  Testet: SsangYong XLV

  Koreanske SsangYong er tilbake etter flere år med modelltørke. Modellen XLV imponerer med mye, men er den bra nok?

  Test av håndsåper: Her er de beste og verste såpene

  Men det er ingenting i såpene som er ulovlig!

  Har du noe å tilføye?

  Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Debatten er stengt mellom 23 og 07, og stenger automatisk 7 dager etter publisering. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til tips@dinside.no.

  RSS RSS FEEDER:     Hele DinSide  |   DinSide Data  |   DinSide Motor  |   DinSide Reise  |   DinSide Økonomi  |   DinSide Jobb  |   DinSide Bolig  |   DinSide Mobil