Ti smarte skatteråd

Publisert: Tirsdag 18. desember 2007 kl 09:45

>> Tilbake til hovedsaken


1. Spar i BSU


BSU er en veldig skattegunstig spareordning. Bilde: Per Ervland.
BSU er en veldig skattegunstig spareordning. Bilde: Per Ervland.
BSU - en gammel traver. Men likevel bør vi ikke unnlate å nevne den her.

- Det er nok en av Norges beste spareordninger, sier Gry Nilsen i Skattebetalerforeningen.

Rett i lomma

Oppretter du en BSU-konto før nyttår, får du reelt 3.000 kroner rett i lomma. Du kan nemlig spare maksimalt 15.000 kroner hvert år, og skattefradraget er på 20 prosent av dette beløpet.

Totalt kan du spare 100.000 kroner på en BSU-konto, frem til du er 34 år gammel.

Ifølge Nilsen har maksimalbeløpet på 100.000 kroner stått stille i mange år. Hun tror at myndighetene etter hvert vil avvikle ordningen.

Vær også oppmerksom på at rentene på BSU-konti ofte er en del bedre enn på vanlige sparekonti:

BSU-renter

2. Ta tapet


Har det vært et dårlig aksjeår? Da kan du få fradrag for tapet. (Foto: T. Al Nakib)
Har du tapt penger på aksjer eller fond i 2007? Da er du helt sikkert ikke alene. Aksjemarkedet har nemlig ikke akkurat hatt gylne tider de siste månedene - selv om noen aksjer og fond også har steget mye i verdi i år.

De beste og verste fond

Kan kjøpe igjen

Selger du med tap, vil du kunne få et fradrag på 28 prosent av tapet. Så har du eksempelvis kjøpt aksjer for 100.000 kroner, som i dag er 50.000 kroner verdt, vil du kunne få fradrag for 28 prosent av 50.000 kroner, altså 14.000 kroner.

Ifølge Nilsen er det ikke noe galt i å kjøpe aksjene/fondene etter nyttår igjen, så lenge man sørger for at det er en periode mellom de to transaksjonene.

3. Vent med gevinst


Motsatt av å ta tapet:

Har du hatt en lukrativ gevinst på aksje- eller fondssparingen, og har du lyst å ta ut pengene snart? Vent til over nyttår, så får du også utsatt gevinstbeskatningen ett år til...

4. Spar formueskatt


Vær smart - og slipp formueskatt. Illustrasjon: Per Ervland.
Frem til 31. desember får man fremdeles en liten rabatt på aksjer og fond, da likningsverdien settes lavere enn markedsverdien. Fra og med 1. januar er dette endret, slik at aksjer og fond verdsettes til 100 prosent av deres verdi.

Men altså, kjøper du aksjer eller fond den nærmeste måneden, vil dette kunne gi deg en liten rabatt på skatten for 2007.

Husk livrenten

Ifølge Gry Nilsen er det lureste man kan gjøre for å redusere formueskatten å sette penger i kunst, antikviteter, bolig og fritidsbolig. Likningsverdien på disse investeringene er nemlig mye lavere enn deres markedsverdi.

Hun poengterer videre at det er svært viktig å vurdere om man skal selge eventuelle livrenter før nyttår, da verdien av disse etter nyttår vil bli lagt til formuen.

- Man bør virkelig vurdere å ta ut disse pengene før nyttår, sier Nilsen.

5. Gift deg!


Giftemål kan være lønnsomt for noen.
Kanskje litt på kanten å foreslå giftemål bare for å spare penger? Men går du uansett i slike tanker, kan det være lurt å vite at noen samboere vil kunne få en klekkelig skattebesparelse ved å gifte seg.

Spar 10.000 kroner

Om den ene i forholdet har en svært lav lønnsinntekt, under cirka 65.000-70.000 kroner i året, vil paret (om de er gift) kunne liknes i skatteklasse 2. Dette fordi vedkommende som tjener mest vil kunne utnytte fradraget til den som tjener minst.

Ifølge skatteeksperten vil det være mulig å spare rundt 10.000 skattekroner på dette stuntet.

- Og man kan jo bare utsette bryllupsfesten. Man trenger jo bare papiret, ler hun.

Likevel er det viktig å være oppmerksom på, dersom den ene eller begge samboere har barn fra før, at de ved et giftemål vil miste skattefradraget som enslig forsørger. Giftemålet er altså bare lønnsomt om ingen av de to har barn fra før (men de kan gjerne ha barn sammen).

6. For frilansere og selvstendige


Frilansere og selvstendige næringsdrivende kan spare til egen pensjon, på samme måte som vanlige ansatte har OTP-ordninger gjennom jobben deres.

Frist i mars

Dette er skattemessig veldig gunstig. For betaler du toppskatt (cirka 50 prosent), og sparer du 10.000 kroner i pensjonsordningen, koster det bare 5.000 kroner. Du slipper med andre ord mye skatt.

Ifølge Gry Nilsen er har man frist helt til mars for å sette i gang en slik spareordning.

7. Gi gaver


Hyggelig med gaver... Bilde: Per Ervland.
Hyggelig med gaver... Bilde: Per Ervland. (Foto: Illustrasjon: Per Ervland)
Frem til nyttår er størrelsen (les: verdien) på vanlige gaver (til eksempelvis bursdager og jul) knyttet opp mot giverens økonomi. Er man rik, kan man gi mer enn om man er mindre velbeslått, før mottakeren må betale arveavgift.

Endres 1. januar

Fra nyttår blir denne regelen endret, slik at alle må forholde seg til et fast beløp. Beløpet er på en halv G, eller 33.400 kroner. Så mye kan du altså motta i gave, før du må betale arveavgift.

Men altså, om du er formuende, så er det bare ut denne måneden at du kan tillate deg å gi dine familiemedlemmer en enda dyrere gave.

Les også: Nye regler for pengegaver

8. Arveforskudd


Har man brukt opp fribeløpet, må man betale arveavgift på resten. Bilde: Per Ervland.
Er man formuende, kan det også være lurt å tenke på å gi bort penger før nyttår, noe som selvsagt vil redusere formueskatten.

Per i dag kan hver giver gi hver mottaker totalt 250.000 kroner uten at vedkommende må betale arveavgift. Det betyr eksempelvis at et barn kan motta totalt 500.000 kroner fra sine foreldre uten å måtte betale avgift. Videre kan en person som har tre barn, gi bort totalt 750.000 kroner.

Oppbrukt

Har man gitt bort, eller mottatt, 250.000 i arv fra én person, er det viktig å være oppmerksom på at fribeløpet da er brukt opp for evig. Da må det betales arveavgift på resterende beløp som måtte komme fra vedkommende senere.

Men man kan altså motta 250.000 kroner fra andre som man er berettiget til arv fra.


9. Frivillige organisasjoner


Ifølge Gry Nilsen kan man gi opp til 12.000 kroner skattefritt til frivillige organisasjoner, eksempelvis Redd Barna eller Røde Kors. Det er imidlertid veldig viktig at man blir registrert med fødselsnummer, ellers vil man ikke kunne trekke dette fra på skatten.

Også til forskning

Videre er det også mulig å gi penger til forskning. Skattefritt beløp er 10.000 kroner, eller maksimalt ti prosent av alminnelig inntekt.

Har man eksempelvis 250.000 kroner i alminnelig inntekt, kan man altså gi bort 25.0000 kroner til forskning, uten å måtte skatte av dette beløpet.

10. Telefon/bredbånd


Har du høy telefonregning, kan det være skattemessig lukrativt å ha en arbeidsgiver som er villig til å etablere en telefongodtgjørelses-ordning før nyttår.

Jo høyere, jo bedre

Eksempelvis kan en person som har årlig telefonregning på 18.000 kroner velge å:

A) La bedriften betale hele regningen, noe som betyr at personen må skatte av 4.000 kroner.

B) Selv betale 4.000 kroner, og la bedriften betale de resterende 14.000 kroner.

- Jo høyere telefonregning en person har, jo mer vil vedkommende få ut av en slik ordning, avslutter skatteadvokat Nilsen.

Har man to abonnementer, er beløpet man skal skatte av, eller selv betale, 6.000 kroner.skatt gry nilsen

Nye tester på Dinside

Fem DAB-radioer i budsjettklassen

TEST: Vi har testet fem høyaktuelle DAB-radioer til under 800 kroner.

Pølsa med 30 prosent grønnsaker

Pølsa med 30 prosent grønnsaker.

Samsung UE55KS7005, Sony Bravia KD-55XD8505 og LG 55UH850V

Vi har testet tre høyaktuelle TV-modeller i den populære mellomklassen, og kåret en vinner.

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Debatten er stengt mellom 23 og 07, og stenger automatisk 7 dager etter publisering. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til [email protected].

RSS RSS FEEDER:     Hele DinSide  |   DinSide Data  |   DinSide Motor  |   DinSide Reise  |   DinSide Økonomi  |   DinSide Jobb  |   DinSide Bolig  |   DinSide Mobil