Verktøy
 
Sløse-kalkulator
Tør du sjekke?
 
Forbrukslån
Hva koster det egentlig?
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com (Foto: Colourbox.com)
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com (Foto: Colourbox.com)

Hull som barn, hull som voksen

Har treåringen din fått besøk av Karius og Baktus? Da er sannsynligheten større for at han eller hun får hull i tennene som 15-åring også.

Annonse
Nettkatalogen.no
Telefon- og bedriftskatalog

Vi kunne se at barn som hadde hull i tennene før fylte tre år, fikk signifikant mer karies enn barna som fikk karies først senere.
DinSide Det viser ny, svensk forskning, som er publisert i tannlegetidsskriftet Caries Research.

I studien fikk 568 svenske gutter og jenter på 15 år en tannlegeundersøkelse. Etterpå ble resultatene fra undersøkelsen sammenliknet med barnas tolv år gamle tannlegejournaler.

Resultatene viser blant annet at 37 prosent av barna som ikke hadde hull (karies) i tennene da de var tre år, også var helt kariesfrie som 15-åringer.

Sammenliknet med dem som hadde såkalt manifest karies ved tre års alder, hadde kun 17 prosent null hull som femtenåringer. Manifest karies er kariesangrep som ikke stanses og der prosessen forsetter innover mot emaljen. Dette behandles vanligvis med en fylling.

Gode tannhelserutiner
- En forklaring på forholdet mellom karies i barnealder og utviklingen av dette i senere alder, kan være dårlig tannpleie knyttet til både munnhygiene og kosthold. Vaner som etableres på et tidlig stadium, varer som oftest gjennom barndommen og ungdommen, forklarer Anita Alm til DinSide Helse.

Test her om du tar godt vare på tennene dine

Hun er barnetannlege ved Kärnsjukhuset i Sverige og studiens førsteforfatter.

Forskerne avslører også at de hullene som barn får før de er tre år, sier mer om hvor mange hull de vil få i senere alder enn hull i tennene til barn mellom tre og seks år.

- Vi kunne se at barn som hadde hull i tennene før fylte tre år, fikk signifikant mer karies enn barna som fikk karies først senere, sier Alm til DinSide Helse.

Les videre: Babytenner råtner bort

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com (Foto: Colourbox.com)
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com (Foto: Colourbox.com)
- Foreldrenes ansvar
Informasjonssjef i Den norske tannlegeforeningen Morten Rolstad påpeker også at foreldre har en viktig rolle.

- Det er og blir foreldrene som har ansvaret for at barna får beholde gode og friske tenner. Kosthold, renhold og fluor er de aller viktigste elementene i tannsammenheng, sier Rolstad, som mener resultatene i den svenske studien ikke er så overraskende.

Les også: Voksne glemmer barnas tenner

- Mye av virksomheten i barne- og ungdomstannpleien går ut på å identifisere risikoindividene og gi dem "det lille ekstra" av oppmerksomhet. På den måten kan de få hjelp til å få tannhelsen under kontroll, også i framtiden, sier han.

Førsteamanuensis Anne Skaare ved Det odontologiske fakultetet ved Universitetet i Oslo er heller ikke overrasket over resultatene.

- Dette er ikke første gang man har funnet en sammenheng mellom karies i melketenner og i permanente tenner. Man vet at vaner etableres tidlig, sier hun.

Ifølge studien er karies en vanlig sykdom blant barn og unge i hele verden, og berører 46 prosent av alle fireåringer og 80 prosent av alle 15-åringer. I Norge er imidlertid tannhelsen svært bra, ifølge Rolstad.

- Den oppvoksende slekt har svært lite tannproblemer. Mens noen har mange hull i tennene, har det store flertallet feilfrie tenner. Også voksne har etter hvert fått en meget god tannhelse, og nå begynner også de eldre å ha mange egne tenner hele livet, sier Rolstad.

Slik får du null hull

Slik får du sunne tenner
Den norske tannlegeforeningen gir følgende råd for få en god tannhelse:

 • Sunn mat til faste tider. Sukkerfri skoletid er en selvfølge, og begrens sukkerinntaket til lørdagsgodtet.


 • Vann som tørstedrikk til hverdags og til fest. Begrens inntaket av brus og saft.


 • Tannpuss morgen og kveld, og ikke bare på forsiden. Barnas tannhelse er foreldrenes ansvar, selv når barna har begynt å pusse selv. Og husk at gamle tenner også trenger omsorg.

 • Fluor forsterker og reparerer tannemaljen. Bruk fluortannkrem og ikke skyll ut etter pussen, da virker fluoren lenger. Og for den som trenger litt ekstra, bruk skyllevæske eller tabletter.

 • Sørg for regelmessig tannhelsekontroll. Gjør en fast avtale med tannlegen din, og følg opp barna også etter fylte 20 år. Du kan for eksempel gi en ”tannsjekk” i julegave.

 • Les mer: Dette skader tennene dine

  Den svenske studien er blant få langvarige studier som har fulgt forekomsten av karies hos unge barn helt fram til ungdomstiden.
  Les mer om:

  Diskutér dette temaet

  Velkommen til diskusjon på DinSide. Meld gjerne fra hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Vi forventer en saklig tone, og at debattantene holder seg til temaet. Det er ingen selvfølge å få publisert innlegg her, og DinSide forbeholder seg retten til å slette/moderere innlegg uavhengig av innhold. Har du kommentarer til måten redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende, må du gjerne ta kontakt på tips@dinside.no. Mellom 23 og 07 vil debatten være stengt, og den stenger automatisk 14 dager etter publiseringsdato.

  Vær obs på at vi vil fjerne innlegg som inneholder:

  • Trakassering og utskjelling av meddebattanter, enkeltpersoner eller grupper
  • Rasistiske utsagn, bannskap, trusler eller generelt hatske meldinger

  Mer om vilkårene her

  Mest populære nå:

  Se alle bilder

  Pushwagner

  Sitting down
  Sitting down
  • Galleripris:
   12 000,-

  Runi Langum

  Lilje
  Lilje
  • Galleripris:
   3 600,-

  Kjell Nupen

  Sentimental reise
  Sentimental reise
  • Galleripris:
   9 000,-