Verktøy
 
Sløse-kalkulator
Tør du sjekke?
 
Forbrukslån
Hva koster det egentlig?
Treptower Park ligger for det meste øde og forlatt. Men som turist i Berlin bør du ta turen hit. (Foto: Tore Neset)
Treptower Park ligger for det meste øde og forlatt. Men som turist i Berlin bør du ta turen hit. (Foto: Tore Neset)

Berlins glemte park

En flott park full av statuer, men det er få som besøker den. Det har nok noe med parkens tema å gjøre.

Annonse
Nettkatalogen.no
Telefon- og bedriftskatalog

DinSide Ved bredden av elven Spree ligger den. En grønn park som nesten har gått i glemmeboka.

Uten sammenligning forøvrig, er Treptower Park Berlins svar på Frognerparken. For i Treptower Park ligger Sowjetisches Ehrenmal.

Dette er en skulpturpark som ble laget for å minnes de over 20.000 sovjetiske soldatene som falt da Sovjetunionen befridde Berlin fra nazistene i april og mai 1945.

Se bildene fra parken


Denne russiske soldaten er parkens hovedstatue.
Foto: Tore Neset
Denne russiske soldaten er parkens hovedstatue. Foto: Tore Neset (Foto: Tore Neset)
Parken ble åpnet 8. mai 1949. Men etter kommunismens fall i 1989 ble det stille i parken. Den falt i unåde på grunn av dens ideologiske natur.

Parken har siden da bare blitt sporadisk vedlikeholdt, og barer preg av det sist gang fotografen var her. Ugresset grodde mellom marmorhellene, statuene sto på halv skeis.

Det har likevel aldri vært snakk om å rive monumentene i parken. Det ville nok føre til diplomatisk krise med Russland. Estland opplevde nettopp dette da de i sommer fjernet en statue fra sovjettiden som sto i hovedstaden Tallinn.

I 2003 startet et renovasjonsarbeide for å sette parken i stand igjen. Nå fremstår den slik den gjorde da den åpnet for nesten 50 år siden.

Med blandede følelser

Likevel, selv om Treptower Park er et populært utfartsmål for berlinere som bor i nærheten, er det få som beveger seg inn i denne delen av parken. Kanskje fordi østtyske kvinner som opplevde krigen fortsatt refererer til den som "graven til de ukjente voldtektsmennene", på grunn av massevoldtektene soldatene i Den røde armé sto bak i årene etter frigjøringen i 1945. Og mange østtyske etterkrigsbarn husker sikkert med gru hvordan de som skolebarn ble kommandert på tur hit i tide og utide…

Her finner du Treptower Park.Foto: Google
Her finner du Treptower Park.
Foto: Google (Foto: Google)
Treptower Park ligger i et område få nordmenn besøker når de er i den tyske hovedstaden. Men her er det interessante historiske minnesmerker, hyggelige kneiper, rimelige hoteller – og ikke minst flott natur (!) Landwehrkanal, en gren av elven Spree, slynger seg gjennom skogkledde bredder, og du kan sitte og ta det med ro på en benk og skue ut over bølgende gressplener, monumentale statuer og brutalistiske skyskrapere i det fjerne. Ren ”ostalgi”!

Se bildene fra parken


Les mer om:

Diskutér dette temaet

Velkommen til diskusjon på DinSide. Meld gjerne fra hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Vi forventer en saklig tone, og at debattantene holder seg til temaet. Det er ingen selvfølge å få publisert innlegg her, og DinSide forbeholder seg retten til å slette/moderere innlegg uavhengig av innhold. Har du kommentarer til måten redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende, må du gjerne ta kontakt på tips@dinside.no. Mellom 23 og 07 vil debatten være stengt, og den stenger automatisk 14 dager etter publiseringsdato.

Vær obs på at vi vil fjerne innlegg som inneholder:

 • Trakassering og utskjelling av meddebattanter, enkeltpersoner eller grupper
 • Rasistiske utsagn, bannskap, trusler eller generelt hatske meldinger

Mer om vilkårene her

Mest populære nå:

Se alle bilder

Odd Nerdrum

Ettårsdagen
Ettårsdagen
 • Galleripris:
  20 000,-

Silvia Papas

Miami vice
Miami vice
 • Galleripris:
  7 000,-

Tone Flesche

Kattevask
Kattevask
 • Galleripris:
  2 200,-