Treptower Park ligger for det meste øde og forlatt. Men som turist i Berlin bør du ta turen hit. (Foto: Tore Neset)

Treptower Park ligger for det meste øde og forlatt. Men som turist i Berlin bør du ta turen hit. (Foto: Tore Neset)

Berlins glemte park

Publisert: Torsdag 22. november 2007 kl 06:00

En flott park full av statuer, men det er få som besøker den. Det har nok noe med parkens tema å gjøre.


Dinside Ved bredden av elven Spree ligger den. En grønn park som nesten har gått i glemmeboka.

Uten sammenligning forøvrig, er Treptower Park Berlins svar på Frognerparken. For i Treptower Park ligger Sowjetisches Ehrenmal.

Dette er en skulpturpark som ble laget for å minnes de over 20.000 sovjetiske soldatene som falt da Sovjetunionen befridde Berlin fra nazistene i april og mai 1945.

Se bildene fra parken


Denne russiske soldaten er parkens hovedstatue.
Foto: Tore Neset
Denne russiske soldaten er parkens hovedstatue. Foto: Tore Neset (Foto: Tore Neset)
Parken ble åpnet 8. mai 1949. Men etter kommunismens fall i 1989 ble det stille i parken. Den falt i unåde på grunn av dens ideologiske natur.

Parken har siden da bare blitt sporadisk vedlikeholdt, og barer preg av det sist gang fotografen var her. Ugresset grodde mellom marmorhellene, statuene sto på halv skeis.

Det har likevel aldri vært snakk om å rive monumentene i parken. Det ville nok føre til diplomatisk krise med Russland. Estland opplevde nettopp dette da de i sommer fjernet en statue fra sovjettiden som sto i hovedstaden Tallinn.

I 2003 startet et renovasjonsarbeide for å sette parken i stand igjen. Nå fremstår den slik den gjorde da den åpnet for nesten 50 år siden.

Med blandede følelser

Likevel, selv om Treptower Park er et populært utfartsmål for berlinere som bor i nærheten, er det få som beveger seg inn i denne delen av parken. Kanskje fordi østtyske kvinner som opplevde krigen fortsatt refererer til den som "graven til de ukjente voldtektsmennene", på grunn av massevoldtektene soldatene i Den røde armé sto bak i årene etter frigjøringen i 1945. Og mange østtyske etterkrigsbarn husker sikkert med gru hvordan de som skolebarn ble kommandert på tur hit i tide og utide…

Her finner du Treptower Park.Foto: Google
Her finner du Treptower Park.
Foto: Google (Foto: Google)
Treptower Park ligger i et område få nordmenn besøker når de er i den tyske hovedstaden. Men her er det interessante historiske minnesmerker, hyggelige kneiper, rimelige hoteller – og ikke minst flott natur (!) Landwehrkanal, en gren av elven Spree, slynger seg gjennom skogkledde bredder, og du kan sitte og ta det med ro på en benk og skue ut over bølgende gressplener, monumentale statuer og brutalistiske skyskrapere i det fjerne. Ren ”ostalgi”!

Se bildene fra parkenberlin europa reisebilder tyskland

Nye tester på Dinside

Fem DAB-radioer i budsjettklassen

TEST: Vi har testet fem høyaktuelle DAB-radioer til under 800 kroner.

Pølsa med 30 prosent grønnsaker

Pølsa med 30 prosent grønnsaker.

Samsung UE55KS7005, Sony Bravia KD-55XD8505 og LG 55UH850V

Vi har testet tre høyaktuelle TV-modeller i den populære mellomklassen, og kåret en vinner.

Mest kommentert

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Debatten er stengt mellom 23 og 07, og stenger automatisk 7 dager etter publisering. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til [email protected].

RSS RSS FEEDER:     Hele DinSide  |   DinSide Data  |   DinSide Motor  |   DinSide Reise  |   DinSide Økonomi  |   DinSide Jobb  |   DinSide Bolig  |   DinSide Mobil