Kjøpe ny bolig med Husbanklån

Publisert: Fredag 13. august 1999 kl 13:56

Husbankens lån til nye hus gjelder både kjøp av bolig som ennå ikke er fullført, og avtale om kjøp av nyoppført bolig (nøkkelferdig). Utdragene av lånevilkår og informasjon er hentet fra Husbankens nettsider.


Som kjøper må du henvende deg til selger, utbygger eller megler som ordner alt det praktiske om kjøpet, inkludert hvordan du søker lån i Husbanken.

Alle over 18 år kan søke om lån i Husbanken. Husbanken foretar ingen vanlig kredittvurdering av deg som lånsøker, og tilbyr alle de samme betingelsene. Det er likevel en forutsetning at du har en økonomi som står i rimelig forhold til bo og levekostnader.

Finansiering i tillegg til husbanklånet


Lånet du får i Husbanken dekker ikke alle kostnadene i forbindelse med kjøp av bolig. De aller fleste vil derfor ha behov for tilleggsfinansiering. Toppfinansiering kan være egenkapital i form av egne midler, arbeidsinnsats, lån i annen bank eller finansieringsinstitusjon, boligtilskudd, etableringslån gjennom kommunen, eller en kombinasjon av disse. Her er noen av tilbudene fra kommunen og Husbanken:

Lån til etablering


Etableringslån er midler som kommunene låner i Husbanken for å låne ut videre. Lånet skal gå til personer som har problemer med å få nødvendige tilleggslån i private banker eller finansieringsinstitusjoner. Dette er en behovsprøvd låneordning. Hovedreglene for tildeling fastsettes av Husbanken, men den enkelte kommune kan fastsette tilleggskravr for tildeling og avgjøre hvem som kan få lån.

Boligtilskudd


Boligtilskudd skal bidra til at vanskeligstilte grupper med svak økonomi kan skaffe seg en hensiktsmessig og rimelig bolig. Ungdom i etableringsfasen med svak økonomi kan få boligtilskudd. Tilskuddet er strengt behovsprøvd. Hovedreglene for tildeling fastsettes av Husbanken, men mange kommuner foretar selv tildelingen og kan også her fastsette nærmere regler.

Slik søker du

Selger - megler/utbygger har allerede fått godkjent husbankfinansiering på huset, men du må søke Husbanken om godkjenning som låntaker. Kontakt - megler/utbygger for nærmere informasjon.

Dette kan du lese mer om på Husbankens nettsider.

Nye tester på Dinside

Fem DAB-radioer i budsjettklassen

TEST: Vi har testet fem høyaktuelle DAB-radioer til under 800 kroner.

Pølsa med 30 prosent grønnsaker

Pølsa med 30 prosent grønnsaker.

Samsung UE55KS7005, Sony Bravia KD-55XD8505 og LG 55UH850V

Vi har testet tre høyaktuelle TV-modeller i den populære mellomklassen, og kåret en vinner.

Mest kommentert

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Debatten er stengt mellom 23 og 07, og stenger automatisk 7 dager etter publisering. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til [email protected].

RSS RSS FEEDER:     Hele DinSide  |   DinSide Data  |   DinSide Motor  |   DinSide Reise  |   DinSide Økonomi  |   DinSide Jobb  |   DinSide Bolig  |   DinSide Mobil