Tyrkias glemte skatt

Publisert: Tirsdag 15. mai 2007 kl 15:00

Mange glemmer det beste av Tyrkia når de reiser dit i sommer. Ikke hopp over Efesos...


Dinside

Se bildene fra stedet romerne boltret seg ...Celsus-bibliotek ligger rett ved det antikke horehuset og er ett av verdens best bevarte bygninger.
Celsus-bibliotek ligger rett ved det antikke horehuset og er ett av verdens best bevarte bygninger.


-Jeg har sett murene og de hengende hagene i Babylon, statuen av den olympiske Zevs, kolossen på Rodos, det mektige arbeidet på de høye pyramidene, og gravkammeret til Mausolus. Men da jeg så tempelet i Efesos stige opp i skyene, ble alle disse andre underverkene satt i skyggen...

Slik beskrev Antipater av Sidon det storslagne Artemistempelet i Efesos. Mannen som satte opp listen over de syv underverker, fikk tydeligvis et inntrykk utenom det vanlige da han besøkte byen for over 2.000 år siden. Artemistempelet lå sentralt i oldtidsbyen, som i dag ligger ca 50 kilometer syd for Tyrkias tredje største by, Izmir.

I dag står kun én søyle av det gamle tempelet igjen i byen, men til gjengjeld blir resten av ruinene regnet for å være de best bevarte av alle klassiske byer ved Middelhavet. Med Celsus-biblioteket som den mest imponerende og berømte av alle ruinene. Ønsker du å smake på hvordan livet utspant seg i romertiden eller før det, er det ingen tvil om at Efesos må stå på listen din over ”ting å gjøre i Tyrkia”.

Fra Varius sine bad
Fra Varius sine bad

Historisk Hollywood

Byen Efesos ble i seg selv en del av Romerriket fra omkring 133 f.Kr., og byens betydning vokste med sin strategiske beliggenhet som porten til Lilleasia og havneby med sjøforbindelser til hele Middelhavet. I tillegg til Artemistempelet ble byen berømt for sitt bibliotek og teater - det største i den antikke verden. Med plass til 25.000 tilskuere ble det utspilt kamper med ville dyr, mennesker og alt annet som kunne blø og dø.

Livet i Efesos var likevel langt fra primitivt. Med litt humor og fantasi ville det gå an å sammenligne det med nåtidens Hollywood. Ikke bare på grunn av alle de famøse personene som bodde her, men også med tanke på byplanleggingen. Skal vi først ta den tråden, ville det være naturlig å begynne en sightseeingtur på Rodeo Drive, eller Harbour St. som gaten nå blir kalt på kartene over Efesos. Den marmorbelagte gaten gikk fra det som tidligere var havnen og opp til det enorme amfiteateret. I sin tid var gaten den mest fasjonable i byen. Krydret med butikker av ymse slag, var den også belyst med oljelamper som ble tent på kveldene.

Mens du vandrer oppover på venstre side av den 11 meter brede gaten, vil du kunne se restene av det romerske helsestudioet. Selv om den i sin tid var under tak og med diverse fasiliteter som underjordisk kloakk og vannsystem tilknyttet, kunne det kanskje minne om Venice "Muscle" Beach. Her ble muskler og helse holdt ved like foran forbipasserende.

Og menn av Efesos trengte sine muskler. Særlig i romertiden, da det store amfiteateret ble brukt på sitt flittigste. Her kunne 25.000 personer overvære en herlig blanding av gladiatorer i kamp, ville dyr som rev hverandre og mennesker i filler, generelt blodbad og fyllefest.

Offentlig prostitusjon og Jomfru Maria

Rusler du videre forbi det enorme amfiteateret langs Sacret way vil du komme til den gamle handelsplassen, eller Agora. Her var businessenteret for byen, som hadde 250.000 innbyggere på sitt meste. Det var også rett etter at vi begynte å telle fremover på årene, og byen var hovedstad i det romerske rike, avdeling Lilleasia, at Jomfru Maria og apostelen Johannes bosatte seg her (ca. år 60). Maria skal ifølge den kristne historie også ha endt sin siste jomfruelige dager i Efesos. Hun var forøvrig ikke den eneste "verdenskjendisen" som plantet sine føtter i byen. Av kjente personer fra historien tror man med sikkerhet at både Aleksander den store, Aristoteles og dronning Kleopatra også har vært innom byen i dens storhetstid.

De fire statuene i fasaden på biblioteket representerer godhet, tanke, kunnskap og visdom.


Vender du blikket over gaten fra Agora- plassen, vil du likevel hvile øynene på noe som ikke var fullt så jomfruelig som Jesu mor. For på venstre hånd av det kjente biblioteket, ligger ruinene av det offentlige bordellet. Som de fleste red light districts, var gledeshuset annonsert på beste vis. En inngravering i marmorgaten som viser vei med hjelp av en fot som peker mot inngangen ved siden av skissen av en langhåret jente, er kanskje verdens første bevis på markedsføring. Prostituerte hadde likevel en ganske annerledes status i Efesos under romertiden enn de har i dag. De hadde rettigheter som ikke var vanlige kvinner forunt og kunne blant annet eie egen eiendom, delta i valg og være med i protestmarsjer. De valgte også sine egne kunder.

Fakta om Efesos

I antikken var Efesos en by som lå ved elven Kaystros' munning (dagens Küçük Menderes) men idag ligger byen ca ti km fra kysten ved byen Selçuk. I følge oldtidens legender ble byen grunnlagt 1.100 f.Kr. av kong Androklos fra Athen, men i dag tror man at byen var en gresk koloni fra omkring 600 f.Kr. Da grekerne etablerte seg i Efesos, møtte de en lokalbefolkning som tilba en modergudinne som kaltes Kybele. Hun smeltet sammen med grekernes egen fruktbarhetsgudinne Artemis og ble til Artemis fra Efesos.

Kong Kroisos gjenoppførte og forstørret byen omkring 560 f.Kr. Han startet også arbeidet med det gigantiske Artemistemplet. Tempelet sto ferdig rundt 100 år senere, og målte 55 x 115 meter ved sokkelen og hadde 127 søyler som var 20 meter høye. Tempelet ble første gang ødelagt 356 f.Kr. i en brann påsatt av en mann ved navn Herostratos. Han hadde til hensikt å vinne seg udødelig berømmelse etter å ha hatt sine "five minutes of fame". Domstoler beordret at hans navn skulle fjernes fra alle skrifter, men mislyktes åpenbart. Utrykket herostratisk berømmelse kommer nettopp fra denne hendelsen. Templet ble bygd opp igjen. Det nye tempelet var ferdig etter 100 år, og det ble stående til 263 e.Kr., da det ble ødelagt igjen, denne gangen av invaderende gotere. Tempelet ble gjenoppbygd nok en gang, men nå hadde kristendommen fått fotfeste i byen. Da Konstantinopel tok over ble tempelets marmor brukt til å bygge katedraler i stedet.

Himmelsk bibliotek


Det var ikke langt fra løs moro til hard lektyre, og det mest imponerende reisverket i Efesos ligger vegg i vegg med det gamle fornøyelseshuset. Celsus Polemaenus var romersk guvernør for Lilleasia i det andre århundre. Når han døde i 114, ble bibiloteket reist i hans navn av sønnen, Tiberius Julius Aquila. Det er fasaden av den utrolig vakre Celsus-biblioteket som er best bevart, men du kan også se hvordan skriftrullene ble beskyttet fra varme og fuktighet av det ett meter tykke tomrommet mellom ytter- og innerveggen av selve bygget. Bibiloteket kunne holde 12.000 ruller med skrift i sin tid.

Selve konstruksjonen av fasaden er også interessant. Den er bygget med konveks i bunnen, samtidig som pilarene i midten er høyere enn de på siden. Dette får bygningen til å se større ut enn den faktisk er. Når du har gispet nok over det fasinerende bygget, fortsetter du oppover Curetes-gaten. Du passerer de kjente herretoalettene som var vanndrevne for over 2.000 år siden, før du kommer til Hadrians tempel. Her vil du igjen bli imponert over de flotte utskjæringene som pryder inngangen til det som en gang var tempelet.

Er du heldig å unngå de store folkemassene ved å besøke Efsos en sen ettermiddag på forsommeren, som vi gjorde, kan du sette deg ned å skue nedover gaten mot biblioteket. Da skal vi love deg at tanken på et liv i Hollywood fort blir litt tamt. Ingenting overgår hvordan de gamle romerne bodde og levde for to millennier siden.

Reisetips:

Efesos ligger rett ved byen Selcuk. Her finner du flere overnattingsmuligheter om du ønsker å være i ruinene mer enn en dag. De er virkelig imponerende, så for en ruingaling burde det i hvert fall settes til side en dag for utforskning. For oss andre holder det med en halv dag. Begynn tidlig på morgenen. Det blir veldig varmt her om sommeren. Du kan velge om du vil gå fra toppen og ned, eller fra bunn og oppover. Vi gikk fra bunn og oppover. Det er sirka tre kilometer å gå, så er du dårlig til beins eller lat, så begynn på topp. Guide kan du booke ved ankomst. Det finnes ikke noen form for servering inne i ruinene, så ta med vann og snacks. Området stenger ved syv-tiden, men du vil sjeldent bli jaget av vaktene. Er du her på ettermiddagen, så prøv å få litt tid for deg selv foran Celsus sitt bibliotek. Det kan være magisk selv for den som ikke er noen ruinslave. De beste bildene tar du imidlertid på morgenen, når solen lyser opp biblioteket i full prakt.

Se bildene fra de imponerende ruinene her...


Biblioteket i all sin prakt
Biblioteket i all sin prakt


Mer fra Tyrkia
tyrkia europa globetrotter

Nye tester på Dinside

Test: Mercedes GLC 350e ladbar hybrid

Lekker og potensielt rimelig.

Testet: SsangYong XLV

Koreanske SsangYong er tilbake etter flere år med modelltørke. Modellen XLV imponerer med mye, men er den bra nok?

Test av håndsåper: Her er de beste og verste såpene

Men det er ingenting i såpene som er ulovlig!

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Debatten er stengt mellom 23 og 07, og stenger automatisk 7 dager etter publisering. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til tips@dinside.no.

RSS RSS FEEDER:     Hele DinSide  |   DinSide Data  |   DinSide Motor  |   DinSide Reise  |   DinSide Økonomi  |   DinSide Jobb  |   DinSide Bolig  |   DinSide Mobil