Recuva - gjenopprett slettede filer

Publisert: Lørdag 20. desember 2008 kl 08:00

Dette programmet kan være redningen når du har gjort en tabbe og slettet noe du ikke skulle ha slettet. Gratis er det også!


Dinside "Oi.", sa jeg. Jeg var 12 år og hadde nettopp skrevet "dir a:" etterfulgt av "del *.*". I neste øyeblikk skrek Andreas: "Mammaaaaaa! Pål har slettet harddisken!"

Et par hundre Word Perfect-dokumenter var borte (faren hans var psykolog, men får jaggu ta litt av skylda for å ha alle dokumentene i rotkatalogen!), og jeg strigråt.

Heldigvis klarte vi å redde det meste - av naboen fikk vi låne en diskett med Nortons undelete-programvare, og klarte vi å gjette første bokstav i filnavnet, var fila tilbake.

I dag blir slettede filer som regel liggende i papirkurven på skrivebordet, og den kan du inspisere for å hente ut eventuelt slettede filer. Men har du allerede tømt den, slettet filer direkte med shift-delete eller slettet noen veldig store filer, er de i utgangspunktet borte. Hvis ikke du har et program som Recuva, da.



I all sin enkelhet er dette programmet alt du trenger for å få tilbake filer du trodde var borte, noe vi vil tro de fleste har hatt behov for en eller annen gang. Du installerer programmet, kjører det og velger hvilken disk som skal sjekkes for slettede filer. Et lite halvminutt senere har programmet funnet massevis av filer som det muligens kan fikse.

For - ikke alle filer kan hentes frem igjen. Dersom det er skrevet på disken i etterkant, og de nyskrevne data overskriver de gamle, får du ikke hentet dem opp igjen. Heldigvis kategoriserer Recuva filene - "excellent" betyr at det ikke er noe problem å hente dem opp, "poor" betyr at deler av fila er overskrevet og at du ikke kan regne med å få tilbake all tapt data og "unrecoverable" betyr at fila er tapt.

Lista med filer kan sorteres ved å klikke på kolonneoverskriftene, og du kan også velge "tree view", som gir deg oversikten sortert i katalogstruktur slik de lå på harddisken før de ble slettet.

Recuva er gratis og lastes ned fra de offisielle hjemmesidene. Det er for øvrig laget av de samme som har laget det populære programmet CCleaner.


gratisprogram backup datasikkerhet programvare systemverktøy

Nye tester på Dinside

Fem DAB-radioer i budsjettklassen

TEST: Vi har testet fem høyaktuelle DAB-radioer til under 800 kroner.

Pølsa med 30 prosent grønnsaker

Pølsa med 30 prosent grønnsaker.

Samsung UE55KS7005, Sony Bravia KD-55XD8505 og LG 55UH850V

Vi har testet tre høyaktuelle TV-modeller i den populære mellomklassen, og kåret en vinner.

Mest kommentert

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Debatten er stengt mellom 23 og 07, og stenger automatisk 7 dager etter publisering. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til [email protected].

RSS RSS FEEDER:     Hele DinSide  |   DinSide Data  |   DinSide Motor  |   DinSide Reise  |   DinSide Økonomi  |   DinSide Jobb  |   DinSide Bolig  |   DinSide Mobil