Brus kan gi deg kreft

Publisert: Torsdag 9. november 2006 kl 07:45

Store mengder sukker øker risikoen for kreft i bukspyttkjertelen, viser en svensk studie. Aller verst er det for dem som drikker mye brus og saft.


Dinside Omkring 80 000 personer deltok i studien ved Karolinska institutet, og ble stilt spørsmål om mat- og drikkevaner.

Resultatene viser at risikoen for økt fare for kreft i bukspyttkjertelen er verst for storkonsumenter av brus og saft. De som drikker slike søte drikker to ganger daglig eller mer, har bortimot dobbelt risiko for denne kreftformen.

Husk at du også spiser mye usynlig sukker.

Og tar du i tillegg sukker i kaffen fem ganger om dagen, økes risikoen med hele 70 prosent.

Uvanlig kreftform
Bukspyttkjertelkreft er nokså uvanlig kreftform. Ifølge Kreftregisteret rammes rundt 600 mennesker i Norge av bukspyttkjertelkreft hver år. Krefttypen er imidlertid en av de farligste ettersom den er vanskelig å behandle og det er høy dødelighet blant de som rammes.

Forskerne mener at risikoen for denne krefttypen øker med høyt sukkerforbruk, for da må bukspyttkjertelen produsere økte mengder med insulin.

Når bukspyttkjertelen produserer for lite insulin, eller ikke klarer å produsere insulin i det hele tatt, får du diabetes, som også øker kreftrisikoen.

Dette er første gang en studie ser på forholdet mellom bukspyttkjertelkreft og høyt inntak av søtsaker. Derfor må flere studier gjennomføres for å bekrefte funnene, skriver Aftonbladet.

Resultatene er publisert i tidsskriftet The American Journal of Clinical Nutrition.

Årsakene til kreft i bukspyttkjertelen er uklare, men forskerne mener at tobakk er en risikofaktor. De som spiser mye fett har også en høyere risiko for å bli rammet, ifølge enkelte studier.

Les også saken: Ønsker skatt på brus og burgere

 

Mozon (som nå heter Dinside Helse), 09.11.2006

 

kreft vekt Jobb og helse

Nye tester på Dinside

Test av håndsåper: Her er de beste og verste såpene

Men det er ingenting i såpene som er ulovlig!

Acer Aspire S13

Acer sparte ikke på kruttet da de lanserte Aspire S13.

Nå får du fjorårsmodellene til sterkt reduserte priser

Enkelte har falt mer enn 50 prosent i pris siden i fjor.

Mest kommentert

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Debatten er stengt mellom 23 og 07, og stenger automatisk 7 dager etter publisering. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til tips@dinside.no.

RSS RSS FEEDER:     Hele DinSide  |   DinSide Data  |   DinSide Motor  |   DinSide Reise  |   DinSide Økonomi  |   DinSide Jobb  |   DinSide Bolig  |   DinSide Mobil