Brus kan gi deg kreft

Store mengder sukker øker risikoen for kreft i bukspyttkjertelen, viser en svensk studie. Aller verst er det for dem som drikker mye brus og saft.

Annonse
Nettkatalogen.no
Telefon- og bedriftskatalog

DinSide Omkring 80 000 personer deltok i studien ved Karolinska institutet, og ble stilt spørsmål om mat- og drikkevaner.

Resultatene viser at risikoen for økt fare for kreft i bukspyttkjertelen er verst for storkonsumenter av brus og saft. De som drikker slike søte drikker to ganger daglig eller mer, har bortimot dobbelt risiko for denne kreftformen.

Husk at du også spiser mye usynlig sukker.

Og tar du i tillegg sukker i kaffen fem ganger om dagen, økes risikoen med hele 70 prosent.

Uvanlig kreftform
Bukspyttkjertelkreft er nokså uvanlig kreftform. Ifølge Kreftregisteret rammes rundt 600 mennesker i Norge av bukspyttkjertelkreft hver år. Krefttypen er imidlertid en av de farligste ettersom den er vanskelig å behandle og det er høy dødelighet blant de som rammes.

Forskerne mener at risikoen for denne krefttypen øker med høyt sukkerforbruk, for da må bukspyttkjertelen produsere økte mengder med insulin.

Når bukspyttkjertelen produserer for lite insulin, eller ikke klarer å produsere insulin i det hele tatt, får du diabetes, som også øker kreftrisikoen.

Dette er første gang en studie ser på forholdet mellom bukspyttkjertelkreft og høyt inntak av søtsaker. Derfor må flere studier gjennomføres for å bekrefte funnene, skriver Aftonbladet.

Resultatene er publisert i tidsskriftet The American Journal of Clinical Nutrition.

Årsakene til kreft i bukspyttkjertelen er uklare, men forskerne mener at tobakk er en risikofaktor. De som spiser mye fett har også en høyere risiko for å bli rammet, ifølge enkelte studier.

Les også saken: Ønsker skatt på brus og burgere

 

Mozon (som nå heter DinSide Helse), 09.11.2006

 
Les mer om:

Diskutér dette temaet

Velkommen til diskusjon på DinSide. Meld gjerne fra hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Vi forventer en saklig tone, og at debattantene holder seg til temaet. Det er ingen selvfølge å få publisert innlegg her, og DinSide forbeholder seg retten til å slette/moderere innlegg uavhengig av innhold. Har du kommentarer til måten redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende, må du gjerne ta kontakt på tips@dinside.no. Mellom 23 og 07 vil debatten være stengt, og den stenger automatisk 14 dager etter publiseringsdato.

Vær obs på at vi vil fjerne innlegg som inneholder:

 • Trakassering og utskjelling av meddebattanter, enkeltpersoner eller grupper
 • Rasistiske utsagn, bannskap, trusler eller generelt hatske meldinger

Mer om vilkårene her

Mest populære nå:

Se alle bilder

Nico Widerberg

Samstemt
Samstemt
 • Galleripris:
  4 700,-

Tone Flesche

Kattevask
Kattevask
 • Galleripris:
  2 200,-

Pushwagner

Sitting down
Sitting down
 • Galleripris:
  12 000,-