Slik oppdager du hudkreft

Livsfarlig føflekk-kreft rammer stadig flere nordmenn. Men rask behandling kan redde livet ditt. Slik oppdager du de farlige føflekkene:


Dinside Malignt melanom er navnet den farligste formen for kreft iføflekkene som rammer opptil 1000 nordmenn hvert år. Omtrent 200 dør av sykdommen, men muligheten for å bli helt frisk er mye større dersom du oppdager kreften tidlig.

- Særlig når det gjelder malignt melanom, er det viktig å komme seg raskt til lege for en undersøkelse. Denne kreftformen har stor risiko for spredning, og med rask behandling er det mye bedre muligheter for å bli helt frisk, forteller informasjonsrådgiver Hege Fantoft Andreassen ved Kreftforeningen.

Sjekk deg selv
Føflekkreft er ikke alltid så lett å kjenne igjen, men kan påvises ut ifra utseendet. Her er de mest typiske tegn på kreft i føflekkene:

- Føflekker med ujenvnheter og endringer i form eller farge
- Uklar avgrensning av føflekken
- Ujevne farger i brunt og sort
- Føflekker som lett blør, klør eller gjør vondt

I tillegg bør du være spesielt oppmerksom på alle føflekker som har en størrelse over 5 millimeter. For deg som er i risikosonen for føflekk-kreft, anbefales det å sjekke føflekkene hos lege minst en gang i året.

Vil du vite mer om hudkreft? Les Kreftforeningens brosjyre her:

Lys hud mest utsatt
Overdreven soling er den viktigste årsaken til at det utvikler seg kreft i føflekkene. Mange undersøkelser tyder på at risikoen øker spesielt dersom du blir ofte solbrent i barndommen og ungdomsårene. Lyse hudtyper er mest utsatt for solbrenthet, som igjen øker risikoen for føflekk-kreft.

Mange føflekker gjør deg også mer utsatt for malignt melanom, men dersom du bruker god solvett kan du redusere risikoen betydelig. Mye tyder nemlig på at uregelmessig og sterk soling er langt farligere enn jevnlig og forsiktig eksponering for solen.

Er du sol-sunn? Vi avslører myter og fakta om solvett.

- Dersom du bruker solvett, er det ingen grunn til å holde seg i skyggen hele sommeren. Solen er tvert i mot sunt for oss - i moderate mengder. Så dersom du soler deg jevnt og fornuftig, er det bare flott å få litt solstråler på huden.

- Men vi kan ikke understreke nok at spesielt barn og unge må beskyttes mot å bli solbrent. I denne alderen kan man legge grunnlaget for alvorlige skader i huden som senere utvikler seg til kreft, sier Andreassen.

Les også: Slik beskytter du deg mot føflekk-kreft:

 
Først opprettet 10.08.2006
Redigert 06.04.2007


 

hud Jobb og helse

Nye tester på Dinside

Fem DAB-radioer i budsjettklassen

TEST: Vi har testet fem høyaktuelle DAB-radioer til under 800 kroner.

Pølsa med 30 prosent grønnsaker

Pølsa med 30 prosent grønnsaker.

Samsung UE55KS7005, Sony Bravia KD-55XD8505 og LG 55UH850V

Vi har testet tre høyaktuelle TV-modeller i den populære mellomklassen, og kåret en vinner.

Mest kommentert

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Debatten er stengt mellom 23 og 07, og stenger automatisk 7 dager etter publisering. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til [email protected].

RSS RSS FEEDER:     Hele DinSide  |   DinSide Data  |   DinSide Motor  |   DinSide Reise  |   DinSide Økonomi  |   DinSide Jobb  |   DinSide Bolig  |   DinSide Mobil