Global slankeplan

Publisert: Tirsdag 25. mai 2004 kl 19:53

Verdens Helseorganisasjon har nå laget en plan for å redusere overvekt og fedme over hele verden.


Dinside Problemene med overvekt og fedme blir av mange eksperter betegnet som en epidemi som tar stadig flere liv. Dårlig kosthold og lite bevegelse fører til at stadig flere mennesker dør av sykdommer som diabetes og kreft.

Omfattende plan
Verdens Helseorganisasjon (WHO) har i mange år arbeidet med dette problemet. Men organisasjonen er avhengig av at politikerne i hvert enkelt land frivillig følger opp deres anbefalinger.

Den nye slankeplanen som ble signert i helgen inneholder er en komplett strategi for en slankere befolkning. Anbefalingene handler blant annet om å redusere sukker, fett og salt i kostholdet, kontrollere markedsføring av mat mot barn og mer omfattende merking av matvarer.

Planen anbefaler også å gjøre det lettere å leve sunt på skole og jobb. Flere sykkelstier, trygge gangveier og subsidiering av frukt og grønnsaker i skolen er blant forslagene fra WHO.

Et kraftig verktøy
- Dette er en milepæl i global offentlig helse og utstyrer våre medlemsland med et kraftig verktøy som vil hjelpe dem med å utvikle effektive strategier for disse problemene, skriver generalsekretær Lee Jong-wook i WHO i en pressemelding.

- Kosekvensene av dødsfall og sykdom på grunn av livsstilssykdommer er nå størst i utviklingslandene. De som rammes av disse problemene er også yngre enn i den vestlige verden, skriver WHO.

På lag med industrien
Mektige interessegrupper innen matvareindustrien er ikke alltid like begeistret for anbefalingene fra WHO. Tidligere forslag om å redusere sukkerinnholdet i kostholdet har blant annet blitt kraftig motarbeidet av organisasjoner som amerikanske Sugar Association.

På den annen side lever mange matvareprodusenter i frykt for et ruinerende søksmål fra forbrukere som er blitt syke av for mye fett, salt eller sukker. Denne frykten kan tvinge produsentene til å bli mer lydhøre for kravene fra WHO.

Mozon 25.05.2004

vekt Jobb og helse

Nye tester på Dinside

Fem DAB-radioer i budsjettklassen

TEST: Vi har testet fem høyaktuelle DAB-radioer til under 800 kroner.

Pølsa med 30 prosent grønnsaker

Pølsa med 30 prosent grønnsaker.

Samsung UE55KS7005, Sony Bravia KD-55XD8505 og LG 55UH850V

Vi har testet tre høyaktuelle TV-modeller i den populære mellomklassen, og kåret en vinner.

Mest kommentert

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Debatten er stengt mellom 23 og 07, og stenger automatisk 7 dager etter publisering. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til [email protected].

RSS RSS FEEDER:     Hele DinSide  |   DinSide Data  |   DinSide Motor  |   DinSide Reise  |   DinSide Økonomi  |   DinSide Jobb  |   DinSide Bolig  |   DinSide Mobil