Tips mot munnsår

Jeg er en jente på 26 år som sliter med munnsår. Er det noe jeg kan gjøre for å unngå flere utbrudd? Lege Bernt Rognlien svarer:

Annonse
Nettkatalogen.no
Telefon- og bedriftskatalog

DinSide Hei Bernt!

Jeg er en jente på 26 år som fremdeles får munnsår som kommer som små vabler på leppene 6-8 ganger i året. Er det noe jeg kan gjøre for å unngå å få dette så ofte, jeg er lei av å gå rundt med en hoven og vond leppe opptil 10 dager i strekk.

Hilsen Hilde

Hei Hilde!

Hyppige herpessår rundt og i munnen forebygges best ved at du styrker immunapparatet ditt. Ta bedre vare på deg selv, stress mindre, spis sunt og regelmessig., få nok søvn og hvile, ikke utsett deg for store fysiske påkjenninger du ikke er i form til tåle. Ta sårene som et signal om at du bør endre livsførsel. I tillegg kan du bruke solhattekstrakt som immunstimulerende i kombinasjon med C-vitamin, andre antioksidanter og omega-3-tran.

Oppstår sårene ved soling, kan du forebygge ved å bruke sunblock eller høy solfaktor på leppene, gjerne sinkpasta som fås på apotek. Er det kaldt ute er det viktig å beskytte seg både mot sol og vind.

Kjenner du at såret er i ferd med å komme kan du smøre på lavendeloje/ lavendel essens, den får du på apotek eller helsekost. Tea tree olje har lignende virkning og fås på apotek. Mange har også nytte av å smøre på solhattekstrakt lokalt eller sinksalve med en gang utbruddet kommer. Felles for alle disse naturpreparatene er at de må smøres på lokalt flere ganger de første dagene, til å begynne med gjerne hver time, for å hindre eller begrense utbrudd.

Legen din kan skrive ut resept på Zovirax som skal smøres på 4-5 ganger daglig de første 3-5 dagene. Zovirax er en virushemmende krem som vil forkorte utbruddet eller stoppe det.

Husk at munnsår smitter ved kyssing og munnsex. Herpesvirus kan overleve i en gammel tannbørste i dagevis.

Med Hilsen fra

Bernt Rognlien
Les mer om:

Diskutér dette temaet

Velkommen til diskusjon på DinSide. Meld gjerne fra hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Vi forventer en saklig tone, og at debattantene holder seg til temaet. Det er ingen selvfølge å få publisert innlegg her, og DinSide forbeholder seg retten til å slette/moderere innlegg uavhengig av innhold. Har du kommentarer til måten redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende, må du gjerne ta kontakt på tips@dinside.no. Mellom 23 og 07 vil debatten være stengt, og den stenger automatisk 14 dager etter publiseringsdato.

Vær obs på at vi vil fjerne innlegg som inneholder:

 • Trakassering og utskjelling av meddebattanter, enkeltpersoner eller grupper
 • Rasistiske utsagn, bannskap, trusler eller generelt hatske meldinger

Mer om vilkårene her

Mest populære nå:

Se alle bilder

Damien Hirst

For the Love of God
For the Love of God
 • Galleripris:
  45 000,-

Kjell Nupen

Sentimental reise
Sentimental reise
 • Galleripris:
  9 000,-

Pushwagner

Sitting down
Sitting down
 • Galleripris:
  12 000,-