En chili for magen

Visste du at chili - eller "hot pepper" som den også kalles, er bra for fordøyelsen, og kan gjøre at bakteriene i maten blir mindre farlige for oss? Den sterke chilien kan også hjelpe mot hoste og forkjølelse.

Annonse
Nettkatalogen.no
Telefon- og bedriftskatalog

DinSide En chili for magen

Visste du at chili - eller ”hot pepper” som den også kalles, er bra for fordøyelsen, og kan gjøre at bakteriene i maten blir mindre farlige for oss? Den sterke chilien kan også hjelpe mot hoste og forkjølelse.

Av doktor Bernt Rognlien

Chili eller ”hot pepper” stammer fra India, den tilhører samme familie som paprika, auberginer og tomat. Den fortjener egentlig ikke sitt dårlige rykte om at den gjør all mat brennende sterk. Chili finnes i alle styrkegrader og smaken trenger ikke bli dominerende. Brukt forsiktig, for å sette en liten spiss på maten, trenger ikke chili dominere en matrett. Spiser man chilli ofte, liker man dessuten gjerne maten sterkere etterhvert.

200 typer!

Det finnes over 200 forskjellige typer chili med varierende form , farge, størrelse og smak. Som kart er alle grønne. De fleste skifter farge ved modning til rød, gul, oransje, hvit eller mørk lilla. De røde og grønne, og Chili som er lang med spiss ende, er de som er mest kjent og brukt hos oss. De er middels sterke.

En annen chili er habanero, som er små, med buklete form og mange forskjellige farger. Det er den sterkeste av alle chilityper. Jalapeno kjennetegnes med at den er rund i enden. Den er grønn, og ikke så sterk som vanlig chili.

Piri Piri er en type svært små chili, som er tynne og spisse, og rød eller grønn i fargen. De klassifiseres som sterke eller svært sterke. På en enkel måte inndeles de i en ”het skala” fra 0 til 10.

Paprika = 0,
Poblanao = 3
Jalapeno = 5,5
Serrana = 7,
”Vanlig” chili (lang og tynn) = 5-8
Habanero = 10

Fersk - og tørket

Chili skal være fast, ha et blankt og pent utseende med sterk farge. Den holder seg best ved 8 til 12 grader. Den tørker fort inn, og kan da henges opp og brukes som tørket. Chili inneholder rikelig med betakaroten og andre karotener. Den inneholder også godt med C-vitamin, B-vitaminer og mineraler.

Chili brukes mest i indisk, meksikansk, kreolsk og spansk kjøkken. Det brukes i salsa, relisher, som krydder i grønnsaksretter, supper, taco, chilismør, marinader, iskrem, kaker, brød, stort sett det meste.

Chili brukes både som grønnsak, krydder og smaksforsterker. Chili kan brukes i stedet for pepper. Begynn med små mengder, da de fleste er sterke. Hvis du ikke vill at chili skal være sterk deler du den i to på langs og skjærer ut hinnen og frøene, da det er de som inneholder mest av de sterke stoffene.

Det er lurt og bruke engangshansker når du jobber med chili, for det er nesten umulig og vaske vekk de streke brennende stoffene fra hendene. Har du tatt på frøene med hendene, må de ikke komme i kontakt med øynene eller tynne hudområder for det vil svi voldsomt. Det finnes også mange forskjellige røkte og tørkede chili.

Bra for fordøyelsen

Chili har mange virkninger i kroppen, det stimulerer fordøyelsen kraftig ved å øke produksjonen av magesyre. Rikelig med magesyre vil drepe de fleste bakteriene i maten og gi en effektiv fordøyelse.

Chili letter fordøyelsen av proteinrik og tungt fordøyelig mat og gjør at bakerier i mat i varme strøk blir mindre farlige for oss. Stoffet som har den varmende stimulerende effekten er capsaicin og det finnes mest av det i frøene.

Når man spiser chili svetter man , får tårer i øynene og nesen renner. Den varmende stimulerende virkningen av chili øker slim produksjonen og løser opp tetthet i luftveiene. Det er igjen capsaicin som gir denne virkningen og det hjelper mot hoste og forkjølelse. Sterk krydret mat virker slimløsende. 2 teskjeer frisk jalapeno - chili daglig er nok til å gi god effekt på luftveiene.

Øker forbrenningen

Chili øker tempo på kaloriforbrenningen etter inntak av mat med chili. Et forsøk med frivillige viste at 3 gram chilisaus til et måltid økt eforbrenningen med 25% i noen timer etter måltidet.

Chili kan også dempe smerte, hvorfor vet vi ikke enda. Det stimulerer også blodsirkulasjonen og motvirker dannelsen av blodpropp.

Overdreven bruk av chili kan øke risikoen for magesår og går dette over lang tid kan også risikoen for magekreft øke fordi det blir kronisk irritasjon i mageslimhinnene. Ikke berør øyne, sår eller slimhinner etter at du har tatt i chili.

Mozon (som nå heter DinSide Helse), 19.09.02.
Les mer om:

Diskutér dette temaet

Velkommen til diskusjon på DinSide. Meld gjerne fra hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Vi forventer en saklig tone, og at debattantene holder seg til temaet. Det er ingen selvfølge å få publisert innlegg her, og DinSide forbeholder seg retten til å slette/moderere innlegg uavhengig av innhold. Har du kommentarer til måten redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende, må du gjerne ta kontakt på tips@dinside.no. Mellom 23 og 07 vil debatten være stengt, og den stenger automatisk 14 dager etter publiseringsdato.

Vær obs på at vi vil fjerne innlegg som inneholder:

  • Trakassering og utskjelling av meddebattanter, enkeltpersoner eller grupper
  • Rasistiske utsagn, bannskap, trusler eller generelt hatske meldinger

Mer om vilkårene her

Mest populære nå:

Se alle bilder

Nico Widerberg

Familie
Familie
  • Galleripris:
    6 500,-

Runi Langum

Lilje
Lilje
  • Galleripris:
    3 600,-