Verktøy
 
Sløse-kalkulator
Tør du sjekke?

Kan du bo på hytten?

Liker du hytten din så godt at du gjerne vil bo der hele året? Sjekk om det er mulig.

Annonse
Nettkatalogen.no
Telefon- og bedriftskatalog

DinSide
Kan du bo på hytten?
Fra hytte til helårsresidens

Billig på hytten?

Å kjøpe en hytte, er ofte et billigere alternativ enn en vanlig bolig. Har du for eksempel, allerede en hytte du liker svært godt, er det kanskje en fantastisk mulighet til å spare penger? For hvorfor eie to boliger - når du ikke klarer å utnytte begge maksimalt...

Er det lov å bo i hytten hele året? Foto: Katrine Hvitved-Jacobsen.
Er det lov å bo i hytten hele året? Foto: Katrine Hvitved-Jacobsen.
Noen land, for eksempel Danmark, har helt konkrete regler for hvor mye man i realiteten har lov å bo på hytten - og regler for når man kan bo der hele tiden. For eksempel kan man bare oppholde seg 13 uker i året på hytten - med mindre man er pensjonist og har eid den i åtte år. Da er det lov å bo der hele året.

Like konkret er det ikke i Norge. Det er imidlertid ikke bare negativt - for mulighetene er kanskje også større?

TRYKK HER FOR Å SE REGLENE I EN REKKE KOMMUNER I NORGE.

Skroll ned for å lese om reglene i Oslo.

Ser gjennom fingrene

- Dette med om man kan benytte hytten som helårsbolig, reguleres av de enkelte reguleringsplanene i kommunene. Og reglene kan dermed være forskjellige fra kommune til kommune, forklarer advokat Anders Leisner i Huseiernes Landsforbund, og legger til:

Er drømmen å bo i en liten, rødmalt stue? Eller er det rett og slett det finansene tilsier?
Er drømmen å bo i en liten, rødmalt stue? Eller er det rett og slett det finansene tilsier?
- Utgangspunktet er at en bolig som ligger i et område som er regulert for en spesiell type bolig eller næring, kun må benyttes til det helt konkrete formålet. Likevel er det veldig forskjellig praksis fra kommune til kommune. Noen steder ser man helt bevisst gjennom fingrene med disse reglene, og lar altså folk benytte hytten hele året, avslutter han.

Hybel som helårsbolig

Uansett om du allerede eier en hytte, eller vurderer å kjøpe en hytte, og ønsker å bo der på full tid, må du altså sjekke kommunens reguleringsplaner, og eventuelt søke om dispensasjon.

Men husk også at det ofte vil være mulig å eie en liten billig hybel som helårsbolig, og likevel benytte hytten i lange perioder.

I tillegg kan det være lurt å huske på at muligheten for å få endret en hytte til helårsbolig, vil være en del større i kommuner som ligger litt utenfor de mest urbane strøkene. Norges største bykommuner har helt klart en strengere praksis, enn man vil finne andre steder.

Hytte i Oslo

Sjansen er liten for at du får bosette deg på hytten din i Oslo.
Sjansen er liten for at du får bosette deg på hytten din i Oslo.
Hvordan er så mulighetene til å flytte på hytten i den kommunen i landet med høyest kvadratmeterpriser?

- Det finnes ingen generelle regler, men disse [unntakene, dvs spsesifikke regler,] er knyttet til spesielle områder. For eksempel har vi en rekke saker kjørende i forhold til hyttene i Maridalen. Mange har utvidet disse hyttene, og benytter dem som helårsbolig, men det er altså ikke lov. Grunnen er at vann- og avløpsforholdene ikke er gode nok, for disse hyttene har vanligvis utedo, og det er ikke bra i forhold til at Maridalsvannet er drikkevann, sier Dagny Gãrtner Hovig, informasjonssjef i Oslo Kommune.

Men kan man forestille seg at det vil være mulig å få godkjent en hytte til helårsbolig et annet sted i kommunen?

- Ja, det er mulig å søke om dispensasjon, men vi vil stille veldig strenge krav knyttet til vannforsyning og vannavledning, sier Hovig.

Kan du bo på hytten?
Fra hytte til helårsresidens
Hun forteller blant annet at en slik dispensasjon eksempelvis ikke kan gis på øyene i Oslofjorden og i kolonihagehusene i kommunen.

Men hvis det ikke finnes helt konkrete regler for hvor mye man har lov til å benytte en hytte, er det da noen øvre grense?

- Det er ikke lov å bruke hytten som helårsbolig, altså å bo der fast. Men det er lov å være mye der, sier Dagny Gãrtner Hovig, uten å spesifisere det ytterligere.

Hva mener du om reglene knyttet til å bruke hytten som helårsbolig. Er de for myke eller for strenge? Bor du eventuelt selv mye på hytten din? Del dine erfaringer, og si din mening i diskusjonsgruppen nedenfor.
Les mer om:

Diskutér dette temaet

Velkommen til diskusjon på DinSide. Meld gjerne fra hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Vi forventer en saklig tone, og at debattantene holder seg til temaet. Det er ingen selvfølge å få publisert innlegg her, og DinSide forbeholder seg retten til å slette/moderere innlegg uavhengig av innhold. Har du kommentarer til måten redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende, må du gjerne ta kontakt på tips@dinside.no. Mellom 23 og 07 vil debatten være stengt, og den stenger automatisk 14 dager etter publiseringsdato.

Vær obs på at vi vil fjerne innlegg som inneholder:

  • Trakassering og utskjelling av meddebattanter, enkeltpersoner eller grupper
  • Rasistiske utsagn, bannskap, trusler eller generelt hatske meldinger

Mer om vilkårene her

Mest populære nå:

Se alle bilder

Damien Hirst

For the Love of God
For the Love of God
  • Galleripris:
    45 000,-

Runi Langum

Lilje
Lilje
  • Galleripris:
    3 600,-