(Foto: Elisabeth Dalseg)

(Foto: Elisabeth Dalseg)

Kan du bo på hytten?

Publisert: Lørdag 19. august 2006 kl 03:30

Liker du hytten din så godt at du gjerne vil bo der hele året? Sjekk om det er mulig.


Dinside
Kan du bo på hytten?
Fra hytte til helårsresidens

Billig på hytten?

Å kjøpe en hytte, er ofte et billigere alternativ enn en vanlig bolig. Har du for eksempel, allerede en hytte du liker svært godt, er det kanskje en fantastisk mulighet til å spare penger? For hvorfor eie to boliger - når du ikke klarer å utnytte begge maksimalt...

Er det lov å bo i hytten hele året? Foto: Katrine Hvitved-Jacobsen.
Noen land, for eksempel Danmark, har helt konkrete regler for hvor mye man i realiteten har lov å bo på hytten - og regler for når man kan bo der hele tiden. For eksempel kan man bare oppholde seg 13 uker i året på hytten - med mindre man er pensjonist og har eid den i åtte år. Da er det lov å bo der hele året.

Like konkret er det ikke i Norge. Det er imidlertid ikke bare negativt - for mulighetene er kanskje også større?

TRYKK HER FOR Å SE REGLENE I EN REKKE KOMMUNER I NORGE.

Skroll ned for å lese om reglene i Oslo.

Ser gjennom fingrene

- Dette med om man kan benytte hytten som helårsbolig, reguleres av de enkelte reguleringsplanene i kommunene. Og reglene kan dermed være forskjellige fra kommune til kommune, forklarer advokat Anders Leisner i Huseiernes Landsforbund, og legger til:

Er drømmen å bo i en liten, rødmalt stue? Eller er det rett og slett det finansene tilsier?
- Utgangspunktet er at en bolig som ligger i et område som er regulert for en spesiell type bolig eller næring, kun må benyttes til det helt konkrete formålet. Likevel er det veldig forskjellig praksis fra kommune til kommune. Noen steder ser man helt bevisst gjennom fingrene med disse reglene, og lar altså folk benytte hytten hele året, avslutter han.

Hybel som helårsbolig

Uansett om du allerede eier en hytte, eller vurderer å kjøpe en hytte, og ønsker å bo der på full tid, må du altså sjekke kommunens reguleringsplaner, og eventuelt søke om dispensasjon.

Men husk også at det ofte vil være mulig å eie en liten billig hybel som helårsbolig, og likevel benytte hytten i lange perioder.

I tillegg kan det være lurt å huske på at muligheten for å få endret en hytte til helårsbolig, vil være en del større i kommuner som ligger litt utenfor de mest urbane strøkene. Norges største bykommuner har helt klart en strengere praksis, enn man vil finne andre steder.

Hytte i Oslo

Sjansen er liten for at du får bosette deg på hytten din i Oslo.
Hvordan er så mulighetene til å flytte på hytten i den kommunen i landet med høyest kvadratmeterpriser?

- Det finnes ingen generelle regler, men disse [unntakene, dvs spsesifikke regler,] er knyttet til spesielle områder. For eksempel har vi en rekke saker kjørende i forhold til hyttene i Maridalen. Mange har utvidet disse hyttene, og benytter dem som helårsbolig, men det er altså ikke lov. Grunnen er at vann- og avløpsforholdene ikke er gode nok, for disse hyttene har vanligvis utedo, og det er ikke bra i forhold til at Maridalsvannet er drikkevann, sier Dagny Gãrtner Hovig, informasjonssjef i Oslo Kommune.

Men kan man forestille seg at det vil være mulig å få godkjent en hytte til helårsbolig et annet sted i kommunen?

- Ja, det er mulig å søke om dispensasjon, men vi vil stille veldig strenge krav knyttet til vannforsyning og vannavledning, sier Hovig.

Kan du bo på hytten?
Fra hytte til helårsresidens
Hun forteller blant annet at en slik dispensasjon eksempelvis ikke kan gis på øyene i Oslofjorden og i kolonihagehusene i kommunen.

Men hvis det ikke finnes helt konkrete regler for hvor mye man har lov til å benytte en hytte, er det da noen øvre grense?

- Det er ikke lov å bruke hytten som helårsbolig, altså å bo der fast. Men det er lov å være mye der, sier Dagny Gãrtner Hovig, uten å spesifisere det ytterligere.

Hva mener du om reglene knyttet til å bruke hytten som helårsbolig. Er de for myke eller for strenge? Bor du eventuelt selv mye på hytten din? Del dine erfaringer, og si din mening i diskusjonsgruppen nedenfor.

hytte

Nye tester på Dinside

Fem DAB-radioer i budsjettklassen

TEST: Vi har testet fem høyaktuelle DAB-radioer til under 800 kroner.

Pølsa med 30 prosent grønnsaker

Pølsa med 30 prosent grønnsaker.

Samsung UE55KS7005, Sony Bravia KD-55XD8505 og LG 55UH850V

Vi har testet tre høyaktuelle TV-modeller i den populære mellomklassen, og kåret en vinner.

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Debatten er stengt mellom 23 og 07, og stenger automatisk 7 dager etter publisering. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til [email protected].

RSS RSS FEEDER:     Hele DinSide  |   DinSide Data  |   DinSide Motor  |   DinSide Reise  |   DinSide Økonomi  |   DinSide Jobb  |   DinSide Bolig  |   DinSide Mobil