Øyhopping for en femtilapp

Middelalder, strender, fugleliv og en vakker flora – Oslofjordens vakreste øyer er dine for en femtilapp. Finn frem badebuksa og sjekk ut øyparadiset bare noen minutter unna Karl Johan.

Annonse
Nettkatalogen.no
Telefon- og bedriftskatalog

BADEFRYD: En trenger ikke å reise til sydligere breddegrader for å finne øyperler med strender og godt badevann. En raus porsjon idylliske øyer finner du noen minutter fra Oslo sentralbanestasjon.
BADEFRYD: En trenger ikke å reise til sydligere breddegrader for å finne øyperler med strender og godt badevann. En raus porsjon idylliske øyer finner du noen minutter fra Oslo sentralbanestasjon.
Oslofjordens mange perler kan nås med Sporveiens egne rutebåter som går fra Vippetangen, noen hundre meter fra Oslo S. Fra Jernbanetorget tar du bussrute 60 i retning Vippetangen. I sommerhalvåret går fergene regelmessig hele dagen, men fra slutten av august legger Sporveien om til høstruter. Med et såkalt Dagskort til 50 kroner kan du kjøre båt og buss til alle øyene i denne oversikten. Ruteopplysningene finner du på Trafikanten

Friluftsetaten i Oslo Kommune har laget oversikt over Vannkvalitet og badetemperaturer i Oslofjorden.

Hovedøya


- Derfor ber og råder jeg enhver pike, fjern og nær, gå aldri en deilig sommernat i land på Hovedøen.

Den som har besøkt Hovedøya vet at det er en smule sannhet i den gamle visa fra Hovedøya. Den fredede floraen, ruinene etter cisterciensermunkenes kloster som ble grunnlagt i 1147 og de gode bademulighetene, gjør Hovedøya til et utmerket sted for å utvise romantiske følelser. Og Oslo-folket vet å utnytte sommerdagene her. Her finnes klipper, svaberg og cirka 400 meter strandlinje. Hovedøya har også huset militære anlegg i sin historie og kanonene er populære programpunkter for Hovedøyas gjester. Vær oppmerksom på at øya er fredet og at det ikke er tillatt å plukke blomster eller forstyrre dyrelivet.

Det er også mulighet for en liten matbit. Hovedøya Klosterkro holder åpent så lenge det er folk på øya...

(Hovedøya Klosterkro, Hovedøya 0150, Oslo tlf.: 22 68 99 32)

Ferge 93 tar deg til Hovedøya.

Gressholmen


Kaniner over alt – det er Gressholmen det. De hopper, spretter, leker, sloss og piper. Det antas at de første kaninene ble satt ut på øya på 1970-tallet. Fortsatt er det folk som slipper kaninene sine løs her, til tross for at de har få sjanser til overleve. Villkaniner kan få tre til fem kull à fem til seks unger hvert år. Imidlertid tar den store kaninkolonien for seg av vegetasjonen og myndighetene har derfor desimert bestanden.

Gressholmen og Rambergøya Naturreservat er det i følge Fylkesmannen i Oslo og Akershus observert rundt 160 fuglearter. Jordsmonnet i naturreservatet er kalkrikt, og følgelig finner du en usedvanlig sammensatt flora. På sørspissen av øya holder nudistene til. Gressholmen Kro Sommerrestaurant holder åpent fra 1. mai til 31. mai. Her får du servert smørbrød og enkle måltider.

Ferge 92 fra Vippetangen tar deg til Gressholmen.

Langøyene


De beste strendene i indre Oslofjord finner du på Langøyene – her det langgrunt og barnevennlig. Langøyene er egentlig bare en øy og mange lurer derfor på hvorfor øya betegnes som øyene. Opprinnelig var Langøyene to øyer, men i 1902 ble sundet mellom øyene tettet igjen med to skipsvrak, for så bli brukt som søppelfylling. Dermed ble øyene føyd sammen til en.

På Langøyene er fasilitetene mange: Her finnes kafé, kiosk, volleyball- og fotballbane, leker for barna og egen nudiststrand på sørøstsiden.

Langøyene er den eneste øya hvor det er tillatt å campe

Ferge 94 fra Vippetangen tar deg til Langøyene

Nakholmen


Nakholmen er en av de tre øyene i indre Oslofjord med hyttekolonier. 183 sommerhytter har panoramautsikt over fjorden. Drømmer du om mer enn et enkelt sommerbesøk på fredlige Nakholmen skal du vite at en hytte med 45 kvadratmeter og utedo ble solgt for 1,9 millioner kroner her i fjor.
Her finnes også en tømmervilla fra 1965.

Ta rute 92 eller 93 fra Vippetangen

Lindøya


300 små hytter finner du på idylliske Lindøya. Mellom skog og svaberg ligger de: Grønne, gule, røde og hvite. Sommerlige med velstelte hager og flaggstenger. Her er det skrint med bonderomantiske søyler og elektronisk styrte garasjeporter. Fint å gå på tur.

Ta ferge 93 fra Vippetangen

Bleikøya


Det har vært hyttebebyggelse på Bleikøya siden 1926. I 1916 søkte Karl XIIs soldater ly bak øya for kanonaden fra Akershus festning.

Ta rute 92 eller 93 fra Vippetangen

Ulvøya


Også på Ulvøya med sine flotte villaer med vidstrakt utsyn over fjorden, finnes det svaberg og strender. Disse er lite besøkt – i hvert fall sammenlignet med de populære badeplassene som Hvervenbukta og Huk. I Måkeveien finnes det en trapp ned til en strand og svaberg hvor det er deilig å bade. Her finnes det også et utmerket stupebrett.

Ta buss 85 fra Oslo sentrum. Med Sporveiens dagskort kan du benytte deg av så vel båter som busser.

Malmøya

Malmøya er kanskje ikke blant de mest kjente av øyene i indre Oslofjord. For den badeglade betyr dette desto mer moro. Det beste badestedet ligger på sydspissen. Her er det for det meste lokalbefolkningen som plasker og spruter på varme dager. Her finnes verken kiosker eller toaletter.

Det går heller ingen båt ut hit, men buss 85 tar deg til Kirkebakken ved Ormøya. Fra Ormøya er det broforbindelse over til Malmøya.

 • Øyhopping på Helgelandskysten - klikk her.

 • Fra øy til øy på nordvestlandet - mer om dette her.
 • Les mer om:

  Diskutér dette temaet

  Velkommen til diskusjon på DinSide. Meld gjerne fra hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Vi forventer en saklig tone, og at debattantene holder seg til temaet. Det er ingen selvfølge å få publisert innlegg her, og DinSide forbeholder seg retten til å slette/moderere innlegg uavhengig av innhold. Har du kommentarer til måten redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende, må du gjerne ta kontakt på tips@dinside.no. Mellom 23 og 07 vil debatten være stengt, og den stenger automatisk 14 dager etter publiseringsdato.

  Vær obs på at vi vil fjerne innlegg som inneholder:

  • Trakassering og utskjelling av meddebattanter, enkeltpersoner eller grupper
  • Rasistiske utsagn, bannskap, trusler eller generelt hatske meldinger

  Mer om vilkårene her

  Mest populære nå:

  Se alle bilder

  Eva Langaas

  Gult lys
  Gult lys
  • Galleripris:
   5 500,-

  Tone Flesche

  Kattevask
  Kattevask
  • Galleripris:
   2 200,-

  Odd Nerdrum

  Ettårsdagen
  Ettårsdagen
  • Galleripris:
   20 000,-