Verdens lengste tunnel, i Norge?

Publisert: Tirsdag 28. november 2000 kl 07:30

Du trenger ikke dra langt – verdens lengste veitunnel finner du her hjemme.


Dinside
Verdens lengste tunnel, i Norge?
Hvor ligger tunnelen?
Verdens lengste veitunnel ble åpnet av Kong Harald den 27. november. Tunnelen er nesten 2,5 mil lang. Det betyr at den slår den tidligere rekordholderen, St. Gotthard i Sveits, med 7,6 kilometer.

Helårsforbindelse øst-vest


Tunnelen går over E 16 mellom Aurland og Lærdal i Sogn og Fjordane. Kongens åpning markerer avslutningen i arbeidet med helårs, fergefri vei mellom Bergen og Oslo. Nå kan du altså ta bilen mellom de to største byene i landet uansett når på året det måtte være, og ikke bekymre deg for snøstengte veier, eller fulle ferger. Selve tunnelturen tar omkring 20 minutter.

Frisk luft


Milevis med tunnel under 1.500 meter med fjell, er ikke noe for deg som sliter med klaustrofobi. Heldigvis er tunnelen planlagt med det for øyet at mange sliter med å forsere slike veistykker. Underveis dekoreres veggene av farget lys – blått som simulerer dagslys, og gul-hvitt som simulerer soloppgang. Monotonien brytes av tre store fjellhaller, som er sprengt ut med jevne mellomrom. Som den første i verden er tunnelen utstyrt med et renseanlegg, som fjerner både støv og nitrogendioksid.

Ganske fancy med andre ord – og i tillegg slipper du bompenger. Men selvsagt må dette dekkes inn over skatteseddelen. Prisen på vidunderet er godt over en milliard kroner! Tilsvarende ca. 40.000 kroner per meter tunnel.

Halvparten av Kanaltunnelen


Lærdalstunnelen er verdens lengste veitunnel. Men langt fra verdens lengste tunnel. For eksempel er tunnelen under kanalen mellom England og Frankrike mer enn 50 kilometer lang. Her kan imidlertid bilen kun passere dersom den er passasjer på toget. Japan kan skryte på seg flere jernbanetunneler som er lengre enn sogningenes nye stolthet. Mont Blanc-tunnelen, der 39 mennesker døde i et forferdelig branninferno i 1999, er drøye 11 kilometer lang.

Billig reise?

Ferie til overs? I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Ta en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev! Her kan du sjekke om flyet ditt er i rute.

bil norden norge transport

Nye tester på Dinside

Fem DAB-radioer i budsjettklassen

TEST: Vi har testet fem høyaktuelle DAB-radioer til under 800 kroner.

Pølsa med 30 prosent grønnsaker

Pølsa med 30 prosent grønnsaker.

Samsung UE55KS7005, Sony Bravia KD-55XD8505 og LG 55UH850V

Vi har testet tre høyaktuelle TV-modeller i den populære mellomklassen, og kåret en vinner.

Mest kommentert

RSS RSS FEEDER:     Hele DinSide  |   DinSide Data  |   DinSide Motor  |   DinSide Reise  |   DinSide Økonomi  |   DinSide Jobb  |   DinSide Bolig  |   DinSide Mobil