Har du krav på minstelønn og overtid?

Publisert: Mandag 17. juli 2000 kl 06:57

Studenter flest har ingen mulighet til å klare seg på studielånet alene, og underbetalte ekstrajobber blir derfor en nødvendighet. Også "vanlige" skoleelever sliter med det samme problemet.


Beklager, det finnes ingen lovfestet "minstelønn" i Norge, uansett alder eller bransje. Det er dermed opp til deg og din arbeidsgiver å bli enige om hva du skal ha i lønn.

Dette utgangspunktet må imidlertid modifiseres. Er du organisert i en arbeidstagerorganisasjon, og det er tariffavtale ved bedriften, ser det straks litt lysere ut.

Da har du nemlig krav på "tarifflønn", det vil si den lønna din organisasjon har forhandlet seg fram til med din arbeidsgiver, på vegne av sine medlemmer.

Eksempler på tarifflønn

nettsidene til LOs sommerpatrulje gis det eksempler på minstesatsene for dem som er organisert i Handel og Kontor.
Minstelønnssatser for butikk & kontor + visse lageransatte
Trinn Pr. timePr. mnd.
Fra du er
16 år
57,98,-9.423,-
Fra du er
18 år, eller
har fire års ansienitet
81,97.-13.321,-
Satsene er gyldige fra 01.04.99
Lønningene endres stadig gjennom sentrale og lokale forhandlinger, tallene er derfor bare en pekepinn på hvilken lønn du minst bør ha.

I følge spørsmål og svartjenesten til LOs sommerpatrulje, er den tariffestede begynnerlønnen for en fastlønnet servitør cirka 14.600 per måned, eller cirka 87 kroner i timen. I tillegg kommer kveldstillegg fra kl. 21.00 - 01.00, lørdags- og søndagstillegg samt nattillegg på virkedager.

Er du servitør og tjener mindre enn dette? Beklager, da har du solgt deg for billig.

Kanskje ikke så dumt å være organisert likevel?

Gjennom tariffavtaler sikrer fagbevegelsen medlemmene rettferdig (forhåpentligvis...) lønn og overtidsbetaling. Som regel er også arbeidstid og spisepauser regulert.

Krev tarifflønn uansett!

Er du organisert, skal du selvsagt ha tarifflønn. Men også du som IKKE er organisert bør kreve tarifflønn.

Du har riktignok ikke krav på det, men arbeidsgivere flest har i dag store problemer med å få tak i gode folk. Du bør derfor ikke selge dine tjenester for mindre enn dine kollegaer.

Overtidsbetaling?

I Norge har vi lovfestet at en ikke skal ha noen høyere normal arbeidsuke enn 40 timer. Flere organisasjoner har imidlertid forhandlet frem avtale om 37,5 timers arbeidsuke.

Hvis du ikke er organisert, og derfor uten tariffavtale, er det reglene i arbeidsmiljøloven som gjelder. Reglene sier at alt arbeid ut over 40 timers uke eller 9 timers dag, skal betales med et tillegg på minst 40 % av vanlig timelønn.

Er du derimot fagorganisert, vil du havne inn under en tariffavtale, og da er overtidstilleggene vanligvis høyere. I praksis ligger overtidsbetalingen på mellom 50 - 100% av vanlig lønn per time.

Lenker:

Nye tester på Dinside

Fem DAB-radioer i budsjettklassen

TEST: Vi har testet fem høyaktuelle DAB-radioer til under 800 kroner.

Pølsa med 30 prosent grønnsaker

Pølsa med 30 prosent grønnsaker.

Samsung UE55KS7005, Sony Bravia KD-55XD8505 og LG 55UH850V

Vi har testet tre høyaktuelle TV-modeller i den populære mellomklassen, og kåret en vinner.

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Debatten er stengt mellom 23 og 07, og stenger automatisk 7 dager etter publisering. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til [email protected].

RSS RSS FEEDER:     Hele DinSide  |   DinSide Data  |   DinSide Motor  |   DinSide Reise  |   DinSide Økonomi  |   DinSide Jobb  |   DinSide Bolig  |   DinSide Mobil