Flere kanaler og FM-båndets død?

Publisert: Tirsdag 21. desember 2004 kl 03:30

DAB byr på muligheten for mange flere kanaler, og da spesielt under spesielle begivenheter og sportsarrangementer. Samtidig kan FM-båndet gå en snarlig død i møte.


DAB i praksis
Bilder av DAB-mottakere
Flere kanaler og FM-båndets død?

En av de store fordelene med DAB er muligheten til å opprette nær sagt uendelige mengder med radiokanaler - spesielt hvis man er villig til å ofre litt på båndbredden.

Dermed er det ikke utenkelig at de forskjellige stasjonene kan finne på å opprette egne "event"-kanaler, som for eksempel en fotballkanal under VM.

Ser vi til England igjen, oppdager vi at spesielt BBC har benyttet muligheten til å opprette en rekke forskjellige spesialkanaler. Der finnes det for eksempel en egen kanal for "afroamerikansk" musikk, en egen kanal som bare spiller konsertopptak og så videre.

Spesialer og nisjer

Her på berget finnes det allerede en rekke spesialiserte kanaler som snart bare vil bli tilgjengelige på DAB. Den mest kjente er kanskje splitter nye Alltid folkemusikk, men fra og med 2006 kommer alle "Alltid"-kanalene og mPetre til å bli eksklusive for DAB-nettet.

Radio 2 Digital har i tillegg nettopp lansert en egen DAB-stasjon som bare skal sende lydbøker. Spesielt talebaserte kanaler som denne, kommer vi til å se flere av - spesielt fordi de tar veldig lite båndbredde.

Selve innholdet i Radio 2 Digitals hovedstasjon er foreløpig ukjent, og P4 kommer ikke til å lansere sin egen DAB-versjon helt ennå.

- Vi har sendt på DAB i ti år allerede, vi, sier Rune Hafskjær i P4 til DinSide Data. - Men det er klart at vi ser på mulighetene kontinuerlig.

Det foregår også forhandlinger om et planlagt lokalradionett, der de kjente og kjære nærradioene vil få fritt spillerom - og i tillegg kommer det et regionalnett, der vi kan vente oss at de litt større nærradioene får fritt spillerom.

Dekker hele landet?

NRK og Norkring har bygget DAB-nettverk i Norge siden slutten av nittitallet, da hele strekningen fra Oslo til Trondheim ble teppebombet av DAB-sendere. I dag er de dessverre stort sett bare større befolkningssentre som er dekket, men disse utgjør 70 prosent av befolkningen.

Nå ligger tettbygde strøk i Rogaland, Hordaland og rundt Oslofjorden også under DAB-antennenes rekkevidde. Også Tromsø, Kristiansand og deler av Finnmarksvidda har fått dekning.

Selve dekningen kan du følge fortløpende på Norkrings DAB-sider.

I løpet av 2006 har NRK som mål å dekke 80 prosent av landet, og da begynner DAB også å spise av FM-nettet.

Ikke Alltid FM

Denne datoen markerer også slutten på NRKs nisjekanaler i FM-nettet. Styret til NRK har nemlig nettopp vedtatt å slutte å sende Alltid-kanalene og mPetre i 2006, hvis målet om 80 prosent dekning er nådd innen da.

Samtidig skal områder også utenfor Oslofjord-regionen få dekning av lokalradio.

Etter dette er det et spørsmål om tid før resten av FM-sendingene stoppes, akkurat som de sluttet å sende på mellombølge i sin tid. Det avgjørende for NRK blir antakelig ikke bare dekningen, men også opptaket; hvor mange nordmenn det er som faktisk har DAB-radio og som lytter på den.

Det samme gjelder også Radio 2 digital, som i følge konsesjonen ikke trenger å by på et fullverdig tilbud før 80 prosent av befolkningen har DAB-radio og -dekning.

Alternativer?

Den beste lydkvaliteten fra mange av NRKs programmer vil du faktisk få på Internett i overskuelig fremtid. På NRKs hjemmesider sendes samtlige kanaler fra statskanalen i overkant av 160 kbps mp3, Ogg Vorbis eller WMA, mens du på DAB "bare" får 128 kbps mp2 for for eksempel Petre.

Det samme gjelder i enkelte tilfeller også for kommersielle nettradioer, som finnes hos for eksempel Nordic web radio (som har samme eier som DinSide.no).

Om ikke så lenge kommer også UMTS (3g) for fullt - som byr på høy båndbredde over hele landet og mange spennende muligheter. Faktisk kan det bli en bedre, om enn dyrere, løsning å høre på nettradio på mobiltelefonen enn på DAB i fremtiden.

Inntil den tiden kommer, står DAB-nettverket klart til å ta over den norske radioverdenen.

Se flere DAB-mottakere her


Nye tester på Dinside

Acer Aspire S13

Acer sparte ikke på kruttet da de lanserte Aspire S13.

Nå får du fjorårsmodellene til sterkt reduserte priser

Enkelte har falt mer enn 50 prosent i pris siden i fjor.

Sony Xperia X

Den splitter nye mobilen burde hatt

Mest kommentert

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Debatten er stengt mellom 23 og 07, og stenger automatisk 7 dager etter publisering. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til tips@dinside.no.

RSS RSS FEEDER:     Hele DinSide  |   DinSide Data  |   DinSide Motor  |   DinSide Reise  |   DinSide Økonomi  |   DinSide Jobb  |   DinSide Bolig  |   DinSide Mobil