Berlinmuren gjenreises

Publisert: Torsdag 14. oktober 2004 kl 03:30

15 år etter at det meste av Berlinmuren ble revet, bygges et 140 meter langt stykke av den opp igjen.


Dinside
Checkpoint Charlie med museet i bakgrunnen.
Checkpoint Charlie med museet i bakgrunnen.
Muren reises ved den beryktede grenseovergangen Checkpoint Charlie, og er en del av en utstillingen ved Berlinmurmuseet like ved. Gjenreisningen er blitt tillatt kun for en begrenset tidsperiode, mens ledelsen ved museet ønsker at den gjenreiste murbiten skal få bli stående for evig. Inntil videre er det meningen at muren skal bli stående kun ut året - så dersom du ønsker en titt bør du ta turen snarlig. Etter planen skal det 140 meter lange stykket stå ferdig ved slutten av oktober.

Debatt

Gjenreisningen av det 140 meter lange murstykket har vakt debatt i Tyskland. Mens museumsledelsen sier de gjør det for at nåværende og kommende generasjoner skal huske muren og hva den betydde, mener andre at det er å rippe opp i det vonde som muren representerte, og at det er usmakelig å skape en slik turistattraksjon av dette.

Muren gjenreises av originaldeler, men uten piggtråden og maskingeværene som var realitetene rundt den originale muren. Planen til museumsledelsen er i tillegg, ifølge Berliner Zeitung, at muren skal dekoreres av kunstnere fra land som fremdeles er delt - som Nord- og Syd-Korea, Kypros, Israel og Palestina.

Fiendtlig mellom øst og vest

Som et tankekors viser en undersøkelse gjort av Forsa instituttet tidligere i høst, at en av fem tyskere ønsker berlinmuren gjenreist - og da snakker vi ikke om biter av muren, men om en total gjenreisning av hele muren. Det er til dels store problemer og mye fiendtlighet mellom østtyskere og vesttyskere. Vesttyskerne er i stor grad imot den økonomiske støtten som gis til den tidligere østtyske delen av landet, og synes at østtyskerne er utakknemmelige og sutrete. Østtyskerne på sin side ser på vesttyskerne som arrogante bedrevitere, de sliter med høy arbeidsledighet, og en av tre sier at de ikke har det noe bedre økonomisk i dag, enn de hadde det under kommunismen.

Mer om Berlin

Grafiske gatebilder fra Berlin
Berlin sett ovenfra
Vertikal vannvei i Berlin


berlin europa tyskland

Nye tester på Dinside

Xiaomi Mi 5

Men det kinesiske flaggskipet er ikke helt kompis med Norge.

Test: Ford Mondeo vs. Toyota Avensis

Duell mellom to populære familiebiler.

Mega-mikado i parken

Finn fram erfaringen fra 90-tallet. Mikado er tilbake.

Mest kommentert

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Debatten er stengt mellom 23 og 07, og stenger automatisk 7 dager etter publisering. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til tips@dinside.no.

RSS RSS FEEDER:     Hele DinSide  |   DinSide Data  |   DinSide Motor  |   DinSide Reise  |   DinSide Økonomi  |   DinSide Jobb  |   DinSide Bolig  |   DinSide Mobil